Wethouder Moorman opent internationale school DENISE te Amsterdam
Amsterdamse wethouder van Onderwijs Marjolein Moorman opent De Nieuwe Internationale School Esprit (DENISE) op dinsdag 2 juli om 16:00 uur. Paul de Ruiter Architects transformeerden een onderwijsgebouw uit 1959 tot een moderne school die voldoet aan alle hedendaagse eisen van onderwijshuisvesting en duurzaamheid. Het monumentale pand, ontworpen door architect Jan Leupen, werd in ere hersteld en zo aangepast dat het voldoende ruimte biedt aan zowel het basis- als het voortgezet onderwijs van DENISE.
Het voormalige Cartesius Lyceum heeft een Orde 2 status dat zowel voor het schoolgebouw als de vleugel met de gymzalen geldt. Dit betekent dat de hoofdstructuur en het beeld behouden moesten blijven. Aan weerszijden van de hoofdentree bevinden zich glasmozaïek van Harry van Kruiningen deze zijn door de gemeente aangeduid als naoorlogse wandkunst en dienden ook bewaard te blijven.
De renovatie
Het oorspronkelijke gebouw had een aantal zeer gewaardeerde kwaliteiten die tijdens de renovatie zijn behouden: hoge ruimtes, grote glazen puien, brede gangen en het royale theater in het hart van het gebouw.
Door het maaiveld te verlagen en de bestaande entree aan te passen, is het souterrain de nieuwe begane grond geworden die ruimte biedt aan een volwaardige onderwijsverdieping voor het primair onderwijs. Alle lokalen op deze verdieping zijn aan de gevel gelegen en kunnen geclusterd worden door schuifwanden die in de tussenmuren zijn opgenomen. De glazen puien van vloer tot plafond zorgen voor een rijke inval van natuurlijk daglicht en uitzicht. Elk klaslokaal heeft via een eigen buitendeur direct toegang tot het speelterrein waardoor alle klassen op ieder gewenst moment van de dag onafhankelijk van elkaar naar buiten kunnen.
Het omliggende schoolplein is rain waterproof ontworpen; een fijne groene speelplek én klimaatbestendig.
Natuurlijke toevoer van frisse lucht
Om de onderwijsruimtes te voorzien van een goed klimaat werd een nieuw systeem aangebracht dat uitgaat van een natuurlijke toevoer van zuurstof via de gevel en mechanisch afvoer. Dit gebeurt op basis van CO2 detectie waardoor de installatie efficiënt 'on demand' voor voldoende frisse lucht zorgt maar toch energiezuinig is. De luchttoevoerroosters zijn onzichtbaar achter de zonweringelementen in de gevel geplaatst, het klimaatsysteem is verticaal verspreidt door de school en slim verwerkt in de kastenwanden. Voor een verdere verbetering van het binnenklimaat zijn de bestaande kozijnen vervangen door nieuwe houten kozijnen met isolatieglas. Dit beperkt tevens het energieverbruik. Om de monumentale uitstraling van het pand te handhaven, werd bij de nieuwe gevelelementen de originele maatvoering doorgezet.