Paul de Ruiter

Parelvisserslaan

Icoon van de duurzaamheid

Parelvisserlaan 1 2019
Parelvisserlaan 3
Parelvisserlaan 2
Parelvisserlaan 2 2019
1 / 4

Paul de Ruiter Architects heeft de opdracht gekregen van energie expert Gideon Goudsmit om gezamenlijk te komen tot de transformatie van een kantoorpand naar een uniek energieleverend en circulair woningbouwproject in Amstelveen: het meest duurzame, iconische appartementengebouw van Nederland. Het bestaande kantoorpand is al enkele jaren een Energie Plus gebouw, dit vormde een belangrijke voorwaarde om het gebouw te voorzien van uitzonderlijk duurzame mogelijkheden die nog niet eerder zo uitvoerig gecombineerd zijn in de woningbouw. Het resultaat is een innovatief, toekomstgericht gebouw met intelligente toepassingen.

Thema's:
Woningbouw, BREEAM
Het wooncomfort wordt geoptimaliseerd door de duurzame faciliteiten en groene voorzieningen, waardoor gebruikers veel gemak en efficiëntie ervaren.

Passiefhuis concept

Met de transformatie worden 109 woningen en kantoorruimtes met een vegetarisch restaurant gerealiseerd. Het ontwerp van de transformatie gaat uit van het Passiefhuis concept, waarbij hergebruik en een positieve energielevering centraal staan. Het wooncomfort wordt geoptimaliseerd door de duurzame faciliteiten en groene voorzieningen, waardoor gebruikers veel gemak en efficiëntie ervaren. Het ontwerp speelt daarnaast sterk in op duurzame mobiliteit, om de connectiviteit van de gebruikers te vergroten. Zo worden 20 elektrische auto’s, meerdere elektrische scooters- en fietsen in de parkeergarage geplaatst voor gemeenschappelijk gebruik, bovendien is de parkeergarage enkel beschikbaar voor bewoners met een elektrische auto om de duurzame mobiliteit te stimuleren. Elke parkeerplaats is voorzien van een auto laadpaal.

Behoud van de hoofddraagconstructie

De hoofddraagconstructie van het bestaande gebouw blijft behouden, het gebouw wordt breder, dieper en hoger gemaakt. Aan het bestaande gebouw wordt een U-vormige ring van woningen om een binnentuin gerealiseerd. De voormalige kelder wordt uitgebreid tot een ondergrondse parkeergarage met 123 parkeerplaatsen, bergingen en fietsenstallingen. In het ontwerp is tevens ruimte voor een horeca faciliteit gecreëerd. Het nieuwe gebouw in de U-vormige ring heeft 4 bouwlagen, op het bestaande gebouw van 5 bouwlagen worden 7 extra lagen gerealiseerd, inclusief de ondergrondse parkeergarage. De hoekappartementen zijn telkens iets ruimer opgezet, ook de bovenste hoek appartementen/penthouses bieden optimaal comfort en ruimte. Ook zijn er 3 studio’s aanwezig op de bovenste etage deze hebben alle een dakterras.

Om optimale daglichttoetreding tot stand te brengen wordt de gevel op enkele plaatsen slim doorbroken om een open en transparante leefomgeving te kunnen ontwikkelen.

Transparante leefomgeving

Om optimale daglichttoetreding tot stand te brengen zijn bijna alle gevels volledig van glas. De huidige gevel wordt daarom op enkele plaatsen slim doorbroken om een open en transparante leefomgeving te kunnen ontwikkelen. De gevel op het Noorden wordt een geluidsfaçade om het geluid van de omliggende wegen af te keren, tegelijkertijd biedt de ruimte op de zeer leefbare galerijen achter de glazen gevel plaats voor groene voorzieningen. Zo krijgen bomen de mogelijkheid om over twee verdiepingen te groeien door gaten in de bordessen.

Venturi principe

De elegante vleugel met zonnepanelen (PV en PV-T) op het dak van het hoge gebouw springt meteen in het oog. Bijzonder is dat de vleugel niet alleen zonne-energie en warmte opwekt, maar ook windenergie. De vorm van de vleugel gaat uit van het Venturi principe, waardoor de vernauwing tussen de vleugel en het dak zorgt voor een versnelling van de windstromen. Middels 24 windgeneratoren op het dak wordt energie uit deze windstromen opgewekt. De woningen in de U-vormige ring worden voorzien van zonnepanelen op sheddaken, waarbij een witte coating op het dak zorgt voor reflectie van het zonlicht en een hoger rendement van de tweezijdig werkende zonnepanelen.

Bijzonder is dat de vleugel niet alleen zonne-energie en warmte opwekt, maar ook windenergie.

Extreem duurzame voorzieningen

Het woongebouw ademt tot in haar details duurzaamheid. De focus van het Energie Plus gebouw ligt zoveel mogelijk op hergebruik en het gebouw als energiebron. Door de optimale positionering ten opzichte van de zon, en de passieve woningen ontstaat ruimtelijk de eerste aanzet voor een gebouw als energiebron. Daarnaast ontstaat door de ruime hoeveelheid zonnepanelen (4.000 m²) een overschot aan energie, het woongebouw kan daarmee zelfs energie leveren aan de buurt én het elektriciteitsnet. Ook de koffie pelletkachel, die behalve warmte ook elektriciteit opwekt, waarbij rest koffie in de vorm van pellets als brandstof wordt gebruikt, is onderdeel van de keten van verantwoorde energieproductie. De twee 60.000 liter tanks voor regenwateropvang voorzien bewoners van water voor toilet- en tuingebruik. Daarnaast is al het sanitair waterbesparend en wordt het warm water hergebruikt. De mechanisch geventileerde klimaatinstallatie ioniseert de lucht, waardoor bewoners genieten van een gezonde en gefilterde atmosfeer. De duurzame detaillering, zoals het gebruik van LED verlichting, domotica en energieopwekkende liften, ondersteunen de BREEAM Outstanding ambitie van het woongebouw.

Icoon van duurzame woningbouw

Het woongebouw is als licht, groen en gezond gebouw met veel uitzicht een aanwinst voor de schaars beschikbare duurzame woningbouw. Door de extreem duurzame toepassingen ontwierpen we het meest vooruitstrevende en duurzame woongebouw van Nederland, dat aantoont hoe duurzame en esthetische toepassingen zeer goed gecombineerd kunnen worden.

Project details

Gegevens

Bruto vloeroppervlak 23.187 m² inclusief parkeergarage
Programma 109 Huurwoningen, kantoorruimte, 123 parkeerplaatsen (elektrisch parkeren)
Start ontwerp Oktober 2015
Start bouw Najaar 2017

Ontwerpteam

Opdrachtgever Gideon Goudsmit
Project architect Paul de Ruiter
Project team Oana Munteanu, Florina Raileanu, Ronald Hageman, Willem Jan Landman, Tom Padding, Noud Paes
Adviseur constructie Bouwadviesbureau Strackee
Adviseur installaties DWA
Stedenbouwkundige Orri Steinnarsson (Gemeente Amstelveen)
Energie en water advies Gideon Goudsmit Energie Positief
Kostenraming Ksbkm

Deel deze pagina