Unilever Foods Innovation Centre, Hive

Het gebouw van de toekomst voor innovatieve samenwerking
  • kantoren
    kantoren
  • parkeren
    parkeren
  • publieke gebouwen
    publieke gebouwen
  • laboratoria
    laboratoria
  • industrie
    industrie
  • BREEAM
    BREEAM
  • energieneutraal
    energieneutraal
  • Design & Build
    Design & Build

In december 2019 opende Hive, Unilever het Foods Innovation Centre in Wageningen. Een nieuwe state-of-the-art onderzoeksfaciliteit voor gezonde en duurzame voedingsinnovaties.
Paul de Ruiter Architects tekende voor het ontwerp en creëerde “een inspirerend, duurzaam en tegelijkertijd praktisch gebouw waar op innovatie wijze kan worden samengewerkt”, aldus Unilever.

Het energieneutrale Hive is met een BREEAM-NL Outstanding certificering het meest duurzame multifunctionele gebouw ter wereld. Een connectief gebouw waar kennisuitwisseling centraal staat. Voedingsdeskundigen van Unilever, onderzoekers en studenten van Wageningen University & Research (WUR), kennisorganisaties en start-ups komen hier samen om te werken aan innovaties in de voedingsmiddelenindustrie.

1637 05 Unilever © Ossip
1637 33 Unilever © Ossip
Unilever: "Paul de Ruiter Architects creëerde een inspirerend, duurzaam en tegelijkertijd praktisch gebouw waar op innovatieve wijze kan worden samengewerkt."

Transparante vormgeving en strategische ligging
De transparante vormgeving en de strategische centrale ligging van het gebouw op Wageningen campus zorgen voor optimale interactie tussen Unilever en diverse externe partijen. Deze kruisbestuiving wordt tevens gefaciliteerd doordat een groot deel van het gebouw publiek toegankelijk is. Zo geeft de komst van het Foods Innovation Centre een extra impuls aan de ambitie van Wageningen om het wereldwijde kennishart van (Agro)Food en Life Sciences te worden.

1637 11 Unilever © Ossip
1637 14 Unilever © Ossip

Gezondheid en welzijn als basis voor de indeling
Daar waar je bij de meeste bedrijfsgebouwen direct bij de entree tegen een beveiligings-barrière aanloopt, wilde Unilever het tegenovergestelde: een gebouw dat ‘open by default’ is. Bij binnenkomst in de zes meter hoge publieke hal staat openheid, transparantie en food-beleving centraal. Hier heeft een traditionele receptie plaatsgemaakt voor een royale bar. Iedere bezoeker, student of geïnteresseerde is welkom voor een kop thee of een gezonde lunch met direct zicht op de Pilot Plant, de mini-fabriek van Unilever.

Tegenover de bar ligt een grote demokeuken, waar gedurende de dag culinaire sessies en proeverijen plaatsvinden die voor iedereen zichtbaar zijn. Even verderop bevindt zich een open auditorium, deze ruimte gebruikt Unilever als Town Hall area waar food innovators kennisdelen door middel van lezingen en symposia.
Het auditorium verbindt de begane grond met de voor alle bezoekers toegankelijke Food Market, de publieke vergaderruimten en het restaurant op de eerste verdieping. Grenzend aan de Food Market ligt een ‘shop-in-shop’ zone waar partners van Unilever de kans krijgen een kantoor in te richten en actief onderdeel worden van het Foods-ecosysteem. In deze hal zoekt Unilever in eigen huis de kruisbestuiving op met AgriFood partners en gaat de interactie met het Campuspark.

Op de begane grond bevinden zich tevens de Foods Experience Kitchens. Deze vier innovatiekeukens vormen, samen met de grote demo keuken, de creatieve showcase voor de chefs van Unilever. Zij gebruiken de keukens dagelijks als proefkeuken, voor culinaire sessies met externen, kooktrainingen en speciale lunches en diners voor gasten.

Een licht atrium met zonnedak en brede houten trap verbindt de begane grond met de kantoren en laboratoria van Unilever. Onder het gehele pand is een verdiepte parkeergarage gesitueerd die voor zowel de medewerkers van Unilever als voor de Universiteit van Wageningen toegankelijk is.

De transparantie die de architectuur kenmerkt, is voortgezet in het interieur waarin zo veel mogelijk functies visueel met elkaar verbonden zijn. Door diverse vernieuwende technieken en een geraffineerde indeling die beweging en ontmoeting stimuleert, draagt het Foods Innovation Centre tevens bij aan de gezondheid en het welzijn van de gebruikers.

1637 31 Unilever © Ossip
1637 12 Unilever © Ossip
Het Foods Innovation Centre van Unilever is een prachtig voorbeeld van hoe duurzame architectuur in de kern bedoeld is.

Samen pionieren
Uitgangspunt voor Hive was een gebouw te ontwerpen dat naadloos aansluit op de eerder gestelde doelen. Unilever koos daarom voor een geïntegreerde aanpak waarin het ontwerp en de uitvoering in één keer werd aanbesteed. Pioniers op het gebied van duurzame en circulaire bouw kwamen samen tot het meest innovatieve ontwerp waarin alle ambities van Unilever en de zo belangrijke duurzaamheidsaspecten van het gebouw verwerkt waren: Dura Vermeer was verantwoordelijk voor de ontwikkeling en realisatie van het gebouw, Paul de Ruiter Architects tekende voor het ontwerp en DWA voor de technische installaties en BREAAM. Fokkema & Partners Architecten ontwierp het interieur.

1637 49 Unilever © Ossip 1

Intensieve co-creatie
Het Unilever Foods Innovation Centre werd in nauwe samenwerking met alle partijen stap voor stap ontwikkeld, vorm gegeven en ingepast waardoor een uitzonderlijk duurzaam en gebruiksvriendelijk ontwerp is ontstaan. Het ontwerpteam heeft vanaf dag één ingezet op intensief contact met Unilever en getracht het project voor iedereen net zo bijzonder te maken. Al tijdens de ontwerpfase maakte het ontwerpteam gebruik van simulatiehulpmiddelen gekoppeld aan een BIM (Building Information Model) waarmee het gedrag van het gebouw en de installaties tot in detail gesimuleerd zijn en onderling afgestemd konden worden.

Het resultaat; teams werden creatiever, oplossingen innovatiever en goede plannen nog beter!

1637 42 Unilever © Ossip

Project details

Gegevens

Naam en plaats Hive, Unilever Foods Innovation Centre, Wageningen
Bruto vloeroppervlak 40.850m2 (inclusief parkeergarage)
Programma Kantoor, laboratorium, experience kitchens, restaurant, Pilot Plant en garage
Start ontwerp Najaar 2016
Oplevering Oktober 2019

Ontwerpteam

Opdrachtgever Unilever
Ontwerp Paul de Ruiter Architects
Project architecten Paul de Ruiter & Noud Paes
Projectleider Marieke Sijm
Project team Mark Homminga, Ronald Hageman, Marlous Vriethoff
Ontwikkelend bouwer Dura Vermeer Bouw Hengelo
Adviseur constructie Lucassen Bouwconstructies
Adviseur bouwfysica, brandveiligheid en installaties DWA & DGMR
Installateur Hollander Techniek
Project Management Arcadis
Interieur Fokkema & Partners Architecten
Adviseur BREEAM DWA & MAT25
Planning laboratoria Dr Heinekamp
Pilot Plant consultant D&S Process Solution
Landschapsarchitect Atelier LOOSvanVliet
Fotografie Ossip van Duivenbode