NOVA College

Van gesloten college naar transparante campus
  • onderwijs
    onderwijs
  • Interieur
    Interieur

Meerdere locaties van het NOVA College moeten worden samengebracht in Haarlem. Hiervoor is grootschalige uitbreiding en renovatie van de bestaande bebouwing nodig. Paul de Ruiter Architects transformeert de leegstaande vlakte, die grenst aan de bestaande bebouwing, tot een aantrekkelijke campus. Een nieuw energieneutraal onderwijsgebouw en een paviljoen worden toegevoegd om de veiligheid en sociale leefbaarheid van het ROC te verbeteren.

Nova S1
Nova S2

Groene campus

In de onbenutte ruimte achter de bestaande bebouwing komen verschillende functies samen. Zo scheiden we de verkeersstromen van de voetgangersstroom door de fietsenstalling en de parkeerplekken aan de rand van het terrein te plaatsen. Er ontstaat daardoor een overzichtelijk groen terrein dat veilig is voor voetgangers. De inpassing van een landschappelijke heuvel aan de rand van het gebied geeft de campus een intieme uitstraling en brengt de auto's buiten zicht. Door kleinschalige gebouwen toe te voegen, waaronder een nieuw onderwijsgebouw en een iconisch, centraal gelegen paviljoen, wordt de campus toegankelijk en overzichtelijk.

Korte looplijnen verbinden mensen en gebouwen in het groen

Levendigheid door een uitnodigend schoolgebouw

Schuin tegenover het bestaande schoolgebouw ontwerpen we de nieuwbouw. Dit gebouw staat in directe verbinding met de openbare ruimte waardoor het studenten uitnodigt om naar binnen te komen en op de campus te blijven. De connectie met de campus ontstaat met behulp van de extreem transparante, glazen gevel. Verticale houten lamellen zorgen voor een vriendelijke, warme uitstraling en beschermen het glas tegen opwarming en direct zonlicht. Daarnaast ontwerpen we themapleinen op de campus waardoor levendigheid ontstaat. Zo zorgen een cultuur-, een sport en een stadslandbouwplein ervoor dat studenten geactiveerd worden en zich betrokken voelen bij de school. Tegelijkertijd haalt het studenten naar buiten toe, het groene campusterrein op.

Nova 3
Nova 4

Binnen in het studiegebouw

Bij binnenkomst in het nieuwe studiegebouw ervaar je een heldere scheiding tussen theorie en praktijk. In de transparante plint bevinden zich de praktijklokalen, waardoor interactie met de campus wordt gestimuleerd. Op de eerste en tweede verdieping grenzend aan de gevel liggen de theorielokalen, die door trappen en leerpleinen met het hart van het gebouw worden verbonden. In dit centrale atrium hebben studenten de ruimte om elkaar te ontmoeten en samen te werken.

Nova 5
Nova6

Frisse school

Om studenten zich thuis te laten voelen is niet alleen de uitstraling van het onderwijsgebouw van belang. Een aangenaam binnenklimaat speelt een even grote rol. We passen daarom overal natuurlijke, cradle2cradle materialen toe. En we creëren een uitstekende interne luchtkwaliteit met behulp van hybride klimaateilanden en te openen ramen. Het triple glazing atriumdak is in staat om de warme zomerzon te weren om opwarming te voorkomen. De winterzon wordt juist toegelaten om in de winter het gebouw natuurlijk mee te verwarmen. Het energieneutrale gebouw behoort tot de Frisse Scholen (Klasse B).

Project details

Gegevens

Naam en plaats Haarlem
Bruto vloeroppervlak 6000 m² (onderwijsgebouw), 500 m² (paviljoen)
Programma Campusontwikkeling met toevoeging van een multi-functioneel onderwijsgebouw, een paviljoen en stedenbouwkundige inpassingen.
Start ontwerp April 2015
Start bouw Begin 2018
Oplevering Begin 2019

Ontwerpteam

Opdrachtgever NOVA College
Gebruiker NOVA College
Ontwerp Paul de Ruiter Architects bv
Project architect Paul de Ruiter & Noud Paes
Project team Sander van de Weijer, Martijn van Gameren, Florina Raileanu
Adviseur constructie van Rossum
Adviseur installaties VIAC
Adviseur bouwfysica LBP Sight
Aannemer Bouwcombinatie HBB Groep en De Geus Bouw
Bouwmanagement Res & Smit B.V.
Interieurarchitect Paul de Ruiter Architects
Duurzaamheidscertificaat Frisse Scholen (Klasse B)