Paul de Ruiter

Mercator II

Een bedrijfsverzamel-gebouw voor kennisintensieve bedrijven in de informatie- en communicatietechnologie

9912 5319 Robert van Tongeren
9912 mercator Rien van Rijthoven
9912 209073 Rien van Rijthoven
9912 209064 Rien van Rijthoven
9912 R26 184040 Mercator 2 Pieter Kers
9912 R26 183962 Mercator 2 Pieter Kers
9912 209066 Rien van Rijthoven
9912 PDR Herman van Doorn gevel huid details
9912 PDR Robert v Tongeren 5321
1 / 9

Met Mercator II kreeg Paul de Ruiter Architects de opdracht het volgende deel van het Mercator Technology & Science Park te ontwerpen. Dit tweede Mercator gebouw is een bedrijfsverzamel-gebouw voor kennisintensieve bedrijven in de informatie- en communicatietechnologie. Het doel is kennisuitwisseling tussen de Radboud Universiteit Nijmegen en het bedrijfsleven.

Thema's:
Kantoren

Energieneutraal avant la lettre

Mercator II heeft duidelijk een eigen architectonische identiteit en materialisatie, met als voornaamste overeenkomst met Mercator I de grote aandacht voor de energiehuishouding. Mercator II is tien verdiepingen hoog en het heeft een nieuwe, speciaal voor dit gebouw ontwikkelde kantoortypologie, die gebaseerd is op de werkwijze van ICT bedrijven, gecombineerd met de doelstelling het gebouw energieneutraal te maken. Het ontwerp stamt uit 1999 en had toen al als doelstelling om het gebouw energieneutraal te maken.

Orientatie op de zon

De werkwijze van ICT bedrijven kenmerkt zich door communicatie en interactieve informatieverspreiding. Dat vraagt om open, kantoortuinachtige opstellingen. Door de hoofdtrap, toiletten en liften in de zuidzone van het gebouw te plaatsen, ontstaan grote, diepe en vrij indeelbare verblijfsruimtes. Normaal wordt een toren ontworpen met de kern in het midden maar deze kern blokkeert dan de samenwerking en de connectiviteit tussen mensen die nodig is om te innoveren. Daarom is de kern opgesplitst in twee delen en verplaats naar de hoeken van de zuidgevel. Als twee boekensteunen geven ze ruimte aan de samenwerking, blokkeren ze de warmte en is het tevens een perfect vlak om zonnecellen te plaatsten. Tussen deze opgesplitste kernen zit glas met horizontale lamellen die ook tevens zonnecellen kunnen dragen.

Future proof

De eerste stap van de Trias Energetica zoveel mogelijk energie besparen is genomen door alles wat geen kantoorruimte is onder te brengen in één bufferzone aan de zuidzijde van het gebouw. De oost en westgevel zijn voorzien van 50% glas met horizontale lamellen die de warmte tegen van de zon tegenhouden maar het daglicht binnen laten. Via de noordgevel met 100% glas valt er ruim daglicht op de kantoorvloer binnen. Paul de Ruiter Architects ontwikkelde speciaal voor dit gebouw een innovatieve gevel. De dichte vlakken bestaan uit geëxtrudeerde aluminium plankprofielen die fungeren als koelribben doordat het contactoppervlak met de buitenlucht is vergroot. Deze ‘huid’ werkt daardoor als een scherm tegen de warmte van de zon, waardoor er aanzienlijk minder energie nodig is voor koeling en het gebouw energiezuiniger wordt. Met deze principe wordt bijna een kwart minder energie verbruikt. De rest van de energie zou worden opgewekt op het zuidvlak van het gebouw.


Project details

Gegevens

Naam en plaats Universiteit Nijmegen
Adres Toernooiveld, Campus Radboud
Bruto vloeroppervlak 7.000 m² kantoren
Programma Energiezuinig flexibel kantoorgebouw voor kennisintensieve bedrijven in de ICT-sector
Start ontwerp September 1999
Start bouw Juli 2000
Oplevering November 2001

Ontwerpteam

Opdrachtgever Radboud Universiteit, Nijmegen
Project architect Paul de Ruiter
Project team Michael Noordam, Hannes Ochmann, Björn Peters, Monique Verhoef
Aannemer BAM Utiliteitsbouw
Constructeur Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau
Installatietechniek Boonstoppel/Deerns

Deel deze pagina