Paulderuiter Architects Perspective Render

Noordsingel

Een boost voor het Oude Noorden met een vernieuwd appartementencomplex aan de Noordsingel
Paulderuiter Architects Front Render
Paulderuiter Architects Balcony Detail
Paulderuiter Architects Plint Detail
Paulderuiter Architects Front Facade Detail
Paulderuiter Architects Heemsteestraat
Paulderuiter Architects Perspective Render
Paulderuiter Architects Front Render
Paulderuiter Architects Balcony Detail
Paulderuiter Architects Plint Detail
Paulderuiter Architects Front Facade Detail
Paulderuiter Architects Heemsteestraat

/

In het Oude Noorden, omringt door water en groen heeft Paul de Ruiter Architects, in opdracht van Sipkema Onroerend Goed, een appartementencomplex ontworpen. Gelegen aan de Noordsingel komen in totaal 57 middel dure huurwoningen. De nieuwbouw komt in de plaats van een verouderd kantoorgebouw en woonblok.

Thema's: woningbouw, benutting zonlicht

De Noordsingel is een historisch stuk van Rotterdam. Ooit ontworpen als de groene longen van het Oude Noorden loopt de singel als een groen stadspark door het stadsdeel. De Noordsingel is een beschermd Stadsgezicht waardoor zeer strikte eisen worden gesteld aan het ontwerp. Het ontwerp vindt dan ook zijn oorsprong in de historische context.

Het nieuwe woningcomplex omvat 57 huurwoningen (44 middel dure huur en 13 appartementen midden huur), 17 parkeerplaatsen alsmede een groot aantal fietsplaatsen op het bijbehorende terrein. Het complex is opgebouwd uit een gemetselde onderbouw van vier, deels vijf lagen aansluitend op de Rotterdamse laag en een opbouw van blank aluminium en glas.

De Rotterdamse laag

De binnenstad van Rotterdam heeft een kenmerkende architectonische context die voortkomt uit de stedenbouwkundige geschiedenis, ook wel bekent als de Rotterdamse laag. De hoogte van de Rotterdamse laag verschilt per plek in de stad en de nieuwbouw zal onderdeel zijn van het stedelijk weefsel dat specifiek aansluit op deze laag. Zowel de Rotterdamse laag als de invulling van de plint vormen en activeren de stedelijke ruimte.

De benedenverdieping is in de Rotterdamse laag essentieel. Programmering levert hierbij een bijdrage aan de dynamiek en de continuïteit van het straatbeeld. Woningen die direct ontsluiten aan de straat zijn dan ook een belangrijk uitgangspunt in de nieuwbouw.

Een breed scala aan woningtypes bedoeld voor starters tot gezinnen

Het complex biedt een breed scala aan woningtypes bedoeld voor starters tot gezinnen. Op de begane grond bevinden zich twee-laagse townhouses die direct ontsloten zijn aan de straat. Daarboven zijn appartementen geplaatst die ontsloten worden middels een corridor. De bovenste verdieping bestaat uit mooie penthouses met een riant uitzicht over de stad en ruime dakterrassen.

Bestemmingsplan in een beschermd stadsgezicht

Het bestemmingsplan van het gebouw bevindt zich in een beschermd stadsgezicht. Hierdoor worden zeer strikte eisen aan het ontwerp gesteld. Het principe van de Rotterdamse laag stelt dat deze eisen met name gelden voor de onderbouw. Zo is het blok ontworpen met een vrijstaand en zelfstandig herkenbare hoofdvorm. Het gevelontwerp is opgebouwd middels een driedeling: basement, middendeel en gevelbeëindiging. Deze delingen worden gekenmerkt door een verwevenheid van verticale en horizontale elementen, zoals ramen, metselwerk verfijning en een kroon. De straathoek en loggia’s zijn architectonisch verbijzonderd door deze af te ronden. De loggia’s zijn zo ontworpen dat ze onder zijn van de architectonische taal, maar wel ondergeschikt blijven aan de hoofdmassa.

Materialisatie van de onderbouw bestaat uit architectonisch beton en baksteen. Door toevoeging van diverse natuursteen granulaten krijgt het beton zijn donkere tint. Het oppervlak is gezuurd wat zorgt voor een fijne zanderige structuur. De baksteen die wordt toegepast, genaamd de wasserstrich, is qua kleur afgestemd op de omgeving en geeft een wat meer gladde afwerking aan het geheel.

Het volume van het complex is ingesneden en dusdanig bewerkt dat het niet te dominant oogt. Daarnaast zorgt het terugduwen van het volume voor mooie terrassen ten gunste van de penthouses. De drie-laagse opbouw heeft een hedendaagse uitstraling en bestaat uit grote glazen puien en blank aluminium gevels. Deze puien en gevels zorgen voor een mooie speling met het licht, waardoor de opbouw een lichtere uitstraling krijgt. Ook biedt de nadruk op de buitenruimtes hoge kwaliteit penthouses. De abstracte uitstraling van de aluminium gevels in tegenstelling tot de meer klassiekere plint zorgt voor het optisch verkleinen van het volume en sluit beter aan op de omgeving en de karakteristieken van het beschermd stadsgezicht.

Aandacht voor exterieur ook besteed aan interieur

Naast de aandacht voor het exterieur, is ook nadrukkelijk gekeken naar het interieur. De Noordsingel als chique en groen stadspark geldt hier als inspiratie. Het interieur ontwerp kenmerkt zich door het gebruik van hoogwaardige natuurlijke materialen, met diverse structuren en een kleuren pallet die daarbij past.

Project details

Gegevens

Naam en plaats Noordsingel
Adres Noordsingel 250 t/m 290 en Heemsteestraat 5

Ontwerpteam

Opdrachtgever Sipkema beheer bv
Project architect Paul de Ruiter en Sander Bakker