Ziggo Callcenter

Het meest duurzame callcenter van Nederland
  • kantoren
    kantoren
  • GPR
    GPR
  • BREEAM
    BREEAM

Ziggo had de wens om zijn callcenter en de technische afdeling samen te brengen in een gebouw. Op deze manier kunnen voorzieningen worden gedeeld en kan het bedrijf de werknemers een kwalitatief betere werkplek geven. Paul de Ruiter Architects ontwierp een nieuw kantoorpand aan de Harlingertrekvaart in Leeuwarden voor 450 werknemers. Innovatie, energiezuinigheid en een prettige werkomgeving vormen de leidraad voor het ontwerp.

Ziggo2 1
Ziggo2 2
Ziggo2 3

Herkenbaar door vorm en uitstraling

De bodemgesteldheid liet een ondergrondse parkeergarage niet toe. Daarom besloten we de parkeergarage ter hoogte van het maaiveld te plaatsen, en het gebouw aan de waterzijde iets op te tillen. Zo ontstaat er ruimte voor een parkeerzone onder het gebouw. We besloten deze zone half verdiept te maken waardoor vanuit het gebouw, met name bij de entree en het restaurant, een directe verbinding met buiten te ontstaat zonder dat er een hele verdieping overbrugd hoeft te worden. Aan de parkzijde is het gebouw juist iets verlaagd om een connectie te maken met het groen. Samen met de twee atria krijgt het gebouw hierdoor een karakteristieke en herkenbare uitstraling.

Ziggo3 1
Ziggo3 2

Door te kiezen voor een beukmaat van 14,4 meter ontstaan in het gebouw grote open werkvloeren, die op allerlei verschillende manieren ingericht kunnen worden. Twee atria in het midden van het gebouw zorgen voor voldoende daglicht en uitzicht. Aan de zijde van de groenstrook telt het gebouw vier verdiepingen, waar het gebouw aan de kanaalzijde zes verdiepingen hoog is. Op deze manier ontstaat aan de noordzijde van het gebouw de mogelijkheid een dakterras te creëren.

Ziggo4

Groen tot diep in het hart van het gebouw

Met een aantal slimme ingrepen hebben we voor Ziggo een aanzienlijke energiebesparing gerealiseerd. Door de compacte vorm van het gebouw en de twee atria wordt het totale zonbelaste geveloppervlak al voor groot deel verkleind. Door daarnaast slimme zonwering te gebruiken, die wel voldoende daglicht toelaat maar de warmte van het directe zonlicht blokkeert, is minder ruimtekoeling nodig. Verwarming van het gebouw met aardwarmte en koeling van het gebouw met het water van de Harlingertrekvaart leveren ook op een eenvoudige wijze een behoorlijke energiebesparing op. Samen met PV-cellen op het dak hebben deze duurzame technieken ervoor gezorgd dat het gebouw het eerste BREEAM Excellent certificaat van Nederland heeft mogen ontvangen.

Project details

Gegevens

Locatie Harlingertrekvaart 56, Leeuwarden
Bruto vloeroppervlak 7.800 m²
Programma Duurzaam kantoorgebouw met parkeergarage
Start ontwerp November 2008
Start bouw Juni 2010
Oplevering Oktober 2011

Ontwerpteam

Opdrachtgever Triodos Real Estate en Ziggo
Project architect Paul de Ruiter
Project team Richard Buijs, Marieke Sijm, Wilko de Haan
Project leider Noud Paes
Certificaat BREEAM Excellent, GPR-score 8.3, energielabel A
Adviseur installaties Deerns
Adviseur kosten Traject
Aannemer Van Wijnen & Wolter & Dros
Constructeur Jansen Wesselink
Fotografie Pieter Kers, Gerard van Beek & Topshot