TAQA PGI

Renovatie van een control room
  • kantoren
    kantoren
  • innovatief klimaatsysteem
    innovatief klimaatsysteem

In Alkmaar ontwierpen we voor TAQA de renovatie en het nieuwe interieur van de central control room van de Piekgasinstallatie (PGI). Vanuit hier wordt de grootste vrij toegankelijke ondergrondse gasopslag van Europa aangestuurd. Belangrijk was dat tijdens de verbouwing alle controle functies in werking moesten blijven.

2  Taqa Pgi Image

Bioritmische werkruimte

Veiligheid heeft de allerhoogste prioriteit bij TAQA. Alertheid van werknemers is daarom van groot belang om optimaal te kunnen presteren. We optimaliseerden daarom de luchtcirculatie, akoestiek en de inval van natuurlijk daglicht. We brachten verlichting aan die bioritmisch te sturen is, zodat de control room 24 uur per dag, 7 dagen per week operationeel kan zijn. Zo blijven werknemers zelfs in de late uurtjes scherp.

3  Taqa Pgi Image1
3  Taqa Pgi Image2

Lichte en ruime veiligheidszones

We bedachten een licht en ruim interieur dat tegelijkertijd veiligheid waarborgt. Glas en hout vormen de basismaterialen. We vervingen de gesloten wanden in de ‘front office’ door gebogen glazen scheidingswanden. Hier bevinden zich de entree, de balie, de central control room, de engineering ruimte, flexwerkplekken, de vergaderruimte met videofaciliteiten, de keuken en de toiletten. We ontwierpen op maat gemaakte kasten in de diverse ruimtes die tegelijkertijd de functie van scheidingswanden vervullen. De front office en de technische ruimten worden van elkaar gescheiden door een wand die van vloer tot plafond is bekleed met Europees eiken fineer. Deze wand, de ruggengraat van de representatieve ruimtes, is aan de achterzijde van energiezuinige LED-verlichting voorzien waardoor de ruimte visueel groter oogt.

4  Taqa Pgi Image

Recyclen van server restwarmte

Achter de front office bevinden zich de nieuwe serverruimtes met innovatieve energiezuinige klimaatbeheersingsinstallaties die de restwarmte van de servers hergebruiken voor de verwarming van het gebouw. In alle technische ruimtes is daarnaast nieuwe energiezuinige verlichting toegepast. Ook maakten we een compacter ontwerp voor de nieuwe installaties waardoor er ruimte ontstond voor het inrichten van een nieuwe archiefruimte.

Project details

Gegevens

Locatie Alkmaar
Bruto vloeroppervlak 432 m²
Programma Renovatie central control room, flexwerkruimte, videoconferencing, serverruimte, elektrische ruimte, archief, keuken, kleedruimte en sanitaire voorzieningen
Start ontwerp November 2012
Start bouw Mei 2013
Oplevering Oktober 2013

Ontwerpteam

Opdrachtgever TAQA
Gebruiker TAQA
Project architect Paul de Ruiter
Project team Roel Rutgers, Laura van de Pol
Project management Marlous Vriethoff
Adviseur constructie Van Rossum
Adviseur installaties DWA en ingenieursbureau XYZ
Adviseur bouwfysica DWA
Adviseur bouwkosten bbn adviseurs
Aannemer M.J. de Nijs en Zonen bv
Interieurarchitect Paul de Ruiter architects