Paul de Ruiter

Nova College

Nieuw onderwijsgebouw voor zorgmedewerkers van de toekomst

31 Nova College Ossip small
Nova 1 Ronald Tilleman 20200917 0240 small
Nova 2 Ronald Tilleman 20200917 0058 small
Nova 3 Ronald Tilleman 20200917 0109 small
Nova 4 Ronald Tilleman 20200917 0141 B small
1 / 5

Het werk in de sectoren zorg en welzijn verandert: meer overlap tussen de beroepen en gebruik van technische innovaties. Dat stelt andere eisen aan de opleidingen voor nieuw personeel, bijscholingen van bestaand personeel en vraagt modernisering van de faciliteiten van de opleidingen. Om in te spelen op deze ontwikkeling liet het Nova College voor de opleiding Zorg en Welzijn een nieuw onderwijsgebouw ontwikkelen op de Nova Campus Haarlem. Dit gebouw biedt niet alleen ruimte aan het toenemend aantal studenten, het stimuleert meer samenwerking tussen de opleidingen Zorg en Welzijn en huisvest de nieuwste technieken. Hier worden de medewerkers Zorg en Welzijn van de toekomst opgeleid. Het energieneutrale onderwijsgebouw van 6.000m2, (Care) maakt onderdeel uit van een nieuwe groene campus, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, dat naast de nieuwbouw ook bestaat uit een multifunctioneel paviljoen van 500 m2 (De Mug) en een nieuwe, door groen omzoomde fietsenstalling.

Theme:
Education, Interior, Cradle 2 Cradle, Energy neutral, Healthy schools, Innovative climate system, Sunlight Usage, Circular

In nauwe samenwerking

Het onderwijsgebouw is in nauwe samenwerking tussen Paul de Ruiter Architects en de medewerkers, docenten en studenten van de opleidingen Zorg en Welzijn van het Nova College tot stand gekomen. De studiepleinen, theorie- en praktijklokalen zijn dan ook afgestemd op de specifieke behoeften van iedere opleiding. Zo beschikt het gebouw over een compleet nagebouwde een dokters- en tandartspraktijk, en diverse verpleegafdelingen waarin echte zorgsituaties kunnen worden nagebootst. Ook het praktijklokaal voor apothekersassistent is opgebouwd als een levensechte apotheek met een speciaal voor de opleiding ontworpen apothekersbalie inclusief op maat gemaakte apothekerskast en een laboratoriumruimte waar studenten leren om medicijnen te maken.


Door de geraffineerde indeling van het gebouw wordt de interactie tussen de verschillende vakgebieden gestimuleerd waardoor de toekomstige zorgmedewerkers al in een vroeg stadium leren om op een efficiënte manier samen te werken

Groen, circulair en gezond

Het nieuwe energieneutrale onderwijsgebouw Care bevindt zich op dezelfde locatie als het hoofdgebouw van het Nova college aan de Randweg in Haarlem. In samenwerking met landschapsarchitect ZUS tekende Paul de Ruiter Architects tevens voor de transformatie van het terrein tot een frisse, groene en aantrekkelijke buitenruimte. De verkeersstromen zijn van de voetgangersstroom gescheiden. Hierdoor ontstaat een overzichtelijke campusterrein dat veilig is voor voetgangers. De randen van het gebied zijn nadrukkelijk zo groen mogelijk met grasheuvels, struiken en veel bomen. De nieuwbouw geeft zo samen met deze landschappelijke randen de campus een intieme uitstraling.

Het hart van de campus wordt gevormd door het centraal gelegen opvallende ronde multifunctionele paviljoen, De Mug, waar studenten van de nieuwbouw en de bestaande bebouwing elkaar kunnen ontmoeten. Het paviljoen bestaat uit een grote houten constructie wat het gebouw een unieke eigen identiteit geeft. Het groene dak op het paviljoen zorgt naast de isolerende werking voor een continuïteit van het groene landschap van de campus.

Het groene campusterrein loopt via de glazen gevel vloeiend over in het centrale atrium van het nieuwe onderwijsgebouw Care. Het atrium verbindt de verschillende verdiepingen en studiepleinen met elkaar. Door de transparante gevel komt het daglicht binnen terwijl de verticale houten gevellamellen naast dat ze een warme uitstraling geven aan het gebouw, ook de leslokalen tegen opwarming en direct zonlicht beschermen. De noordgevel van het onderwijsgebouw is groen en voorzien van slingerplanten. Op het terrein is een WKO installatie geplaatst die de nieuwe gebouwen voorziet van warmte en koeling. Daarnaast zijn er zowel op het dak van het onderwijsgebouw als het paviljoen zonnepanelen geplaatst om te voorzien in de energiebehoefte van de gebruikers

Frisse School

Overal zijn natuurlijke materialen toegepast. Naast circulariteit speelde een aangenaam en gezond binnenklimaat een even grote rol bij het ontwerp van het nieuwe onderwijsgebouw. Met behulp van hybride klimaateilanden, en te openen ramen is tevens een uitstekende luchtkwaliteit gecreëerd. Het energieneutrale onderwijsgebouw voldoet aan de Frisse Scholen classificatie

Het interieur van het onderwijsgebouw en het paviljoen is een samenwerking tussen Paul de Ruiter Architects en Firm architects. Paul de Ruiter Architects gaf invulling aan het interieur van de praktijk- en theorielokalen, Firm architects aan de losse inrichting van de studiepleinen, de balkons, het atrium en het multifunctionele paviljoen. Deze samenwerking heeft geresulteerd in een levendige mix van stijlen.
Project details

Gegevens

Naam en plaats Haarlem
Bruto vloeroppervlak 6000 m² (onderwijsgebouw), 500 m² (paviljoen)
Programma Campusontwikkeling met toevoeging van een multi-functioneel onderwijsgebouw, een paviljoen en stedenbouwkundige inpassingen.
Start ontwerp April 2015
Start bouw Begin 2018
Oplevering Mei 2020

Ontwerpteam

Opdrachtgever Nova College
Gebruiker Nova College
Project architect Paul de Ruiter & Noud Paes
Project team Noud Paes, Marlous Vriethoff, Ronald Hageman, Sander van de Weijer, Martijn van Gameren, Florina Raileanu
Adviseur constructie van Rossum
Adviseur installaties VIAC
Adviseur bouwfysica LBP Sight
Landschapsarchitect ZUS
Aannemer Bouwcombinatie HBB Groep en De Geus Bouw
Bouwmanagement Res & Smit B.V.
Interieurarchitect Paul de Ruiter Architects & Firm architects
Duurzaamheidscertificaat Frisse Scholen (Klasse B)
Fotografie Ossip van Duivenbode en Ronald Tilleman

Share this page