TNT Centre

De blauwdruk voor duurzame architectuur
  • kantoren
    kantoren
  • LEED
    LEED
  • GPR
    GPR
  • energieneutraal
    energieneutraal

In Hoofddorp gingen we de uitdaging aan en ontwierpen we een grensverleggend en innovatief kantoor voor TNT. Vandaag de dag is het energieneutrale TNT Centre nog steeds het meest duurzame kantoor van Nederland en behoort het tot de top 5 van Europa. Met het ambitieuze ontwerp wilden we voornamelijk mensen met elkaar verbinden. Dat heeft zich vertaald in een open en transparant gebouw, bestaande uit een U-vormig hoofdvolume van zes verdiepingen rondom een licht en open atrium.

Tntcentre 2
Tntcentre 3
Tntcentre 4
Tntcentre 5
Tntcentre 6

De trap als eyecatcher

In het atrium komen medewerkers en bezoekers samen. Vanaf het middaguur wordt hier ook geluncht en kan er vergaderd worden. De centrale houten trap vormt een eyecatcher in de centrale ontmoetingsruimte en verbindt de begane grond met de terrassen op de verdiepingen. We verstopten de liften en maakten de trap het middelpunt in de ruimte waardoor beweging wordt aangemoedigd.

Tntcentre 7

We baseerden het ontwerp op klimaatprincipes zoals zonlicht, warmte, wind en water, de toepassing van recyclebare materialen en de beperking van fossiele brandstoffen. Zo vangt het gebouw maximaal zonlicht door de ideale noordzuid positionering, komt daglicht in het hele gebouw binnen dankzij innovatieve zonwering en ontwierpen we akoestische wandpanelen van gerecycled vilt.

Tntcentre 8
Tntcentre 9

Toekomstbestendig door flexibiliteit

Op de zes kantoorverdiepingen rondom het atrium is plaats voor 600 werkplekken. Het flexibele werkconcept maakt groei en krimp van afdelingen mogelijk zonder dat er verbouwd hoeft te worden. Op elke verdieping zijn alle gekozen kleuren en materialen in het interieurontwerp volledig op elkaar afgestemd. De open werkplekken zijn gecombineerd met comfortabele concentratiewerkplekken, die tevens dienst doen als ruimte voor klein overleg. Tussen deze gesloten overlegkamers ligt een ontmoetingsgebied voor open en informeel overleg.

Tntcentre 10
Met een eigen bio-energiecentrale, de Green Machine, voorzien we het gebouw van groene stroom.

De Green Machine

De Green Machine, een bio warmte-krachtkoppeling, werkt op gebruikt biologisch restafval. Overschot aan energie gaat het elektriciteitsnet in en een tekort wordt hier weer vandaan gehaald. De warmte die bij dit proces vrijkomt zetten we in gebouwen in de directe omgeving te verwarmen.

Project details

Gegevens

Bruto vloeroppervlak 17.250 m² (excl. parkeergarage)
Programma Hoofdkantoor met ondergrondse parkeergarage voor 350 auo's, een vergadercentrum, een representatieve beveiligde receptie, een restaurant en terras, koffiebar en een intern postkantoor.
Start ontwerp Oktober 2008
Start bouw Februari 2009
Oplevering Januari 2011

Ontwerpteam

Opdrachtgever OVG Triodos-OVG Green Offices, Rotterdam/Zeist
Gebruiker TNT Express, Hoofddorp
Project architect Paul de Ruiter en Noud Paes
Project team Chris Collaris, Richard Buijs, Christian Quesada van Beresteyn, Menno Kooistra, Friso Gouwetor, Haik Hanemaaijer, Silvester Klomp, Willem Jan Landman, Roel Rutgers, Willeke Smit, Marieke Sijm
Adviseur constructie Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Adviseur installaties Deerns Raadgevende Ingenieurs, Rijswijk
Aannemer Boele & Van Eesteren, Rijswijk
Interieurontwerp Ex Interiors, Nieuwegein
Adv․ duurzaamheid (GreenCalc+) DGMR, Arnhem
Adv․ duurzaamheid (LEED) B & R Adviseurs voor Duurzaamheid, Amersfoort
Adv․ bouwfysica en brandveiligheid DGMR, Arnhem
Adv․ bouwkosten BBN Adviseurs, Rotterdam
Adv․ lichtplan Atelier Lek, Rotterdam; ArpaLight, Bavel
Adv․ akoestiek Level Acoustics, Eindhoven
Installateur Kropman Installatietechniek
Stedenbouwkundig ontwerp Rijnboutt
Landschapsontwerp Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten
LEED certificering score 8,6
GreenCalc+ 1005 punten
GPR score 8,6
Energielabel A+++
Fotografie Alexander van Berge; Bowie Verschuuren; Pieter Kers