Rotterdam Business School

Waar 4 gebouwdelen samensmelten tot één campusgebouw
  • onderwijs
    onderwijs
  • Interieur
    Interieur
  • BREEAM
    BREEAM

Het nieuwe onderwijsgebouw voor de Hogeschool Rotterdam ligt aan de Kralingse Zoom en speelt in op Het Nieuwe Studeren. Dit vraagt om een studielandschap waarbij flexibele leer-, werk- en interactiezones gelijkmatig over het gebouw zijn verspreid om kennisuitwisseling tussen studenten en docenten zo makkelijk mogelijk te maken.

Business Slider 0 0
Business Slider 0 1
Business Slider 0 2
Business Slider 0 3
Business Slider 0 4
Business Slider 0 5
Business Slider 0 6
Business Slider 0 7

31 augustus is de nieuwbouw van de Hogeschool Rotterdam Business School officieel geopend. Het nieuwe 7 verdiepingen hoge onderwijsgebouw is de laatste toevoeging aan de Rotterdam Business School dat bestaat uit een ensemble van 4 gebouwen, allen zeer verschillend van vorm en bouwstijl. Drie koppelstukken tussen de gebouwdelen in de vorm van transparante gebouwhoge portalen zorgen voor eenheid waardoor er één campusgebouw is ontstaan. Door een compact klimaatconcept zijn de vloeren van de verschillende gebouwdelen zonder hoogteverschillen op elkaar aangesloten.

Business Slider 1 0
Business Slider 1 1
Business Slider 1 2
Aan de westkant, waar de Erasmus Universiteit zich bevindt, ontwierpen we een nieuwe entree.

De bestaande studiestraat is doorgetrokken tot aan deze ingang. De nieuwbouw opent zich bij binnenkomst via deze entree met een brede podiumtrap waar informele ontmoetingen en evenementen plaatsvinden. Deze 20 meter brede trap geeft toegang tot het lichte hart van het nieuwe onderwijsgebouw; het atrium. Rondom het atrium creëerden we een flexibel indeelbare ring waar instructieruimtes en kantoren een plek hebben gekregen.

Business Slider 2 0
Business Slider 2 1

Studeren in een Frisse School

We bedachten een buitengevel van verdiepingshoog drievoudig transparant glas en een glazen atriumkap waardoor natuurlijk daglicht overal diep het gebouw kan binnenvallen. Met horizontaal uitstekende banden op elk van de zes verdiepingen bergen we de buitenzonwering onzichtbaar op. Via terugliggende geveldelen die van binnen uit te openen zijn wordt frisse lucht aangevoerd. Daarnaast wordt er regenwater opgevangen om sanitair mee door te spoelen. Het ontwerp heeft het BREEAM Excellent label ontvangen.

Business 1

Project details

Gegevens

Bruto vloeroppervlak 13.000 m²
Programma Flexibel, multifunctioneel onderwijsgebouw
Start ontwerp Januari 2015
Start bouw April 2016
Oplevering September 2017

Ontwerpteam

Opdrachtgever Hogeschool Rotterdam
Project architect Paul de Ruiter & Raymond van Sabben
Project team Noud Paes, Martijn van Gameren, Giorgio Carella, Marlous Vriethoff, Florina Raileanu
Interieur losse inrichting Architectenbureau De Twee Snoeken B.V. & Paul de Ruiter Architects
Aannemer SMT Bouw
Adv․ constructies Van Rossum
Adv․ bouwkosten Kontek
Adv․ installaties Nelissen
Adv․ bouwfysica Peutz
Fotografie Ossip, Levien Willemse, Martijn van Gameren