Paul de Ruiter
News
18 Hogeschool Rotterdam

Hogeschool Rotterdam werkt met nieuw gebouw aan toekomstbestendig onderwijs

1 oktober 2017 Opening Nieuwbouw Hogeschool Rotterdam Business School

Rotterdam, 31 augustus 2017 - Duurzaam onderwijsgebouw aan Kralingse Zoom officieel geopend

Vandaag is het nieuwe onderwijsgebouw van Hogeschool Rotterdam aan de Kralingse Zoom feestelijk geopend tijdens de opening van het collegejaar. Het gebouw is ontworpen door Paul de Ruiter Architects en biedt onderdak aan de economische opleidingen, die voorheen verspreid waren over verschillende locaties. De opening is daarmee ook de start van de Hogeschool Rotterdam Business School.

Het nieuwe, duurzame onderwijsgebouw van 13.000 m2 verbindt de al bestaande bouwdelen met elkaar en faciliteert hiermee 11.000 studenten en 850 medewerkers. De nieuwbouw past perfect bij het onderwijsconcept van de hogeschool, dat bij de economische opleidingen gekenmerkt wordt door kleine groepen, interactieve werkvormen en een sterke relatie tussen onderwijs en beroepspraktijk. De hogeschool creëert met de nieuwbouw een open, transparante leer- en werkomgeving waar studenten, docenten en medewerkers prettig leren, werken én verblijven.

Gebouw versterkt het onderwijs

Het nieuwe gebouw is toekomstbestendig ontworpen en flexibel in gebruik. Zo kan snel ingespeeld worden op veranderingen in het onderwijs. Dankzij een modulaire opzet van de installaties en de gevel kunnen wanden makkelijk worden verplaatst, waardoor ruimtes eenvoudig te wijzigen zijn in grootte en functie. Daarnaast stimuleert het gebouw ontmoetingen tussen studenten en medewerkers van verschillende opleidingen. In het centrale atrium zijn op alle verdiepingen open studiepleinen ingericht met een verscheidenheid aan meubilair, zoals loungemeubels en grote studietafels. Een imposante houten trap, die als een rode loper door het gebouw loopt, verbindt alle studiepleinen en is zo de blikvanger van het gebouw. De studiestraat fungeert als de centrale entree en ontmoetingsplek tussen de diverse bouwdelen van het complex.

Het zes verdiepingen tellende gebouw schept ook een klimaat om geconcentreerd te studeren. Zo zijn er naast de lokalen en open studiepleinen ook afsluitbare projectruimtes om in kleine groepjes te kunnen werken. Op de begane grond is er een ondernemersplein gecreëerd voor leerwerkbedrijven, waar studenten van verschillende opleidingen gezamenlijk les krijgen en werken aan eigen bedrijven. In samenwerking met bedrijven en instellingen wordt gewerkt aan de economische uitdagingen waar de Rotterdamse regio voor staat. Thema’s zoals ondernemerschap, corporate social responsibilty en internationale oriëntatie staan hierbij centraal.

Internationaal certificaat voor duurzaamheid

Het gebouw is ontworpen door Paul de Ruiter Architects. Naast de strakke vormgeving - de buitengevel bestaat van vloer tot plafond uit glas - heeft het ontwerp een duurzaam karakter. Het ontwerp van de nieuwbouw ontving het BREEAM Excellent label, het internationale certificaat voor duurzaamheid. Dat sluit aan bij de visie van de economische opleidingen van Hogeschool Rotterdam, waar maatschappelijk verantwoord ondernemen deel van uit maakt.

Dankzij de glazen gevels ademt het gebouw licht, ruimte en openheid. Door de grote glazen atriumkap valt daglicht tot diep in het gebouw. Daarnaast zorgt natuurlijke ventilatie voor een continue aanvoer van frisse lucht. Dat levert niet alleen een flinke energiebesparing op, maar zorgt ook voor een aangenaam binnenklimaat wat bevorderlijk is voor het welbevinden van de studenten en docenten.

Start van de Business School

De officiële opening markeert tevens de start van de Hogeschool Rotterdam Business School. Het gebouw huisvest de economische opleidingen van de hogeschool, die voorheen verspreid waren over verschillende gebouwen en locaties. “De samenvoeging van de economische opleidingen van Hogeschool Rotterdam past bij de ontwikkelingen in de samenleving en het werkveld, waarin toekomstige economen snel moeten kunnen inspelen op veranderingen en moeten samenwerken met verschillende disciplines. De hogeschool plaatst zichzelf daarmee ook weer terug in de internationaal herkenbare traditie van de business schools”, zegt collegevoorzitter Ron Bormans.

“Voor studenten is van belang dat de bundeling van het economisch onderwijs een duidelijk beeld schetst van ons aanbod en dat zij in het prachtige nieuwe, duurzame gebouw kunnen werken aan een brede ontwikkeling op persoonlijk, maatschappelijk en professioneel vlak.’’

Vimeo / NieuwbouwKZ-Pers edit

Lees hier meer over het project.

Deel deze pagina