Het Dok

Gezond op weg naar de toekomst
  • onderwijs
    onderwijs
  • Interieur
    Interieur
  • sociaal duurzaam
    sociaal duurzaam
  • Frisse School
    Frisse School
  • innovatief klimaatsysteem
    innovatief klimaatsysteem
  • benutting zonlicht
    benutting zonlicht

Naar school gaan in een bosrijke omgeving waar alles draait om gezondheid en duurzaamheid. Het Dok is een nieuwe brede school waar kinderen op een veilige plek vrolijk kunnen leren en spelen en waar de natuur van buiten tot in het klaslokaal voelbaar is. Natuurlijke materialen, frisse lucht en veel daglicht waren de belangrijkste peilers bij het ontwerp van deze brede school.

Spelen in een veilige omgeving

De groene binnenplaats is het hart van de school. Het is een veilige en gezellige speelplek waar de jongste kinderen onbezorgd kunnen rennen en spelen. Voor de oudere kinderen is er een speciaal aangelegd speeldak op de verdieping ontworpen.

Het Dok 2

Groen tot diep in het hart van de school

Ons idee was om de groene omgeving in de school zelf voelbaar te maken. Zoveel energie als de kinderen opdoen op de groene binnenplaats, zo inspirerend moeten ook de plekken binnen de schoolmuren zijn. De manier om dit te realiseren was de gevels helemaal van glas te maken en alle binnenruimtes te laten grenzen aan die gevel. Natuurlijk speelt hier ook het materiaal waarmee we aan de slag gingen een belangrijke rol. De totale school is een houten constructie. Hierdoor staan de kinderen en leerkrachten nog sterker in verbinding met het (gezonde) buitenleven.

Het Dok 4
Het Dok 5
Het Dok 3
De school is voorzien van een innovatief klimaatsysteem voor een maximum aan frisse lucht.

Een klas vol frisse lucht

Overal verse lucht, maar wel op een energiezuinige manier. Samen met Arup wilden we met minder installaties een comfortabel klimaat realiseren. Natuurlijke ventilatie via de gevel voert verse lucht aan en stroomt door het gebouw via akoestische roosters naar een centraal trappenhuis. Daar wordt het afgevoerd. Hierdoor zijn er geen ventilatiekanalen nodig en dat bespaart aanzienlijk aan energie en materiaal.

Gezond op weg naar de toekomst

Een geborgen omgeving waar leerlingen en docenten de hele dag in verbinding staan met de groene omgeving. Die wens vormde vanaf het begin het uitgangspunt bij het ontwerp van de brede school Het Dok. Sinds september 2014 is het nieuwe gebouw een feit. Een veilige plek waar kinderen op een gezonde manier de basis leggen voor hun toekomst.

Het Dok 6
Het Dok 7
Het Dok 8
Het Dok 9
Het Dok 10
Het Dok 11

Project details

Gegevens

Naam en plaats Rustenburgerpad, Oegstgeest
Bruto vloeroppervlak 3.660 m² brede school
Programma Brede School met een basisschool (14 groepsruimten), kinderdagopvang (3 groepsruimten), peuterspeelzaal (2 groepsruimten), buitenschoolse opvang (4 groepsruimten), 2 speellokalen, muzieklokaal, multifunctionele ruimte, expositieruimte, sportzaal met kleedruimten en centrale gezamenlijke voorzieningen.
Start ontwerp November 2010
Start bouw Juni 2013
Oplevering Augustus 2014

Ontwerpteam

Opdrachtgever Gemeente Oegstgeest
Gebruiker ABS Het DOK, Stichting Kinderopvang Oegstgeest, gemeente Oegstgeest, Instock, BplusC
Project architect Paul de Ruiter & Noud Paes
Project team Richard Buijs, Marlous Vriethoff, Laura van de Pol, Wilko de Haan, Christian Quesada van Beresteyn
Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Delft
Adviseur installaties Kuijpers
Adviseur bouwfysica Arup, Amsterdam
Aannemer De Vries en Verburg
Bouwmanagement Traject Vastgoed Advies Groep
Adv․ bouwkosten Bouwhaven
Interieurarchitect Paul de Ruiter architects
Fotografie Sónia Arrepia