Polak Building / Erasmus Universiteit Rotterdam

De leeromgeving van de toekomst
  • onderwijs
    onderwijs
  • Interieur
    Interieur
  • GPR
    GPR

Het veranderende onderwijslandschap vraagt om een leeromgeving die in voortdurende verbinding staat met de maatschappij en de samenleving. Dat wilde ook Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze vroeg ons om voor het nieuw te bouwen universiteitsgebouw zowel het interieur als het exterieur te ontwerpen. Voor ons was dit dé kans om een compleet geïntegreerd en duurzaam gebouw te ontwerpen waar het aangename studielandschap binnen is verbonden met het campusleven buiten. Een leeromgeving waarin studenten en medewerkers elkaar inspireren.

Polak Slider 0 0
Polak Slider 0 1
Polak Slider 0 2
Polak Slider 0 5
Polak Slider 0 4
Polak Slider 0 3
Op de hogere verdiepingen vind je de rust om op nieuwe ideeën te komen.

Van reuring naar rust

Het ontwerp van het interieur is volledig toegespitst op de behoeften van de verschillende gebruikers. Om de grote groepen studenten vrijelijk te kunnen laten bewegen tussen entree en hun lessen, liggen de collegezalen direct op de eerste verdieping. De studenten die zelfstandig of in kleinere groepen studeren, vinden een rustige werkomgeving op de verdiepingen daarboven. Die bereiken ze via de twee trappen die je in spiraalvorm naar de hoger gelegen verdiepingen voeren.

Van vloer tot zitje met veel hout

De inrichting is speels en ongewoon. De houten strook die de ontmoetingsruimte bij het atrium scheidt van de looproutes wisselt dikwijls van functie. Zo is de strook soms onderdeel van de vloer, gebruik je hem even later als zitje en even verderop als werktafel. Het vele hout en de heldere kleuren die je overal weer tegenkomt, geeft het interieur een pure en warme uitstraling. Uiteraard is er ook hier alleen gebruik gemaakt van natuurlijk en duurzaam materiaal.

Polak Slider 1 0
Polak Slider 1 1
Polak Slider 1 2
Polak Slider 1 3
Polak Slider 1 4
Polak Slider 1 5
Polak Slider 1 6
Polak Slider 1 7

Werken met zonlicht

Met de getrapte indeling wordt het atrium naar boven toe steeds ruimer. Het grote voordeel is dat het daglicht vrij spel heeft en zelfs de podiumtrap onderin het gebouw bereikt. De glazen kap van het atrium is zo ontworpen dat het zonlicht niet direct binnenvalt. Op deze manier kun je optimaal profiteren van het daglicht terwijl de temperatuur aangenaam blijft.

Polak 1

De wind komt uit alle hoeken

Ons doel was om een transparante gevel te ontwerpen die de relatie tussen binnen en buiten versterkt. Om het daglicht binnen te laten en tegelijkertijd een teveel aan zonnewarmte weren, ontwierpen we speciale lamellen. Per windrichting verschillen deze lamellen in diepte waardoor ze het glas helpen beschermen tegen direct zonlicht en schaduwwerking. Aan de buitenkant zie je de lamellen verspringen waardoor het transparante universiteitsgebouw een speelse en moderne uitstraling krijgt.

Natuurlijk als het kan, mechanisch als het moet

Onze visie is: Natuurlijk als het kan en mechanisch als het moet. Met een duurzame klimaatinstallatie en optimale isolatie maakten we het universiteitsgebouw energiezuinig. Door slim gebruik te maken van de aanwezige luchtstromen hebben we voor het gehele gebouw natuurlijke ventilatie kunnen realiseren. Dat geldt ook voor het daglicht die kunstmatige verlichting overbodig maken. We verwerkten daarnaast vele duurzame technieken zoals warmte- en koudeopslag in de bodem en energieterugwinning.

Polak 2

Project details

Gegevens

Bruto vloeroppervlak 8.400 m²
Programma Multifunctioneel onderwijsgebouw
Start ontwerp Maart 2012
Start bouw Mei 2014
Oplevering September 2015
Locatie Campus Woudestein, Rotterdam
GPR-score 8,6 gemiddeld

Ontwerpteam

Opdrachtgever Erasmus Universiteit Rotterdam
Gebruiker Erasmus Universiteit Rotterdam
Project architecten Paul de Ruiter & Noud Paes
Project team Laura van de Pol, Richard Buijs, Marieke Sijm
Adviseur constructie Van Rossum
Adviseur installaties VIAC
Adviseur bouwfysica LBP Sight
Aannemer SMT Bouw
E-installaties Croon
WTB-installaties Wolter & Dros TBI Techniek
Project leider Marlous Vriethoff
Adv․ bouwkosten bbn adviseurs
Constructeur Palte
Interieurarchitect Paul de Ruiter architects
Stedenbouwkundige Juurlink[+]Geluk, bureau JvantSpijker
Fotografie Jeroen Musch, Tim van de Velde, Sebastian van Damme