TAQA PGI

A control room renovated
  • offices
    offices
  • innovative climate system
    innovative climate system

This Peak Gas Installation (PGI) control room in Alkmaar is the result of a renovation and interior design assignment that we undertook on behalf of TAQA, the international energy and water company. This is the room from which Europe’s largest, open-access gas reservoir is operated. One of the biggest challenges we faced with this project was that the facility had to remain fully operational during construction.

2  Taqa Pgi Image

Biorhythmic facility

Given the nature of the client’s business, safety is a major priority. Consequently, control room personnel must remain alert at all times. With this in mind, we paid a great deal of attention to optimising airflow and acoustic performance, and to the admission of natural light. We also installed adaptive lighting that supports the body’s natural biorhythm, thereby facilitating 24/7 operation without compromising vigilance, not even at night.

3  Taqa Pgi Image1
3  Taqa Pgi Image2

Bright and spacious secure zones

The predominantly wood and glass interior is bright, spacious and highly secure. We opened up the front office by replacing its blank walls with curved glass partition walls. In addition to the control room itself, we built a reception area, engineering area, flexible workspaces, a meeting room with video-conferencing facilities, a kitchen and restrooms. The cupboards are custom-made and double as partition walls. Between the front office and the technical areas runs a wall clad in European oak veneer panelling. This wall forms the backbone of the publicly accessible spaces, and is trimmed with energy-efficient LED lighting, which further amplifies the facility’s spaciousness.

4  Taqa Pgi Image

Server waste heat recycling

Behind the front office are new server rooms, equipped with innovative, energy-efficient climate control systems that use recycled waste heat from the servers to heat the rest of the building. In addition, all the technical areas are fitted with energy-efficient lighting. Finally, we were able to organise the building systems much more efficiently, thereby freeing up enough room for a new archive.

Project details

Information

Location Alkmaar, The Netherlands
Total floor area 432 m²
Project description Renovation of a central control room and provision of flexible workspaces, video conferencing room, server space, engineering area, archive, kitchen, changing room and toilets
Start of design November 2012
Start of construction May 2013
Project completion October 2013

Project Team

Client TAQA
Occupant TAQA
Project architect Paul de Ruiter
Project team Roel Rutgers, Laura van de Pol
Project management Marlous Vriethoff
Construction consultant Van Rossum
Mechanical and electrical systems DWA en ingenieursbureau XYZ
Structural engineering DWA
Costs consultants bbn adviseurs
Contractor M.J. de Nijs en Zonen bv
Interior architect Paul de Ruiter Architects