Rotterdamsebaan Openingsbeeld

The Rotterdamsebaan road project

The new gateway to The Hague
Rotterdamse Baan N39 Ossip Van Duivenbode
Rotterdamse Baan N45 Ossip Van Duivenbode
Rotterdamse Baan N46 Ossip Van Duivenbode
Rotterdamse Baan N45 Ossip Van Duivenbode
Rotterdamse Baan N44 Ossip Van Duivenbode
Rotterdamse Baan N44 Ossip Van Duivenbode
Rotterdamse Baan N37 Ossip Van Duivenbode
Rotterdamse Baan N35 Ossip Van Duivenbode
Rotterdamse Baan N25 Ossip Van Duivenbode
Rotterdamse Baan N21 Ossip Van Duivenbode
Rotterdamse Baan N24 Ossip Van Duivenbode
Rotterdamsebaan Openingsbeeld
Rotterdamse Baan N39 Ossip Van Duivenbode
Rotterdamse Baan N45 Ossip Van Duivenbode
Rotterdamse Baan N46 Ossip Van Duivenbode
Rotterdamse Baan N45 Ossip Van Duivenbode
Rotterdamse Baan N44 Ossip Van Duivenbode
Rotterdamse Baan N44 Ossip Van Duivenbode
Rotterdamse Baan N37 Ossip Van Duivenbode
Rotterdamse Baan N35 Ossip Van Duivenbode
Rotterdamse Baan N25 Ossip Van Duivenbode
Rotterdamse Baan N21 Ossip Van Duivenbode
Rotterdamse Baan N24 Ossip Van Duivenbode

/

The Rotterdamsebaan is a new road that connects the ring of The Hague with highways A4 and A13 to imporve accessibility to the city and the region. Part of the Rotterdamsebaan is the 1.8 kilometer long Victory Boogie Woogie tunnel. Benthem Crouwel Architects, Paul de Ruiter Architects and Lanschappartners jointly signed for the design commissioned by Combinatie Rotterdamsebaan, consisting of BAM and VolkerWessels, companies Van Hattum en Blankevoort, KWS and Vialis. We set out not only to create an aesthetically impressive city gateway but also to provide a homegrown illustration of world-leading sustainable infrastructure.

Themes: infrastructure, energy producing, innovative climate system, Design & Build, PPS

A DURABLE DESIGN

The Rotterdamsebaan is a prime example of sustainable infrastructure in the Netherlands. Throughout the whole design process, the architects made choices to maximize the sustainability of the project and minimize the nuisance for the environment. For example, special concrete gutters at the side of the road absorb the noise and direct it upwards instead of sideways, and in the Victory Boogie Woogie tunnel, the fine dust from the cars is filtered at the tunnel entrances, resulting in approximately 50 percent less fine dust emission. The service building runs entirely on self-generated energy from the solar cells on the sloping roof of the building, and these solar cells also function as a light filter that prevents drivers from being dazzled by sunlight when they enter or exit the tunnel.

EMBEDDED IN GREEN

The integration of the route into the landscape was central to the design of the Rotterdamsebaan. By having part of the route run underground, the existing green structure remained intact and a new piece of park could be added, the Molenvlietpark. The park is accessible by footpaths and small pedestrian bridges that lead you past reed land, flowery lawns and water features with nature-friendly banks. The sloping shape of the service building blends into the landscape and the vegetation overgrows the building at the park-side, which makes the traffic from the Rotterdamsebaan almost invisible from the park. The wide variety of vegetation with walking routes, picnic places and (nature) play areas is a green asset to the urban landscape of The Hague and its biodiversity.

CROSS OVER

The new pedestrian bridge that connects both sides of the Rotterdamsebaan forms a new entrance to the Drievliet family park. The bridge has a sleek, polished aluminum exterior which reflects the colors of the environment and a warm, natural interior with a sustainable wooden deck. In the center of the bridge, the balustrade is raised, which dampens the noise of the road and provides a comfortable, enclosed feel. When the bridge reaches the green landscape, the balustrade is lowered to provide a wide view over the surrounding greenery.

VICTORY BOOGIE WOOGIE

The striking name of the tunnel refers to the painting; Victory Boogie Woogie by Piet Mondrian that is part of the collection of Kunstmuseum Den Haag. The lettering on the fragmented lamellae of the service building is designed by Het Lab who designed the font in line with the concept of the painting and executed it in reflective foil, adding to the dynamic of the tunnel.

The Victory Boogie Woogie tunnel is located at the top of the Binckhorst, an industrial district on the edge of the center of The Hague. In the coming years, the Binckhorst will be transformed into a green and attractive neighborhood to live and work. The central location between The Hague, Voorburg and Rijswijk makes the Binckhorst a top location for urban development.

Project details

Information

Project description New connecting road between the Ypenburg interchange (A4/A13) and the Centrumring
Start design November 2014
Start construction May 2016 (reconstruction of Mercuriusweg, between the Binckhorstlaan and the Neherkade, and preparation of the Vlietzone site); Summer 2016 (reconstruction of the Laan van Hoornwijck); and January 2018 (the tunnel)
Completion February 2021

Project Team

Client Combinatie Rotterdamsebaan: BAM, Voker Wessels, Companies van Hattum en Blankevoort, KWS and Vialis
Design Paul de Ruiter Architects i.c.w. Benthem Crouwel and Landschappartners
Project architect Paul de Ruiter & Benthem Crouwel Architects
Project manager Marlous Vriethoff
Project team Ronald Hageman, Roel Rutgers, Joost Vos, Jan Benthem, Moon Brader, Willem Jan Van der Gugten
Contractor BAM Infra