Paul de Ruiter

Energie Beheer Nederland

Inspirerende biofilishe werkomgeving dat uitnodigt tot ontmoeting

EBN Ewout Huibers utrecht 011 B
EDN utrecht 030
EBN Ewout Huibers utrecht 004b
EBN Ewout Huibers utrecht 012b
EBN Ewout Huibers utrecht 016
EBN Ewout Huibers utrecht 008b
EDN utrecht 034
1 / 7

Energie Beheer Nederland werkt namens de Nederlandse staat aan een toekomstbestendige energievoorziening van Nederland met als doel een klimaatneutraal energiesysteem in 2050. Paul de Ruiter Architects heeft het bestaande kantoorgebouw, door interne verbouwing en de introductie van een nieuw interieur concept, getransformeerd tot een levendige plek voor ontmoeting en werken. In lijn met de duurzame ambities van EBN ontwierpen wij een werkomgeving die één is met de natuur. Een biofilisch ontwerp waarin gezondheid, groen, daglicht optimalisatie en gebruik van natuurlijke materialen en kleuren een hoofdrol spelen. Medewerkers van EBN, Porthos en Athos komen hier samen met externe adviseurs en andere innovatieve ondernemingen om een actieve bijdrage te leveren aan de versnelling van de energietransitie. Alles in de nieuwe kantoorruimte is er op gericht om kennisdeling en interactie tussen de gebruikers van het gebouw te stimuleren.

Thema's:
Kantoren, Sociaal duurzaam

Transparante metamorfose


Het bestaande EBN kantoor in Utrecht onderging een metamorfose en werd getransformeerd tot een lichte, transparante ruimte die uitnodigt tot ontmoeting. Door een deel van de eerste verdieping weg te breken, veranderde het bestaande smalle atrium in een grote transparante ruimte waar natuurlijk licht vrij spel heeft. Een brede centraal gepositioneerde trap verbindt de begane grond met de eerste verdieping. De strategische ligging en glazen balustrades vergroten de interactie tussen de medewerkers op de verschillende verdiepingen en dragen tevens bij aan spontane ontmoetingen.

Gezond en inspirerend

In het interieur wordt het contact tussen mens en natuur versterkt door toepassing van natuurinclusieve elementen, optimale daglichttoetreding en circulaire of biobased materialen.

Een monumentale boom van 5 meter in het atrium doorkruist de etages. Onder de boom zijn verschillende zitplekken gecreëerd waar medewerkers op een vanzelfsprekend ontspannen manier samen kunnen komen. Door strategisch geplaatste groenwanden en planten ontstaat een aangename balans tussen transparantie en beschutting. Daarnaast heeft de toepassing van veelvuldig groen een positief effect op het binnenklimaat en de akoestiek van het gebouw en de gezondheid en het welzijn van de medewerkers.

In het verlengde van de entreehal ligt de rijk begroeide buiten patio. Door het lijnenspel van groene wanden in interieur en patio ontstaat een vanzelfsprekende visuele verbinding tussen binnen en buiten. Deze natuurlijke overgang verleidt de gebruiker op subtiele wijze tot buiten werken of een kop koffie, lunch of borrel in de buitenlucht. Binnen heeft natuurlijk licht vrij spel via de daglicht wand in de gevel van het atrium. In de avond licht deze wand op en verlicht het het hart van het centrale atrium.

Ook in het biobased en circulair materiaalgebruik komt het biofilisch ontwerp tot uitdrukking. Voor een aangename akoestiek zijn de vaste kernen in de kantoorruimte bekleed met gerecycled vilt en is het akoestisch plafond voorzien van inlands eikenhout. De vloeren zijn van CO2 neutrale tegels, het podium en de parket cirkel rondom de boom zijn eveneens van inlands eiken. Het meubilair is voorzien van een hennep stoffering of gerecycled Hollands design zoals de opvallende refurbished Rietveld stoelen.

Ontmoeting en kennisdeling

Met diverse formele en informele werk- en ontmoetingsplekken loopt het optimaliseren van interactie en kennisdeling als een rode draad door de nieuwe werkomgeving. Dat begint al bij binnenkomst in het gebouw. Hier heeft een traditionele receptie plaatsgemaakt voor een royale bar van maar liefst 8 meter waar werknemers en gasten welkom zijn voor een koffie of thee.

Intieme zithoeken, booths en gebruiksvriendelijke vergaderzalen bieden ruimte aan kleinere groepen. Voor grote bijeenkomsten en seminars zijn het auditorium, de hal en het grote podium beschikbaar. Bijna alle ruimtes zijn voorzien van video-walls en video-conference technologie.

Naast het samen komen in groepsverband is in het ontwerp ook rekening gehouden met de behoefte aan stilteruimtes voor de individuele medewerker. Wie op zoek is naar een rustige plek om te telefoneren of geconcentreerd te kunnen werken kan zich terug trekken in één van de belcellen. Zo wordt ontmoeting en verbinding tussen mensen die werken aan de energietransitie gemaximaliseerd.

Project details

Gegevens

Naam en plaats EBN Energie Beheer Nederland
Adres Daalsingel, Utrecht

Ontwerpteam

Opdrachtgever EBN B.V.
Project architect Paul de Ruiter
Project team Marina van Goor, Roel Rutgers
Fotografie Ewout Huibers Fotografie

Deel deze pagina