Paul de Ruiter

Trudo VB-Terrein

Eerste volledig houten sociale woningbouwproject op historisch Philips-terrein in Eindhoven

2226 Trudo VB Terrein Render gevels straat Paul de Ruiter Architects
2226 Trudo VB Terrein Render gevel galerij 2 Paul de Ruiter Architects
2226 Trudo VB Terrein Render galerij Paul de Ruiter Architects
2226 Trudo VB Terrein Render entree galerij 2 Paul de Ruiter Architects
2226 Trudo VB Terrein Render entree galerij Paul de Ruiter Architects
2226 Trudo VB Terrein Render gevel galerij Paul de Ruiter Architects
2226 Trudo VB Terrein Render balkon Paul de Ruiter Architects
2226 Trudo VB Terrein Render entree vila Paul de Ruiter Architects
2226 Trudo VB Terrein Render gevel vila Paul de Ruiter Architects
1 / 9
Thema's:
Woningbouw, Benutting zonlicht, Circulair, Natuurinclusief

Herontwikkeling van het iconische Philips VB-terrein in Eindhoven

De VB-locatie in Eindhoven, ooit een iconisch Philips-kantoor, krijgt een tweede leven. Dit rijksmonument van 33.000 vierkante meter, ontworpen in 1964 door architectenbureau Roosenburg, Verhave, Luyt en De Jongh, was destijds een toonbeeld van moderne technologie. Wat het VB-gebouw zo herkenbaar maakt is de zeldzame exoskeletconstructie, waarbij de dragende structuur zich aan de buitenkant bevindt. Momenteel wordt het rijksmonument herontwikkeld door Ten Brinke Vastgoedontwikkeling en BPRE en biedt het tijdelijk onderdak aan honderden studenten. 

Naast de herbestemming van het gebouw zelf, krijgt ook het terrein van ruim 3,5 hectare – inclusief het parkeerterrein van het VB-gebouw – een bijzondere nieuwe invulling. Hier start woningcorporatie Trudo met een uniek en vooruitstrevend project: de bouw van vijf volledig houten woongebouwen met 200 sociale huurwoningen. Trudo is de woningcorporatie die dingen net even anders doet. Op zoek naar een bijzondere constructie die past bij de innovatieve geschiedenis van de locatie, was als uitgangspunt vanaf de eerste schets om het project volledig in hout te realiseren. Met de nadruk op duurzaamheid, wordt de volledige bouw – van de draagconstructies tot binnenwanden, gevels, liftschachten én trappenhuizen – uitgevoerd in hout. Samen willen we met dit project een nieuwe standaard zetten voor sociale woningbouw in Nederland.

Hout als bouwmateriaal

De keuze voor hout maakt dit project bijzonder: nog niet eerder werd in Nederland een sociaal woningbouwproject op deze schaal - vijf tot zes verdiepingen - volledig in hout opgetrokken. Houtbouw vraagt om een specifieke ontwerpbenadering waarin architectuur en materiaalkeuze vanaf het begin hand in hand gaan. In dit project wordt daarom vanaf de eerste ontwerpfase rekening gehouden met de eigenschappen van hout. Zo worden balkons uitgevoerd als loggia’s of als ondersteunde balkons gedragen door een exoskelet. Een oplossing die goed past bij de draagkracht van hout en tegelijkertijd een knipoog is naar het VB-gebouw. Ook de detaillering is zorgvuldig afgestemd op het materiaal, zodat het mooi veroudert. Het hout wordt hier maximaal benut en versterkt zowel de esthetiek en duurzaamheid van het ontwerp.

Hout biedt aanzienlijke duurzaamheidswinsten. Zo kunnen we dankzij houtbouw in plaats van CO₂-uit te stoten, CO₂ opslaan. Dit bespaart voor dit project circa zes miljoen kilogram CO₂, wat gelijk staat aan de jaarlijkse CO₂-uitstoot van het energieverbruik van het volledige Trudo-portfolio (circa 5.000 woningen). Hiermee kan Trudo zich door de realisatie van deze houten woningen in 2025, CO₂-neutraal noemen. Bovendien hebben houten gebouwen een rustgevende uitstraling die een bewezen positieve invloed heeft op het welzijn van bewoners, zoals ook projecten als Langeveldhet Dok en het Biosintrum hebben aangetoond.

Woonkwaliteit en ontmoeting centraal

In het ontwerp staan woonkwaliteit en leefkwaliteit voorop. De vijf houten gebouwen worden opgedeeld in drie urban villa’s en twee galerijgebouwen, met woningen variërend tussen de 50 tot 85 vierkante meter. Voor optimale daglichttoetreding en verbinding met de omgeving zijn bijna alle woningen op het terrein meerzijdig georiënteerd (doorzonwoningen  en hoekwoningen). Om ervoor te zorgen dat bewoners de ruimte hebben om een praatje met elkaar te maken, zijn de galerijen breed opgezet en is een ruime entree gemaakt. De galerijwoningen hebben allemaal een individueel balkon en de urban villas hebben ruime inpandige balkons met veel privacy. Het project voldoet aan de Paris Proof-normen om de impact op het milieu verder te verlagen.

Om de biodiversiteit en leefkwaliteit te bevorderen, zal op diverse plekken van de gebouwen klimgroen vanuit de volle grond omhoog groeien. Daarnaast komt er rondom de gebouwen een grote, groene tuin naar ontwerp van Buro Lubbers. In deze gemeenschappelijke buitenruimte worden ook plekken ingericht om ontmoeting tussen de bewoners te stimuleren. De parkeernorm is bewust verlaagd door de inzet van deelmobiliteit, wat heeft geleid tot een bijna autovrij terrein met enkele parkeergelegenheden op straatniveau. Ook heeft ieder gebouw een eigen fietsenstalling om bewoners extra te stimuleren de fiets te pakken. De gebouwen zijn met opzet laag gehouden, met slechts vijf verdiepingen, om het historische VB-gebouw extra in haar kracht te zetten. Bovendien wordt er extra ruimte gelaten tussen de middelste gebouwen, waardoor zichtlijnen naar het VB-gebouw vanuit de overliggende wijk behouden blijven. 

Met dit vooruitstrevende project wordt in Eindhoven een nieuw hoofdstuk geschreven in duurzame en hoogwaardige sociale woningbouw. Het laat zien dat kwalitatieve woonruimte voor de sociale sector hand in hand kan gaan met innovatie, duurzaamheid en het creëren van een inspirerende leefomgeving. Zo wordt houtbouw mainstream.

Project details

Gegevens

Naam en plaats VB-Terrein, Boschdijk, Eindhoven
Programma Nieuwbouw van 214 sociale huurwoningen
Start bouw 2025

Ontwerpteam

Opdrachtgever Ten Brinke Vastgoedontwikkeling
Gebruiker Trudo
Ontwerp Paul de Ruiter Architects
Project team Martijn van Gameren, Mark Spijkerman, Thys Schreij, Merlijn van As
Landschapsarchitect Bureau Lubbers
Stedenbouwkundige Diederendirrix

Deel deze pagina