Huizingaschool

Van geborgenheid naar vrijheid
  • onderwijs
    onderwijs
  • Interieur
    Interieur
  • energieproducerend
    energieproducerend
  • Frisse School
    Frisse School
  • benutting zonlicht
    benutting zonlicht

Stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam heeft opdracht gegeven voor een grootschalige renovatie van de Westelijke Tuinsteden. De nieuwbouw voor Brede School Huizinga in de Jacob Geelbuurt is onderdeel van dit vernieuwingsplan. Paul de Ruiter Architects ontwerpt een frisse school met een slimme gebouwstructuur waarbij geborgenheid en vrijheid geleidelijk in elkaar overlopen. Kinderen ontwikkelen zich daardoor in een veilige omgeving waarin zij leren met zelfstandigheid om te gaan.

Huizingaschool 2

Het ontwerp voor Brede School Huizinga biedt een leeromgeving waarin leerlingen zich beschermd, zelfstandig en tegelijkertijd vrij kunnen voelen. De overgang van geborgenheid naar zelfstandigheid verloopt in het gebouw geleidelijk van klaslokaal naar unitruimte en van centrale hal tot speelplein in de buurt. Elke omgeving vraagt om andere ingrediënten. Het klaslokaal ligt aan de gevel met veel daglicht en frisse lucht. Een rustige, veilige plek waar de leerlingen optimaal kunnen leren. De centrale hal is juist een plek waar leerlingen, ouders en de buurt elkaar ontmoeten en is een ruimtelijke, open plek met veel reuring.

Huizingaschool 3 1
Huizingaschool 3 2
Huizingaschool 3 3

Gelaagde Brede School

Het compacte schoolgebouw bestaat uit twee lagen gelegen aan het ruime schoolplein. Het schoolplein staat vervolgens in directe verbinding met twee openbare pleinen. De onderbouw en de kinderopvang krijgen een plek op de begane grond, terwijl de midden- en bovenbouw zich op de verdieping vestigen. Op de begane grond ligt een sportzaal met kleedruimtes en een buurtontmoetingsruimte, beiden met een eigen entree die onafhankelijk van de school worden gebruikt door verenigingen en de buurt.

Huizingaschool 4 1
Huizingaschool 4 2
Huizingaschool 4 3
Beide niveaus zijn opgebouwd uit meerdere schillen met een mate van geborgenheid en vrijheid.

De entree van de school is gelegen aan het schoolplein, onder een grote luifel en leidt direct naar de centrale hal in het hart van het gebouw. De centrale hal is de ontmoetingsplek voor de hele school. Hier komen ouders, docenten, bezoekers en leerlingen van alle leeftijden samen. Aan deze hal grenzen de leerpleinen waar leerlingen uit dezelfde bouw zelfstandig of samen kunnen werken en spelen. Het gevoel van rust en overzicht neemt daardoor toe. Aan deze leerpleinen liggen tenslotte de klaslokalen die de grootste mate van geborgenheid kennen.

Huizingaschool 5 1
Huizingaschool 5 2
Huizingaschool 5 3

Een gevelconcept van contrasten

De uitstraling van een schoolgebouw is een bepalende factor voor kinderen om met plezier naar school toe te gaan. Het moet niet alleen van binnen prettig aanvoelen, maar ook van buiten moet het kinderen aanspreken. We hebben daarom op de begane grond gekozen voor een robuuste, wat donkerdere baksteen waar begroeiing tegenaan wordt geplant. Voor de gevel van de verdieping hebben we daarentegen gekozen voor een combinatie van geëmailleerd glas en aluminium panelen in lichte kleuren waardoor het gebouw een frisse en open uitstraling krijgt.

Huizingaschool 6

Project details

Gegevens

Locatie Nieuw-West, Amsterdam
Bruto vloeroppervlak 2.517 m²
Programma Brede school met voorschoolse opvang, speelzalen, ouderruimte en sportzaal
Start ontwerp 2013
Start bouw Mei 2015
Oplevering Mei 2016

Ontwerpteam

Opdrachtgever Stichting Westelijke Tuinsteden & Stadsdeel West
Gebruiker Huizingaschool - Brede school
Project architecten Paul de Ruiter en Noud Paes
Projectteam Marlous Vriethoff, Christian Quesada van Beresteyn, Richard Buijs, Laura van de Pol
Bouwmanagement Hevo
Adviseur constructie Van Rossum
Adviseur installaties DWA
Fotografie Sónia Arrepia