Paul de Ruiter

Nature's Pride

Een distributiecentrum met ambitie

Natures pride 1
Natures pride 2
Natures pride 3
Natures pride 4
Natures pride 5
Natures pride 6
Natures pride 7
Natures pride 8
1 / 8

Voor Nature's Pride, één van Nederlands grootste importeurs van exotische groenten en fruit, ontwierpen we een duurzaam distributie- en verwerkingscentrum in Maasdijk. Met de BREEAM-NL Excellent certificering behoort het pand tot de top 5 van meest duurzame distributiecentra van West-Europa.

Thema's:
Industrie, Interieur, BREEAM

Een logistieke machine waar groente en fruit inkomen en uitgaan

We ontwierpen het gebouw als een overgangszone voor producten die via veertien laadstations aan de noordzijde worden binnengebracht, en via veertien laadstations aan de oostzijde weer worden afgevoerd. Achter de ontvangst ligt de zone waar de spullen worden uitgepakt. Deze worden vervolgens ofwel opgeslagen op de begane grond of afgevoerd naar de eerste verdieping waar de in- en ompakafdeling zich bevindt. Hier liggen ook de zogenoemde rijpcellen. We brachten de in- en ompakafdeling in direct visueel contact met de kantoren op de eerste verdieping. In de begroeide toren, direct aan de rijksweg, is de afvalverwerking opgenomen.

Gelijkwaardigheid, welbevinden, samenwerking en logistiek vormen de kernwaarden van het ontwerp.

Klaar voor de toekomst

We bedachten een flexibel casco dat met minimale ingrepen aan te passen is. Vloersparingen kunnen probleemloos dicht gelegd worden, vluchttrappen kunnen worden verlegd en ook de vloer van de Packafdeling is geschikt om lokaal zwaarder belast te worden waardoor het gehele gebouw, inclusief kantoor, een andere functie kan krijgen.

De combinatie van parkeren en vegetatie op het dak

Op het dak maakten we ruimte voor parkeren met laadpalen voor elektrische voertuigen, en voor een ruim 2.000 m2 groot vegetatiedak met een bijenhotel, een insectenkast en vogelhuisjes voor de gierzwaluw. Samen met de Vlinderstichting ontwierpen een vlinderdaktuin die gebruikt wordt voor onderzoek. Regenwater afkomstig van het parkeerdak wordt via benzineafscheiders en bezinkputten op het vuilhemelwaterriool aangesloten. Het hemelwater van de overige dakvlakken wordt via een grijswaterbuffer aangesloten op het schoonhemelwaterriool en onder de snelweg door op het oppervlaktewater geloosd. Een inpandige grijswaterbuffer wordt ingezet voor de spoeling van toiletten en schoonmaakwerkzaamheden.

Project details

Gegevens

Naam en plaats Honderdland 611, Maasdijk
Bruto vloeroppervlak 36.785 m²
Programma Energieneutraal distributie- en verwerkingscentrum + kantoren
Start ontwerp Januari 2011
Start bouw Februari 2013
Oplevering November 2013

Ontwerpteam

Opdrachtgever Nature’s Management
Gebruiker Nature’s Pride
Project architect Paul de Ruiter
Project team Willem Jan Landman, Marlous Vriethoff, Laura van de Pol, Roel Rutgers, Giorgio Carella, Marieke Sijm, Christian Quesada van Beresteyn
Adviseur constructie IMd raadgevende ingenieurs
Adviseur installaties, energie & BREEAM DWA
E-installaties BAM Techniek, regio West
W-installaties Klimaatservice Holland, Dorst Loodgietersbedrijf
Certificering BREEAM-NL Excellent
Adv․ bouwkosten bbn adviseurs
Adv․ koelinstallaties Van Kempen Koudetechniek
Aannemer Bouwbedrijf De Vries en Verburg
Interieurarchitect Paul de Ruiter architects
Stedenbouwkundige BDP Khandekar
Fotografie Jeroen Musch

Deel deze pagina