De Valschermkade

Van Staalwerkplaats naar bedrijfsverzamelgebouw
  • kantoren
    kantoren
  • Interieur
    Interieur

Aan de Valschermkade, gelegen in het creatieve industriegebied de Schinkel, ontwikkelden we zelf een nieuw duurzaam kantoorpand. Een voormalige staalwerkplaats werd volledig gerenoveerd en omgebouwd tot een bedrijfsverzamelgebouw waarin verschillende creatieve bedrijven zich hebben gevestigd.

Valschermkade Slider 0 1
Valschermkade Slider 0 2
Valschermkade Slider 0 4
Valschermkade Slider 0 5
Valschermkade Slider 0 3
Valschermkade Slider 0 6

Renovatie van een loods

Met de renovatie van een bestaand gebouw maakte Paul de Ruiter Architects de eerste duurzame keuze. De muren en het dak van de oude staalwerkplaats die op deze plek stond, vormen nog steeds de basis van het nieuwe kantoorgebouw. Het oude bakstenen kantoor dat voor de loods stond heeft echter plaatsgemaakt voor een volledig glazen gevel, die ruime daglichttoetreding op de werkplekken mogelijk maakt. Het bestaande dakraam is flink vergroot, zodat via een atrium in het midden van het gebouw daglicht binnen kan vallen. Om een groot aantal werkplekken te creëren bestaat de hoge, open ruimte nu uit twee verdiepingen. Tijdens de renovatie is gebruik gemaakt van gerecyclede materialen en ook het meubilair is gerecycled, geheel volgens het C2C principe.

In het hele gebouw hebben we vloerverwarming aangelegd, gekoppeld aan warmte-koude opslag in de bodem.

Zo’n 105 meter diep onder de grond wordt in de winter de kou opgeslagen, die in de zomer wordt gebruikt om de vloeren te koelen. De warmte die in de zomer wordt afgevoerd, wordt eveneens in de bodem opgeslagen op 70 meter diepte en warmtepompen brengen deze warmte in de wintermaanden weer het gebouw in.

Valschermkade 1

Multifunctionele gevel

We ontwierpen speciaal voor het nieuwe kantoor een innovatieve gevel met beweegbare luiken, die overdag zonwerend en ’s nachts inbraakwerend werken. De beweegbare gevel bestaat uit aluminium platen, die geperforeerd zijn om een open karakter te behouden als zij gesloten zijn. Wanneer de luiken worden geopend, verheffen ze zich als een luifel boven de glazen gevel. Wanneer de luiken worden gesloten, vallen ze aan de onderzijde in een slot.

Project details

Gegevens

Bruto vloeroppervlak 970 m²
Programma Duurzaam bedrijfsverzamelgebouw
Start ontwerp Juni 2007
Start bouw Mei 2008
Oplevering Mei 2009
Locatie De Schinkel, Amsterdam

Ontwerpteam

Opdrachtgever Paul de Ruiter Architects & Lemming Film
Project architect Paul de Ruiter
Project team Roel Rutgers, Annika Hermann, Nicolle Flagiello
Adviseur installaties Stauffer Technical Consultancy
Aannemer Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen
Project leider Willem Jan Landman
Constructeur Broersma
Adv․ kosten Bouwhaven Consultants
W-Installateur ETB Vos
E-Installateur Interdaad Installbouw
Interieur Paul de Ruiter Architects
Fotografie Pieter Kers