Ebn Ewout Huibers Utrecht 011 B

Energie Beheer Nederland

An inspiring biophilic work environment that invites encounters
Edn Utrecht 030
Ebn Ewout Huibers Utrecht 004B
Ebn Ewout Huibers Utrecht 012B
Ebn Ewout Huibers Utrecht 016
Ebn Ewout Huibers Utrecht 008B
Edn Utrecht 034
Ebn Ewout Huibers Utrecht 011 B
Edn Utrecht 030
Ebn Ewout Huibers Utrecht 004B
Ebn Ewout Huibers Utrecht 012B
Ebn Ewout Huibers Utrecht 016
Ebn Ewout Huibers Utrecht 008B
Edn Utrecht 034

/

Energie Beheer Nederland works on behalf of the Dutch state on a future-proof energy supply for the Netherlands with the goal of a climate-neutral energy system by 2050. Paul de Ruiter Architects has transformed the existing office building, through internal renovation and the introduction of a new interior concept, into a lively place for meeting and working. In line with EBN's sustainable ambitions, we designed a working environment that is one with nature. A biophilic design in which health, green, daylight optimization, and the use of natural materials and colors play a leading role. Employees of EBN, Porthos, and Athos come together here with external consultants and other innovative companies to make an active contribution to accelerating the energy transition. Everything in the new office space is geared to encourage knowledge sharing and interaction between the building's users

Themes: offices, socially sustainable

Transparent metamorphosis

The existing EBN office in Utrecht underwent a metamorphosis and was transformed into a light, transparent space that invites meetings. By breaking away part of the second floor, the existing narrow atrium was transformed into a large transparent space where natural light has free reign. A wide centrally positioned staircase connects the first floor with the second floor. The strategic positioning and glass balustrades increase interaction between the employees on the different floors and also contribute to spontaneous meetings.

Healthy and inspiring

In the interior, the contact between man and nature is strengthened by the use of nature-inclusive elements, optimal daylight admission, and circular or biobased materials.

A monumental tree of 5 meters in the atrium crosses the floors. Various seating areas have been created under the tree where employees can come together in a naturally relaxed manner. Strategically placed green walls and plants create a pleasant balance between transparency and shelter. In addition, the application of frequent greenery has a positive effect on the indoor climate and acoustics of the building and the health and well-being of the employees.

In line with the entrance hall is the richly vegetated outdoor patio. The interplay of lines of green walls in the interior and patio create a natural visual connection between inside and outside. This natural transition subtly seduces the user to work outside or to have a cup of coffee, lunch, or a drink in the open air. Inside, natural light has free reign through the daylight wall in the facade of the atrium. In the evening, this wall lights up and illuminates the heart of the central atrium.

Biophilic design is also reflected in the biobased and circular use of materials. For pleasant acoustics, the fixed cores in the office space are covered with recycled felt and the acoustic ceiling is made of native oak. The floors are made of CO2-neutral tiles, and the podium and the parquet circle around the tree are also made of native oak. The furniture features hemp upholstery or recycled Dutch design such as the striking refurbished Rietveld chairs.

Meeting and knowledge sharing

With various formal and informal work and meeting areas, optimizing interaction and knowledge sharing runs like a common thread through the new work environment. This starts as soon as you enter the building. A traditional reception area has made way for a spacious bar of no less than 8 meters where employees and guests are welcome for coffee or tea.

Intimate sitting areas, booths, and user-friendly meeting rooms can accommodate smaller groups. For large meetings and seminars, the auditorium, hall, and large stage are available. Almost all rooms are equipped with video walls and video conferencing technology.

In addition to getting together as a group, the design also takes into account the need for quiet spaces for individual employees. Those looking for a quiet place to make a phone call or concentrate on their work can retreat to one of the call cells. This way, meeting and connecting people working on the energy transition is maximized.

Project details

Information

Name and location Energie Beheer Nederland
Address Daalsingel, Utrecht

Project Team

Client EBN B.V.
Construction consultant Smeding Bouwkundig adviesbureau
Photographer Ewout Huibers Fotografie