Paul de Ruiter

Villa Deys

Seniorenwoning geïntegreerd in het landschap

Villa Deys 1
Villa Deys 2
Villa Deys 4
Villa Deys s1
Villa Deys s2
Villa Deys s3
1 / 6

Paul de Ruiter Architects ontwierp Villa Deys, een praktische villa waar de bewoners tot op hoge leeftijd kunnen blijven wonen. Een belangrijke wens was de integratie van de woning met de natuur, zodat de villa één zou worden met het omringende landschap en ecologie

Thema's:
Villa's

Eén met het landschap

Het gebouw ligt aan de noordzijde onder aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug en aan de zuidzijde aan het uiterwaarden gebied van de Rijn. Deze unieke situatie maakt het mogelijk dat het dak als het ware als vijfde gevel te ervaren is. Door het dak en zijwanden (oost en westgevels) met planten te laten begroeien lijkt het of de drie volumes als het ware uit het landschap omhoog zijn geduwd. De drie volumes verspringen ten opzichte van elkaar waardoor het gebouw verder wordt opgenomen in de terrasachtige opbouw van de 10 meter hoge heuvel achter het huis.

Drie woonvolumes

De vorm van de woning is opgedeeld in drie lineaire stroken die uit het landschap zijn opgetild. Dit effect wordt versterkt door de natuurlijke begroeiing op de daken en wanden. De drie volumes zijn ten opzichte van elkaar verschoven waardoor veel raamopeningen op de omliggende natuur zijn georiënteerd. Het zwembad vormt de kern van de woning, de aansluitende woonruimtes vloeien ruimtelijk in elkaar over.

Geavanceerde duurzame installatie

Het geavanceerde installatiesysteem in combinatie met het zwembad is zeer energiezuinig. De installatie opzet in combinatie met de bouwmethode en het specifieke materiaalgebruik maken de villa uitermate duurzaam.

Project details

Gegevens

Naam en plaats Rhenen
Bruto vloeroppervlak 344 m²
Programma Villa geschikt voor senioren, met zwembad
Start ontwerp 1999
Start bouw Januari 2001
Oplevering Mei 2002

Ontwerpteam

Opdrachtgever Particulier
Project architect Paul de Ruiter
Project team Michael Noordam, Sander van Veen, Dieter Blok, Lei Coppus, Hannes Ochmann, Floor Moormann, Willeke Smit, Monique Verhoef, Björn Peters
Adviseur licht Van Dijk en Partners
Adviseur installaties Halmos bv, Milieukundig onderzoek- en ontwerpbureau BOOM
Landschapsarchitect Sytze Hager
Landschapsecologie Buro Zijaanzicht
Aannemer Aannemingsmaatschappij Boers
Fotografie Rien van Rijthoven

Deel deze pagina