1825 Ap C7 Render 09 Gevel Shopperhal Mq

Shopperhal

Een overdekte markthal in de Amsterdamse Poort
1825 Ap C7 Render Woonerf Sh Lq
220602 Update Luchtfoto Totaal Toekomst Mq
1825 Ap C7 Render 09 Gevel Shopperhal Mq
1825 Ap C7 Render Woonerf Sh Lq
220602 Update Luchtfoto Totaal Toekomst Mq

/

De Shopperhal is een overdekte markthal in de Amsterdamse Poort, het multiculturele winkelhart van winkelgebied Amsterdamse Poort in Zuid-Oost. Het bestaande gebouwcomplex waar de huidige Shopperhal ligt wordt door Paul de Ruiter Architects grootschalig getransformeerd. De winkels, luifels en bestaande woningen worden vernieuwd met mooie materialen en ruimte voor veel groen. Daarnaast worden er 47.000m2 betaalbare en gevarieerde woningen en commerciële functies toegevoegd. Het huidige parkeerdek maakt plaats voor drie omsloten groene binnentuinen. De huidige Shopperhal ligt momenteel verscholen achter de winkels en is technisch van slechte kwaliteit. Het dak lekt, de klimatologische omstandigheden zijn slecht en er zijn veel sociaal onveilige plekken. Daarom is er besloten om de Shopperhal te verplaatsen naar een nieuw gebouw op een betere plek.

Thema's: publieke gebouwen

Prominente plek in het winkelgebied

De Shopperhal 2.0 krijgt een prominente plek in het winkelgebied met zijn volledige breedte aan het Klein Bijlmerplein. De Shopperhal 2.0 is een overdekte marktplaats die een schakel vormt tussen het Klein Bijlmerplein en de parkeergarage aan het Anton de Komplein. De nieuwe bogen geven over de gehele breedte toegang tot de Shopperhal. De bogen aan het Klein Bijlmerplein zijn een knipoog naar de grote boog en de ronde balkons van de bestaande architectuur. Na de bogen is de hoge markthal zelf, gevormd door een zwart zwevend dak, gevuld met een grid van ronde daglicht koepels. Door deze koepels komt er volop daglicht en staat de gebruiker in contact met de buitenwereld. Het regenwater dat op het groene biodiverse dak valt wordt vertraagd afgevoerd en gebruikt voor bewatering van de binnentuinen.


Bruisende schakel

De huidige Shopperhal is een bruisende markthal waar veel verschillende en unieke producten worden verkocht die een grote variatie aan bezoekers trekt. Die dynamiek willen we behouden met ons ontwerp. In het ontwerp van de Shopperhal 2.0, is het belangrijk dat de huidige verkopers mee kunnen naar deze nieuwe plek. De Shopperhal blijft een plek voor de huidige (en nieuwe) bewoners van Amsterdam Zuidoost. Door een grote overspanning toe te passen is er volledige vrijheid op de marktvloer voor verschillende indelingen en is deze flexibel in te delen in de toekomst. Het interieur en de indeling van de ruimte wordt later bepaald en, in samenspraak met de huidige huurders, wordt deze hal ingekleurd met hun unieke producten. Aan de lange kanten van dit marktplein komen ook winkels zodat er een kruisbestuiving ontstaat tussen de markthal en andere winkels in het gebied. Aan de andere brede zijde van de Shopperhal 2.0 zijn ook bogen die de verbinding maakt met het woonwerf en een twee laagse parkeergarage.

Amsterdamse Poort

De Amsterdamse Poort is een winkelgebied in Amsterdam Zuidoost met een grote variatie aan winkels, kantoren en woningen. Het gebied ligt ten oosten van station Bijlmer Arena en bestaat uit meerdere clusters die in de toekomst getransformeerd zullen worden tot een modern winkelgebied. Steeds meer bedrijven vestigen zich in de Bijlmer en in het gebied worden veel woningen bijgebouwd. De Amsterdamse Poort is een van de grootste maar ook meest diverse winkelgebieden in Nederland met een rijke variatie aan verschillende winkels en diensten. De Shopperhal draagt hieraan bij.

Project details

Gegevens

Naam en plaats Shopperhal, Amsterdamse Poort

Ontwerpteam

Opdrachtgever CBRE Investment Management, 3W Real estate
Aannemer Hurks
Landschapsarchitect Arcadis Landscape architecture
Constructie IMD Raadgevende Ingenieurs
Installatie en BREEAM adviseur Hiensch Engineering
Bouwfysica Akoestiek en brandveiligheid Blonk Advies
Groenadvies Koninklijke Ginkel Groep
Los interieur markthal Ace of Space
Adviseur licht en atmosfeer Bartenbach