Veranda

De parkeergarage waar licht en lucht binnenstromen
  • parkeren
    parkeren

Dienst Stadstoezicht Rotterdam vroeg ons een parkeergarage te ontwerpen die de parkeerbalans dichtbij het Feyenoord stadion kon oplossen. De garage moest hoogwaardige architectuur uitstralen en passen in het stedenbouwkundig plan. We bedachten een grotendeels ondergrondse parkeergarage met ruimte voor 630 auto's en combineerden het met horeca en winkels in de plint.

Veranda 2 1
Veranda 2 2
Veranda 2 3

De Veranda parkeergarage is opgebouwd rond een vide van negen lagen hoog die zorgt voor licht en lucht op iedere verdieping. Vier parkeerlagen ondergronds worden van vier parkeerlagen bovengronds gescheiden door een commerciële begane grond.

Veranda 3

Spiraalsgewijze routing

De opzet van de parkeergarage is ingesteld op de bestuurder en daardoor eenvoudig en efficiënt. Vanuit hellingbanen in het midden van de plattegrond rijden auto’s spiraalsgewijs om de kern heen naar boven of naar beneden. De opstelruimte voor de auto’s is georganiseerd langs de gevelwanden en deels langs de vide. Een glazen panoramalift en trappen die in de vide omhoog gaan omsluiten de parkeerdekken voor voetgangers.

’s Avonds laat de gevel kunstlicht door en straalt het gebouw als een grote lampion.
Veranda 4

Een gevel voor daglicht en ventilatie

Voor de gevel ontwierpen we horizontale stroken van aluminium afgewisseld met smalle stroken spiegelglas. We bedachten perforaties en vouwen in het aluminium om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten vallen, en tegelijkertijd om natuurlijke ventilatie haar werk te laten doen. Het glas en de aluminium panelen zijn bevestigd aan uniek ontworpen, geëxtrudeerde aluminium profielen. Van binnenuit werkt de gevel als een diffuus scherm dat daglicht toelaat, natuurlijk ventileert en bovendien iets van de buitenwereld toont.

Project details

Gegevens

Locatie Siem Heidenstraat 6, Rotterdam
Programma Parkeergarage voor 630 auto’s gecombineerd met horeca en winkels
Bruto vloeroppervlak 20.000 m² parkeergarage, 500 m² horeca, 500 m² winkels
Start ontwerp Januari 2002
Start bouw Augustus 2003
Oplevering Maart 2005
Awards PPP-Award 2007 - Prijs voor de mooiste of meest servicegerichte parkeergarage van Nederland.

Ontwerpteam

Opdrachtgever Dienst Stadstoezicht Rotterdam en Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam
Gebruiker Omwonenden en bezoekers
Projectarchitect Paul de Ruiter
Project team Michael Noordam, Dieter Blok, Monique Verhoef, Willeke Smit, Sander van Veen
Bouwmanagement Gemeentewerken Rotterdam
Adviseur constructie ABT bv, adviseurs in bouwtechniek
Adviseur installaties Halmos bv
Stedenbouwkundige Rudy Uytenhaak Architectenbureau
Aannemer Dura Vermeer Beton- en Waterbouw bv
Fotografie Rien van Rijthoven & Rob 't Hart