Sigmax

Gestroomlijnde transparantie
  • kantoren
    kantoren

IT-bedrijf Sigmax vroeg ons een kantoor te ontwerpen waarin de verschillende afdelingen van de organisatie samengebracht konden worden, en dat de ruimte biedt om te groeien. In het Business & Science Park in Enschede, direct tegenover het stadion van FC Twente en het NS-station bedachten we een krachtig architectonisch gebouw met een gestroomlijnde vormgeving. De volledig glazen gevel brengt natuurlijk daglicht binnen, en geeft zo letterlijk energie aan de gebruikers.

Sigmax 2
Sigmax 3
Sigmax 4
Sigmax 5

Een minimale grens tussen binnen en buiten

We ontwierpen een compact gestapeld paviljoen met horizontale belijning volledig van glas met afgeronde hoeken. Slanke, zwevende kantoorvloeren lopen door naar buiten waar ze overlopen in een groendak met mos-sedum begroeiing. De visuele grens tussen binnen en buiten wordt op deze manier minimaal. Werknemers staan zo op iedere verdieping direct in contact met de groene omgeving.

Sigmax 6
Sigmax 7

Bij binnenkomst valt direct de witstalen sculpturale trap op, een beeldbepalende blikvanger in de open en lichte ruimte die naast entree ook dienst doet als bedrijfsrestaurant, presentatieruimte en vergaderplek.

Sigmax 8
Sigmax 9

Een interieurontwerp waarin transparantie tot zijn recht komt

Het interieurontwerp van Ex Interiors zet het open karakter van het gebouw door om de ruimtelijkheid en transparantie zo veel mogelijk te benadrukken. Lichte kleuren en compacte, lage meubels zorgen ervoor dat het zicht niet geblokkeerd wordt. Ex Interiors ontwierp speciaal voor dit project geluidsabsorberende wandbekleding. De stroken gekleurd vilt bestaan uit gerecycled textiel uit de auto-industrie en oude tapijten dat is samengeperst en vervilt.

Sigmax 10

Meer lichtinval dankzij de groene uitkragingen

We plaatsten het gebouw geroteerd op de kavel voor een zo gunstig mogelijke ligging ten opzichte van de zon. Voor alle vier de gevelzijdes bedachten we een eigen klimaatconcept waarbij de klimaatbeheersing direct plaatsvindt via de gevel. De uitkragingen van de verdiepingsvloeren zijn aan iedere gevelzijde verschillend. Zo maakten we de overhang aan de zuidzijde ruim een meter breed zodat het als luifel kan functioneren. De onderkant van de uitkraging bedekten we met RVS panelen waardoor indirect licht van buitenaf dieper het gebouw in kan worden gebracht.

Project details

Gegevens

Locatie Business & Science Park, Enschede
Bruto vloeroppervlak 2.500 m²
Inhoud 6.750 m³
Programma Kantoorgebouw met restaurant en groendak
Start ontwerp April 2009
Start bouw Juni 2010
Oplevering November 2011
Opening Februari 2012

Ontwerpteam

Opdrachtgever Sigmax
Project architect Paul de Ruiter
Project team Haik Hanemaaijer, Willem Jan Landman, Niels Groeneveld
Adviseur constructie Lucassen Bouwconstructies, Hengelo
Adviseur installaties Deerns, Rijswijk
Aannemer Van Dijk Bouw
Bouwmanagement Kloos2, Ambt Delden
Interieur architect Ex Interiors, Nieuwegein
Landschapsarchitect OKRA landschapsarchitecten, Utrecht
Fotografie Pieter Kers