Hotel Houthavens

Groen hotel met focus op lokale voorzieningen
  • hotels
    hotels
  • energieproducerend
    energieproducerend
  • benutting zonlicht
    benutting zonlicht

Paul de Ruiter Architects ontwierp een concept voor een hotel aan de kop van eiland 3 in de Amsterdamse Houthavens. Een stedelijk icoon dat - met zijn verborgen schatten en weids, groen steigerplein met buitenzwembad - vanaf het IJ een verbinding legt naar Houthaven, Spaarndammerbuurt en de stad. Een duurzaam gebouwd appartementenhotel in eigentijdse Amsterdamse schoolarchitectuur.

Houthavens 1

Focus op lokaal

Hotel Houthavens richt zich primair op de Amsterdamse buurten buiten het centrum zoals de Spaarndammerbuurt. Hotelgasten kunnen zo op laagdrempelige wijze kennismaken met de charmes van de buurt en haar bewoners. Lokale ondernemers worden partners van Hotel Houthavens doordat het Hotel geen horeca voorzieningen heeft, hiermee draagt Hotel Houthavens bij aan de economische ontwikkeling van de Spaarndammerbuurt. De waarden van het Hotel – comfort, lokaal, toegang en persoonlijk – komen terug in de hoogwaardige afwerking van de appartementen en 24-uurs service van de conciërge. Met een volwaardige keuken, wasmachine, slaapkamer en woonkamer in ieder appartement kunnen gasten ook voor een langere periode in het Hotel verblijven.

Houthavens 2

Groene voorzieningen

Hotel Houthavens biedt een grote variëteit aan faciliteiten, waarbij bezoekers en bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Zo kunnen hotelgasten en buurtbewoners gebruik maken van de beschutte binnentuin met podium, het dak met urban farming en steigerplein met buitenbad in het IJ. In zomerse weekenden vinden er klassieke akoestische concerten en filmavonden plaats in de binnentuin. Op het dakterras is de mogelijkheid om met een picknickmand te eten in de daktuin.

Houthavens Slider 0 0
Houthavens Slider 0 1
Houthavens Slider 0 2

Verfijnde detaillering

De buitenkant van het Hotel opent zich aan beide lange gevels en geeft zijn geheim prijs. Van buiten is het een stoer metselwerkblok met verfijnde detaillering, van binnen zijn de gevels afgewerkt met geglazuurde goudkleurige keramische tegels. De binnenruimte is een groene tuin met in het hart een amfitheater met uizicht op het IJ. Vanaf het IJ-plein is de binnentuin toegankelijk voor publiek. De buitengevels worden gematerialiseerd in verschillende tinten rode baksteen met een lichtgrijze voeg.

Houthavens 3

Levendige uitstraling

De buitengevels zijn onderverdeeld in de plint, het middendeel en de kroon. Het Hotel Houthavens heeft veel voordeuren omdat de gasten tijdelijk bewoners zijn, de ruime appartementen op de begane grond hebben elk een eigen voordeur. Boven de open en toegankelijke plint geeft het middendeel van het gebouw een solide uitstraling door de wisselwerking tussen open en gesloten vlakken. De beëindiging van het gebouw is een verticaal gelede bekroning waarachter ‘superlofts’ zitten: spectaculaire ruime dubbelhoge kamers met weidse uitzichten over stad en water.

Hotel Houthavens is zelf een ecosysteem dat onophoudelijk producten en diensten uitwisselt met zijn omgeving

Circulair en energieleverend

Hotel Houthavens vormt als energieleverend gebouw het boegbeeld van de duurzame wijk Houthaven. Het gebouw is volledig circulair in zijn materiaalgebruik en energieleverend. Daardoor is het Hotel zelf een ecosysteem dat onophoudelijk producten en diensten uitwisselt met zijn omgeving en de omgeving tegelijkertijd niet negatief belast. Zo is ook het overdekte dakterras met een kas waar CO2 uit de lucht wordt gehaald is uniek in zijn soort. De exploitatie van het Hotel gebeurt uiterst duurzaam, met de aanvoer van goederen en gasten per elektrische boot en het gebruik van duurzame producten. Ook het materiaalgebruik is met de inzet van lokale producten en duurzame en gezonde materialen onderdeel van het concept. Middels domotica, daglichttoetreding en duurzame energie wordt natuurlijke energie zo intelligent mogelijk benut.

Project details

Gegevens

Programma Appartementenhotel met 24-uurs service
Start ontwerp November 2015
Locatie Amsterdam

Ontwerpteam

Opdrachtgever Atrium Group