Paul de Ruiter

Fluor

Een gebouw dat verbindt

Fluor 0
Fluor 1
Fluor slider 0 1
Fluor slider 0 2
Fluor slider 0 3
Fluor slider 1 1
Fluor slider 1 2
Fluor slider 1 3
1 / 8

Hoe ontwerp je een gebouw waar 900 mensen voortdurend met elkaar in verbinding staan? Dat was de uitdaging die wij met Fluor aangingen. Voor het high-end ingenieursbureau ontwierpen we een nieuw gebouw dat volledig beantwoordt aan de unieke werkvorm van het bedrijf. Ons doel was een ruimte creëren waar alles draait om samenwerking, interactie en kennisdeling. Tegelijkertijd moest er voldoende gelegenheid zijn om de informatie gevoelige projecten in afzonderlijk beveiligde ruimten uit te voeren.

Thema's:
Kantoren, Design & Build, BREEAM

De unieke combinatie van beveiliging en interactie

Een werkvorm zoals bij Fluor kom je in Nederland niet tegen. Kleine teams starten opdrachten die uitgroeien tot technisch uiterst complexe projecten waar uiteindelijk tientallen werknemers aan samenwerken. Wij wilden een gebouw ontwerpen waar de verschillende projectteams met elkaar verbonden worden terwijl de veiligheid van gevoelige informatie gewaarborgd blijft. Een combinatie van gemeenschappelijke ruimtes en afzonderlijke afdelingen, maar vooral een aantrekkelijke gebouw waar werknemers productief zijn en zich prettig voelen.

Robuust en licht

Het ruime atrium verwelkomt je bij binnenkomst. Een grote houten trap in de centrale hal verbindt visueel direct het hele gebouw en de mensen. De zwarte stalen vloer geeft de ruimte een stoer en robuust karakter terwijl dankzij het glazen dak iedereen hier de werkdag licht en prettig begint.

De gevels filteren het daglicht. Zo bereikt het licht elke werkplek terwijl de koelte behouden blijft

We wilden elke werkplek voorzien van natuurlijk daglicht. Tegelijkertijd mocht de zon het gebouw niet teveel opwarmen. Om te vermijden dat de zonneschermen de hele dag omlaag staan, wilden we dat medewerkers geen last hebben van direct fel daglicht. We ontwierpen daarom gevels die het zonlicht filteren en het daglicht naar binnen sturen. Het resultaat zijn verdiepingen waar honderden mensen in een omgeving met natuurlijk daglicht en uitzicht samenwerken.

Energieverbruik verlagen tot 50%

Het zijn de slimme innovaties die dit enorme gebouw duurzaam maken. Het daglicht bereikt alle ruimtes waardoor er minder kunstmatige lampen nodig zijn. Net zo belangrijk is de isolatie van het gebouw. Immers: hoe minder energie je hoeft te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer, hoe lager het energiegebruik.

De warmte die we in de zomer winnen slaan we op in de grond voor de winter. Andersom slaan we de winterse kou op voor verkoeling in de zomer. Samen met onze klimaatplatforms scheelt dat vijftig procent aan energieverbruik, een waardevolle investering als je bedenkt dat Fluor daar nog decennia wil zitten. Tot slot plaatsten we op de daken in totaal 2.250 m2 PV panelen om in de eigen energie te voorzien. Het gebouw is gewaardeerd met een BREEAM Excellent certificaat.

Project details

Gegevens

Bruto vloeroppervlak 21.000 m² en parkeren
Programma Hoofdkantoor
Start ontwerp Januari 2012
Start bouw Augustus 2013
Oplevering Januari 2015
Locatie Taurusavenue, Hoofddorp

Ontwerpteam

Opdrachtgever Dura Vermeer
Gebruiker Fluor
Project architect Paul de Ruiter & Noud Paes
Project team Jan Lebbink, Marlous Vriethoff, Lionel Nascimento Gomes, Caro van Dijk, Marieke Sijm, Giorgio Carella
Adviseur constructie Corsmit Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Adviseur installaties DWA, Bodegraven
Adv․ duurzaamheid/BREEAM DWA, Bodegraven
Adviseur bouwfysica DWA, Bodegraven
Interieurarchitect D+Z architecten en projectmanagers
Landschapsarchitect Lodewijk Baljon
Stedenbouwkundige Rijnboutt
Bouwmanagement Dura Vermeer
Adv․ bouwkosten Dura Vermeer
Fotografie Ronald Tilleman

Deel deze pagina