Paul de Ruiter

Sportzaal American School of The Hague

Nieuwe sportzaal als visitekaartje voor American School of The Hague

1527 Stijn Poelstra SP2018 Sporthal American School 8
1527 Stijn Poelstra SP2018 Sporthal American School 10
1527 Stijn Poelstra SP2018 Sporthal American School 11
1527 Stijn Poelstra SP2018 Sporthal American School 13
1527 Stijn Poelstra SP2018 Sporthal American School 3
1527 Stijn Poelstra SP2018 Sporthal American School 4
1527 Stijn Poelstra SP2018 Sporthal American School 5
1527 Stijn Poelstra SP2018 Sporthal American School 6
1527 Stijn Poelstra SP2018 Sporthal American School 7
1527 Stijn Poelstra SP2018 Sporthal American School 7 A
1 / 10

American School of The Hague (ASH) is rond 1950 opgericht als kleinschalige internationale school door ouders die werkten bij de Amerikaanse ambassades in Den Haag. Inmiddels behoort ASH tot een van de meest prestigieuze internationale scholen van Nederland. Paul de Ruiter Architects ontwikkelde in samenwerking met Kraaijvanger Architects een nieuw ontwerp voor de sporthal. Door een ingenieuze constructie is het aanzicht van het opvallende gebouw aan de A44 nauwelijks visueel veranderd. Het interieur is echter volledig vernieuwd.

Thema's:
Onderwijs
De sporthal speelt een centrale rol in de ontplooiing van de leerlingen

Gevestigd in een imposant gebouw aan de rand van Wassenaar telt American School of The Hague ongeveer 1.200 leerlingen verdeeld over drie afdelingen: Elementary School, Middle School en High School. Naast hoogwaardig onderwijs stimuleert ASH de kinderen zich zo breed mogelijk te ontplooien en hun talenten in kunst, muziek, theater en sport te ontwikkelen. De sporthal speelt daarbij een centrale rol. Hier worden sportwedstrijden gespeeld, vinden speciale evenementen plaats zoals de diploma uitreiking en natuurlijk de dagelijkse gymlessen.

Om internationale sportwedstrijden te kunnen hosten en het toegenomen aantal leerlingen te kunnen onderwijzen in sport, heeft ASH behoefte aan extra ruimte. Geen gemakkelijke opgave aangezien de locatie zelf relatief weinig ruimte had voor uitbreiding. Door de grond achter de bestaande iconische blauwe golfwand te benutten, kon de gewenste ruimte, een extra speelveld, een fitnessruimte en een multifunctionele zaal toch gerealiseerd worden en hebben we de sporthal van 1.985 m2 met 863 m2 kunnen uitbreiden tot een totale omvang van 2.814 m2.

Aan de tribunezijde is een volledig transparante extra verdieping toegevoegd

Omdat de sporthal tijdens diverse sportwedstrijden en andere evenementen van ASH veel publiek trekt, was een andere wens om de tribunes een vast onderdeel te maken van de zaal. Vanuit het uitgangspunt dat de leerlingen zich optimaal moeten kunnen concentreren op hun sportieve of creatieve prestaties, creëerden we een setting waarbij de tribunes strategisch gepositioneerd zijn langs de speelvelden. De losse tribunes zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor een vaste tribune van berkenhout die doorloopt op de wand voor akoestische demping. Zo kunnen de kinderen zich focussen op hun spel en hebben de toeschouwers perfect zicht op hetgeen zich voor hen afspeelt.

Voor de verdere professionalisering en uitbreiding van de fitnessruimte is er, aan de tribunezijde, een volledig transparante extra verdieping toegevoegd. Deze verdieping biedt tevens ruimte aan een multifunctionele lokaal dat wordt gebruikt voor uiteenlopende sporten. Ook de tussenwand van de fitnessruimte is volledig van glas, wat zorgt voor een sterke visuele verbindingen met de lager gelegen speelvelden en tribunes.

Om zo min mogelijk inbreuk te maken op het bestaande ontwerp is de rode constructie boven het dak van de eerste verdieping doorgezet. Door de positie achter de blauwe wand en de drie rode spanten verandert het gebouw hierdoor visueel nauwelijks.

De losse tribunes hebben plaatsgemaakt voor een vaste tribune van berkenhout die zorgt voor akoestische demping

Om aan te sluiten op de nieuwbouw worden de wanden van het bestaande deel van de sportzaal opgefrist. De verouderde installaties worden vervangen en aangepast op de nieuwe grote hoeveelheden mensen die tijdens de internationale evenementen en feesten in de sportzaal aanwezig kunnen zijn. Alle installaties zijn geïntegreerd in het Frengerplafond; data, muziek, verlichting (per veld in te stellen) en brandinstallaties. De drie velden kunnen gescheiden worden door akoestische wanden waardoor separate lessen eenvoudig zijn te geven. Door dit nieuwe installatieconcept voldoet de sporthal aan alle hoge eisen die aan de installaties van een sport- en evenementenhal gesteld worden.

De sportzaal is nu naast het kloppend hart van de ASH community, ook het nieuwe visitekaartje van de American School of The Hague.

Project details

Gegevens

Naam en plaats Sportzaal American School of The Hague, Wassenaar
Adres Rijksstraatweg 200
Bruto vloeroppervlak 2.900 m2
Programma Sportzaal
Start ontwerp mei 2016
Start bouw augustus 2017
Oplevering augustus 2018
Soort opdracht Uitbreiding

Ontwerpteam

Opdrachtgever American School of The Hague
Ontwerp Paul de Ruiter Architects ism Kraaijvanger Architects
Project architect Annemiek Bleumink & Hans Goverde
Project team Annemiek Bleumink, Mark Homminga
Adviseur constructie IMd Ingenieursbureau
Adviseur installaties J. Van Toorenburg
Adviseur bouwfysica Nelissen Ingenieursbureau
Aannemer Blanksma Bouw
Fotografie Stijn Poelstra

Deel deze pagina