Paul de Ruiter

Studentenhuisvesting aan de Poeldijkstraat

Comfortabel wonen binnen de Ring van Amsterdam

1415 Aiste Rakauskaite 10 bijgesneden
1415 Aiste Rakauskaite 6 bijgesneden
1415 Aiste Rakauskaite 9 bijgesneden
1415 Aiste Rakauskaite 3
1415 Aiste Rakauskaite 11
1415 Aiste Rakauskaite 12
1415 Aiste Rakauskaite 2
1415 Aiste Rakauskaite 17
1 / 8

Tussen de Poeldijkstraat en binnen de ring van de Amsterdamse A10 op een rest strookje heeft Paul de Ruiter Architects 500 sociale huurwoningen voor internationale studenten ontworpen in opdracht van woningbouwvereniging Lieven de Key.

Verhoogde woonkwaliteit door open lay-out

De woningen aan de Poeldijkstraat zijn geschikt voor eenpersoonshuishoudens. Het merendeel van de woningen heeft een oppervlakte van 20m2 tot 25m2. Op de 6e verdieping is een aantal grotere woningen gerealiseerd met een oppervlakte van 35 tot 40m2. Ook beschikt iedere verdieping over hoekwoningen tot 50m2.

Elk appartement heeft een open lay-out en is voorzien van keuken en badkamer. De ruime en lichte gangen bieden aanleiding tot spontaan contact. Naast de 500 kamers zijn op de begane grond gezamenlijke ruimten, zoals de fietsenstalling, een studieruimte, fitness, woonkamer, keuken en een groene binnentuin.

Groen minipark

Om het geluid van de A10 te weren is gekozen voor een U-vormig blok dat is afgesloten door een 6 verdiepingen hoog glazen scherm richting de A10. Zo ontstaat een geluidsarm binnengebied dat als groen minipark is ontworpen. De gevel aan de binnenkant van de U-vorm is per kamer een beetje gedraaid waardoor elke kamer uitzicht heeft door het glazen geluidsscherm. De dichte delen zijn uitgevoerd in verduurzaamd hout.

Natuurlijke ventilatie en toch stil

De geluidsbelaste gevels aan de buitenkant van de U-vorm richting de A10 zijn voorzien van innovatie verdiepingshoge bouwkundige suskasten. Deze suskasten maken geluidsarm ventileren van de woningen mogelijk. Deze verticale suskasten vormen de architectuur van de gevels haaks op de A10.

Hout en klimgroen

De plinten van het wooncomplex zijn in hetzelfde verduurzaamde hout uitgevoerd als het binnengebied en lopen rond het gehele bouwblok, ook ter plaatste van de niet geluidsbelaste Poeldijkstraat waar de entree is gepositioneerd. Om de biodiversiteit te stimuleren zijn de houten plinten voorzien van klimgroen. De niet geluidsbelaste gevel aan de Poeldijkstraat heeft een horizontale geleding met een keramische gevelbekleding in roestbruine kleur

Dak als duurzame energiebron

Het dak is een energiedak volledig vol gelegd met zonnecellen die een substantiële bijdrage leveren als duurzame energiebron. Het bouwsysteem is zodanig flexibel dat de houten woning scheidende binnenwanden kunnen worden weggehaald zodat ook grotere woningen mogelijk zijn in het wooncomplex.


Thema's:
Woningbouw

Project details

Gegevens

Adres Poeldijkstraat 16, 1059 VM, Amsterdam
Bruto vloeroppervlak 19.650 m2
Programma 500 studentenwoningen
Start ontwerp Maart 2016
Start bouw Juli 2019
Oplevering Mei 2021

Ontwerpteam

Opdrachtgever Woonstichting De Key
Project architect Paul de Ruiter
Project team Marieke Sijm, Alex Pieterse, Mark Homminga, Marlous Vriethoff, Christian Quesada van Beresteyn, Barthold Thijssen, Mark Maas, Richard Buijs
Bouwmanagement VKZ
Adviseur constructie Van Rossum Raadgevende ingenieurs
Adviseur installaties Huygen Installatie Adviseurs
Adviseur bouwfysica LBP / Sight
Landschapsarchitect MTD landschapsarchitecten
Aannemer Bot Bouw
Adviseur bouwkosten Vaecon
Adviseur brandveiligheid LBP / Sight
Adviseur akoestiek LBP / Sight
Projectmanagement VKZ
Fotografie Aiste Rakauskaite

Deel deze pagina