Seniorencomplex Grashof

Woningen met toekomstwaarde
  • woningbouw
    woningbouw

Bouwen voor senioren betekent speciale aandacht voor veiligheid, sociale contacten en een comfortabele en flexibele woning. Deze aspecten zijn allen verwerkt in het ontwerp voor Grashof. Het appartementencomplex in de Rotterdamse wijk Ommoord bestaat uit vierenveertig sociale seniorenwoningen en is in opdracht van Woonbron en Kristal ontworpen.

Gras S1
Gras S2
Gras S3

Verder kijken dan het heden

Het ontwerp speelt maximaal in op specifieke wensen van senioren, met efficiënte, veilige looplijnen, galerijen die afstand houden van slaapkamerramen en een eigen stukje voor de voordeur bieden. De flexibele woningplattegronden kunnen eenvoudig worden aangepast aan de behoeftes van de bewoners, zoals een extra logeer- of hobbykamer. Maar ook het de slaap- en badkamer kunnen eenvoudig worden aangepast voor een bewoner die mindervalide of bedlegerig wordt. Zo kunnen bewoners tot op hoge leeftijd zelfstandig in het gebouw blijven wonen.

Gras S2 1
Gras S2 2

Sociale veiligheid vergroten met veel groen

Grashof is omgeven door groen en daardoor aangenaam voor bewoners en omwonenden. Aan de zuidzijde bevindt zich de ‘buurttuin’, een voor de wijk belangrijke open groene ruimte, met hoge oude bomen. Het gebouw is compact opgezet en laat daardoor zelfs extra parkruimte vrij ten opzichte van het stedenbouwkundig programma van eisen. Ook in het gebouw zelf en op het parkeerterrein aan de straatzijde is groen een belangrijk ingrediënt, met gevelbegroeiing, geveltuinen en groen parkeren achter hagen en bomen. Tenslotte is er is aan alle kanten goed zicht vanuit het complex en naar het gebouw toe. Dit is van belang voor de sociale veiligheid.

Gras5

Duurzaam in de breedste zin van het woord

Naast levensloopbestendigheid hebben we in dit ontwerp extra aandacht voor energieverbruik en milieu. Zo besparen we op het energieverbruik door woonkamers op het zuiden richten met veel glas onder een overstek. Zonnewarmte wordt zo in de winter optimaal benut, waar het in de zomer juist geweerd wordt. Aan de noordzijde, waar we de slaapkamers hebben ingedeeld, passen we zo min mogelijk glas toe en extra isolatie om warmteverlies te vermijden. De benodigde verwarming of koeling halen we uit de warmte- en koudeopslag in de bodem. Grashof heeft hiermee een GPR-score behaald van 7.8.

Project details

Gegevens

Naam en plaats Brongras 61-147, Rotterdam
Bruto vloeroppervlak 5.370 m²
Programma 44 seniorenwoningen, entreehal, fietsenbergingen en parkeerplaatsen
Start ontwerp Februari 2009
Start bouw April 2012
Oplevering April 2013

Ontwerpteam

Opdrachtgever Woonbron Ontwikkelbedrijf
Gebruiker Senioren
Project architect Paul de Ruiter
Project team Caro van Dijk , Richard Buijs, Niels Groeneveld, Marieke Sijm
Adviseur constructie Leenbrak bouwkundig adviesbureau bv
Adviseur installaties Nelissen ingenieursbureau bv
Stedenbouwkundige dS+V Rotterdam
Aannemer Stebru Bouw
Fotografie Pieter Kers