Sportpark Amsterdamsche Football Club

Een nieuw ontwerp met oog voor de rijke historie
  • public buildings
    public buildings

In opdracht van het Projectmanagementbureau van de Gemeente Amsterdam ontwierp Paul de Ruiter Architects het nieuwe sportveld en clubhuis van de kersverse landskampioen, de Amsterdamsche Football Club. Het Het nieuwe clubhuis is onderdeel van de realisatie van het sportpark ‘Goed Genoeg’ in het centrum van de Amsterdamse Zuidas. Het duurzame clubgebouw wordt verankerd in het sportpark met vijf velden, omringd met een kademuur en een gracht.

Hernieuwde historische waarde
De rijke historie van AFC vormt een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp. Met respect voor relikwieën en met inspraak van de leden is invulling gegeven aan een nieuw onderkomen van de beste amateurclub van Nederland. Het gebouw heeft bijzondere voorzieningen om het hoge niveau van de club te blijven waarborgen, zo zijn er massage- en fysiofaciliteiten, een spelerstunnel voor een heroïsche opkomst van het eerste team, een grote sociëteit, een ruime tribune met 600 zitplaatsen met spectaculair zicht op het veld en een transparante overdekte luifel over de tribune om ook de toeschouwers van alle gemakken te voorzien.

03 20190624 Bird Eye

Duurzame toepassingen, zoals zonnepanelen op het dak, een houten dakconstructie, aansluiting op stadsverwarming en een grijswatersysteem maken het gebouw energiezuinig en toekomstbestendig. Met aandacht voor duurzaamheid en het toonaangevende ontwerp creëert het nieuwe clubhuis een hernieuwde historische waarde voor de Amsterdamse Football Club.

02 20190624 Exterior From Tribune

Project details

Information

Start bouw Juli 2019

Project Team

Opdrachtgever Gemeente Amsterdam Projectmanagementbureau
Gebruiker Amsterdamsche Football Club
Project architect Paul de Ruiter
Project team Sylvia Hendriks
Adviseur constructie HSB Bouw
Adviseur installaties DWA