Paul de Ruiter

Het Biosintrum

Het toonbeeld van de Biobased Economy

1628 PDR egbertdeboer com 20190523 02554 H Redit 4
1628 PDR egbertdeboer comdrone
1628 PDR egbertdeboer com 20190523 04320 LR
1628 PDR egbertdeboer02
1628 PD Regbertdeboer com 20190131 02028 L Redit
DSCF6902
1628 PDR egbertdeboer com 20190523 04347 LR
1628 PDR egbertdeboer com 20190131 02055 LR
1628 PDR egbertdeboer com 20190131 02099 LR hdr
1628 PDR egbertdeboer com 20190131 02159 LR
1628 PDR egbertdeboer com02
1628 PDR egbertdeboer com 20190521 02142 LR
2019 02 07 presentatie Bouwbeurs biosintrum Pagina 23
2019 02 07 presentatie Bouwbeurs biosintrum Pagina 22
Image 12
DSCF6641
2019 02 07 presentatie Bouwbeurs biosintrum Pagina 19
3 vloeren voor stabiliteit
6 dak isolatie
9 zonnepanelen voor negatieve EPC
1 / 20

Paul de Ruiter Architects ontwerpt het Biosintrum in Oosterwolde. De Gemeente Ooststellingwerf heeft opdracht gegeven tot het ontwerp van een uitzonderlijk duurzaam BREEAM Outstanding gebouw als het bruisende hart van het Ecomunitypark. Een kennis- en innovatiecentrum om de Biobased economie te ontwikkelen en nog meer te verankeren in Oosterwolde en omgeving. Het Biosintrum slaat een brug tussen het bedrijfsleven en de onderwijssector, zelfs de bouw en het ontwerp van het gebouw komt in samenwerking met lokale bedrijven en overheidsinstellingen tot stand. Samenwerking en kennisdeling staan centraal in zowel het ontwerp als tijdens het ontwerpproces.

Thema's:
Publieke gebouwen, Cradle 2 cradle, BREEAM, Energieproducerend

100% Biobased, een inspiratiebron voor de Biobased Economy

De overgang van een eindige fossiele grondstof naar herbruikbare biomassa als grondstof is zeer actueel. De Biobased economie gaat ervan uit dat een grondstof op een groene manier kan worden verwerkt tot een product, dat na gebruik weer gemakkelijk kan worden omgezet in een grondstof, en dat de grondstof tijdens het gebruik teruggroeit. Voor de verdere ontwikkeling van het duurzame bedrijvenpark is een Biobased gebouw dan ook een logische stap. Het Biosintrum wordt een energieneutraal gebouw, gemaakt van natuurlijke materialen, en vormt een inspiratiebron voor studenten en professionals. Het Kenniscentrum op zichzelf is de ervaring van de Biobased Economy waar kennisdeling en innovaties tot stand worden gebracht.

Het kenniscentrum vormt een inspiratiebron voor studenten en professionals uit de duurzame sector om Biobased te ervaren.

Lokale innovatie

Samenwerking, innovatie en duurzaamheid staan centraal in het kenniscentrum. De kennisdeling tussen bedrijven en het onderwijs staat al in het ontwerp- en bouwproces voorop. NHL Hogeschool adviseert over het gebruik van BioBased materialen, studenten van Van Hall Larenstein berekenen de energieneutraliteit en waterbesparing van het gebouw en studenten van Stenden Hogeschool ontwikkelen de horecaconcepten. Bijzonder is dat het restaurant ook gerund wordt door studenten van de lokale onderwijsinstellingen. In samenwerking met lokale adviseurs wordt de integratie van het gebouw in de omgeving versterkt. Bovendien worden ook materialen lokaal verkregen. De verbinding en synergie van het gebouw worden van het ontwerp tot het gebruik voortgezet.

Een toonaangevend gebouw

De combinatie van unieke materialen van biomassa en tijdloze architectuur maakt het kenniscentrum een toonaangevend gebouw. Een niet-alledaagse vorm, een drie-poot, versterkt de iconische waarde. Elke poot biedt ruimte voor een specifiek programma dat verbonden wordt door het centrale atrium: de vorm sluit aan op de verschillende gebruikers. De begane grond biedt ruimte aan een restaurant, vergaderruimtes en een congreszaal. De verdieping bevat een onderwijsruimte, verschillende kantoorruimtes en een labruimte. Rondom het atrium worden studieplekken gerealiseerd, hierdoor ontstaat een gebouw waar ontmoeting en verbinding gestimuleerd wordt. De kennisdeling en verbinding worden zichtbaar gemaakt.

In verbinding met de natuur

Het nieuwe gebouw ademt natuurlijke materialen en transparantie. Gebruikers en bezoekers kunnen de duurzaamheid van het gebouw ervaren door de zichtbare Biobased toepassingen. Zo blijft de houten modulaire constructie in zicht welke het gebouw een robuuste uitstraling geeft die de natuurbeleving van buiten naar binnen doorzet. Bovendien wordt er veel aandacht besteed aan de natuurlijke detaillering, dit is terug te zien in de onbehandelde accoya kozijnen, cradle-to-cradle vloerbedekking, de isolerende luchtkoepel van gerecycled plastic, Bio-composieten gevelbekleding en de groente- en kruidentuin. Als symbool voor de ecologische ambities van het centrum groeit in het midden van het gebouw een boom.


Een gebouw voor én door een duurzame gemeenschap, waar kennisdeling en samenwerking centraal staan, met een voorbeeldrol in de Biobased economie.

Toekomst

Het nieuwe Kenniscentrum Biosintrum biedt een waardevolle impuls voor het ecologische bedrijventerrein Ecomunitypark. De natuurlijke, modulaire materialisering zorgt voor een beperkte ecologische impact en een transparante, aangename atmosfeer. De toonaangevende vorm van het gebouw valt op en nodigt uit, het gebouw is een ontmoetingscentrum en leidt tot een interactie tussen educatie en het bedrijfsleven. Kortom: een gebouw voor en door een duurzame gemeenschap, waar kennisdeling en samenwerking centraal staan, met een voorbeeldrol in de Biobased Economy.

Lees meer over dit project en de maatschappelijke bijdrage van de omgeving
 

Project details

Gegevens

Bruto vloeroppervlak 1000 m²
Programma Biosintrum kenniscentrum met diverse kantoor- en onderwijsruimten, een congreszaal en een restaurant
Start ontwerp September 2016
Start bouw September 2017
Oplevering December 2018
Locatie Oosterwolde
Certficaat BREEAM Outstanding

Ontwerpteam

Opdrachtgever Gemeente Ooststellingwerf
Project architect Paul de Ruiter
Project team Florina Nentu, Ronald Hageman, Martijn van Gameren
Adviseur constructie Adviesbureau Lüning
Adviseur installaties Installatiebedrijf Bakker
Adv. duurzaam bouwen DGMR Raadgevende Ingenieurs
Adviseur bouwfysica Landstra Bureau voor Bouwfysica Noord
Aannemer Natuurlijk bouwen bv.
Project leider Martijn van Gameren
Bouw Management 4THECITY
Adv. bouwkosten KAMPHUISSCHAUFELI bouw- en kostenmanagement
Fotografie Egbert de Boer

Deel deze pagina