In het volop in ontwikkeling zijnde gebied Amstelkwartier ontwierpen we samen met Mulderblauw architecten een uniek hotel. ''Ruby Emma'' bouwt aan een bijzondere ontmoetingsplek die mensen lokaal en van over de hele wereld verbindt met het grootste respect voor elkaar en voor de omgeving. In het innovatieve ontwerp worden zoveel mogelijk de vier kringlopen gesloten, op gebied van energie, water, afval en materiaalgebruik.
Een energie(-ke) plek
Authenticiteit, lokale tips en goede energie. Daar draait Ruby Emma om. Goede energie betekent zorgen voor de wereld om ons heen. De filosofie van het 288 kamers tellende Ruby Emma komt tot uiting in het revolutionaire design dat de kringlopen sluit. Zo losten we de energiebesparing op door de intelligente gevel die zorgt voor minder energieverbruik voor 65% (verwarming) -90% (koeling) energie bespaart en rekening houdt met de seizoenen, de weersomstandigheden en de aanwezigheid van de gasten. De gevel opent en sluit per kamer op basis van de aanwezige natuurlijke warmte en verkoeling van het hotel.
Lokaal eten produceren
Groene energie vindt ook haar weg naar het restaurant vanuit de grote kas op het dak van het hotel. De kas maakt gebruik van nieuwe technologieën en combineert deze met principes uit de natuur om groenten en fruit te verbouwen en vissen te kweken. Zo passen we een aquaponics systeem toe, een continu circulerend ecosysteem waarin planten en vissen gezamenlijk worden gekweekt. Chemische meststoffen zijn hierbij niet nodig door de aanwezigheid van natuurlijke bacteriën die afval omzetten in voedingsstoffen.
Het toepassen van lokale materialen, de lokale productie van eten, de relatie met het Nederlandse klimaat en de sociale verbondenheid met buurt en stad, zorgen ervoor dat het Ruby Emma hotel geen generieke, inwisselbare halte wordt voor internationale reizigers, maar een plek waar lokaal en internationaal elkaar ontmoet.
Project details
Gegevens
Bruto vloeroppervlak | 18.500 m² en 4000 m² parkeergarage |
Programma | LEED Platinum hotel met kas op het dak en restaurant |
Start ontwerp | 2009 |
Start bouw | 2014 |
Oplevering | 2018 |
Locatie | Amstelvlietstraat 2, Amsterdam |
Duurzaamheidsconcept | Mulderblauw architecten i.s.m. Paul de Ruiter Architects en Arup |
Ontwerpteam
Opdrachtgever | Amstelside BV |
Ontwerp | Paul de Ruiter architects i.s.m. Mulderblauw architecten |
Project team | Paul de Ruiter, Marlous Vriethoff, Caro van Dijk |
Adviseur constructie | Van Rossum BV |
Adviseur installaties | Arup |
Certificaat | LEED Platinum |
Bouwmanagement | 4Building BV |
Adv․ bouwfysica | Arup |
Adv․ duurzaamheid | B & R Adviseurs voor Duurzaamheid |
Interieur hotelkamers | Conran and Partners |
Interieur openbare ruimtes | TANK |
Realisatie | TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros |
Fotografie | Ronald Tilleman |
Video | Pieter Kers |
Project Architect | Paul de Ruiter |