Paul de Ruiter

Villa A

Duurzame woning in het bos

1902 Tim vd Velde Villa A RDNHT9087 2
1902 Tim vd Velde Villa A RDNHT8680
1902 Tim vd Velde Villa A RDNHT8608
1902 Tim vd Velde Villa A RDNHT8906 2
1902 Tim vd Velde Villa A RDNHT8470 2
1902 Tim vd Velde Villa A RDNHT8637
1902 Tim vd Velde Villa A RDNHT8480
1902 Tim vd Velde Villa A RDNHT8351 2
1902 Tim vd Velde Villa A RDNHT9165
1902 Tim vd Velde Villa A RDNHT9122
1902 Tim vd Velde Villa A RDNHT9003 2
1 / 11

Paul de Ruiter Architects kreeg de opdracht voor het ontwerp van een ecologische woning in de duinen van Heemstede/Aerdenhout. Het resultaat is Villa A: een energie neutrale villa die de ecologische Natura2000 structuur omarmt.

Thema's:
Villa's, Energieneutraal

Respect voor de natuur

De woning bestaat uit twee lagen; één laag bovengronds, en één laag ingegraven in het landschap. Hiermee wordt – zonder in te leveren op wooncomfort – zo’n minimaal mogelijke impact op de natuurlijke omgeving gemaakt. Het bovengronds volume heeft zelfs een geknikte accolade vorm om twee grote vliegdennen niet in hun groei te beperken. Om de balans tussen wonen en natuur extra kracht bij te zetten ‘zweeft’ dit deel boven het maaiveld met aan beide uiteinden een groot overstek. Ter ondersteuning van de biodiversiteit zijn er rondom en aan de villa nestgelegenheden geplaatst voor vogels, vleermuizen en bijen. Het biodiverse groendak zorgt voor de opvang en infiltratie van regenwater en verkoeling.

Opgaan in het landschap

Onder het overstek kom je binnen in een ruime, transparante entreehal. Vanuit hier loopt een zwevende trap naar de begane grond: het woongedeelte van de villa. Hier bevinden zich een ruime woonkamer, een centraal gelegen woonkeuken met eethoek, een werkkamer en masterbedroom met badkamer. Door de geknikte vorm van de woonplattegrond is er vanuit elk vertrek een ander uitzicht op de omringende natuur. Doordat deze woonlaag iets boven het maaiveld zweeft ontstaat er een bijzonder perspectief, alsof je tussen de boomstammen woont en onderdeel van het bos uitmaakt. In de ondergrondse laag van de woning zijn verschillende slaapkamers met badkamers gelegen en vind je de installatieruimte en berging. De ruimtes worden gekenmerkt door strak in het werk gestorte wanden, vloeren én plafonds. Het weglaten van een extra afwerking zorgt hier dat er alleen materiaal is gebruikt dat ook écht nodig is. De verschillende interieurelementen zijn van eiken. 

De reflecterende glazen gevel van de villa weerspiegelt het groene landschap waardoor er een spannend lijnenspel ontstaat. Het gebouw is volledig in het landschap ingebed: de glooiende omgeving vouwt zich als het ware om de woning heen en omarmt de bebouwing. Dat geldt ook voor het ruime terras met zwembad en de toegangsweg, die zijn opgebouwd uit dezelfde materialen en vormen als de woning. Door het toevoegen van een luifelrand aan de bovenzijde én de onderzijde van het zwevende volume lijkt de villa los te komen van haar omgeving.

Zelfvoorzienende woning

De villa beschikt over een warmtepomp en heeft een groen vegetatie dak belegd met zonnecellen die de woning voorzien van energie. Het groendak zorgt daarnaast voor de opvang en infiltratie van regenwater en verkoeling. Doordat de onderste laag van de villa is ingebed in het grondlichaam, is er weinig energieverlies. Tijdens de bouw is er stikstofloos gebouwd met voornamelijk elektrisch bouwmaterieel.

Project details

Gegevens

Naam en plaats Gemeente Bloemendaal
Bruto vloeroppervlak 330m2
Oplevering 2022

Ontwerpteam

Opdrachtgever Particulier
Project architect Paul de Ruiter & Martijn van Gameren
Project team Sylvia Hendriks, Jolien Bruin
Aannemer Aannemersbedrijf van der Worp
Adviseur constructie Bureau Broersma Ingenieurs en Bouwadvies
Adviseur bouwfysica Healthy Buildings
Landschapsarchitect Bart Hoes
Tuinontwerp De Kunst van het Scheppen
Installaties Burg Installatietechniek
Interieurbouwer Sintenie Meubel- en Interieurbouw
Keuken Eginstill
Fotografie Tim van de Velde

Deel deze pagina