Paul de Ruiter
2022 PDR P6 Mark 03 3500

Mark Homminga

BIM Manager

Mark studeerde af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag in de richting architectonische vormgeving. Na acht jaar gewerkt te hebben als interieurarchitect maakte hij In 2006 de overstap naar architectuur en werkte hij onder andere als projectleider voor OD205 architectuur, Van Heerden en Partners en Atelier PRO. In dit laatst genoemde bedrijf maakte hij kennis met BIM, een werkmethodiek waarbij in een 3D model integraal wordt samengewerkt door diverse disciplines in de bouwsector.

“Ik ben begonnen als interieurarchitect maar mijn interesse voor architectuur werd gewekt toen ik voor een architectenbureau werkte waar beide disciplines werden uitgevoerd. Architectuur vond ik interessanter en uitdagender. Bovendien hou ik van techniek en had ik het gevoel dat ik meer een oplosser was dan een ontwerper.

In 2008 werkte ik bij Atelier PRO als projectleider van een groot ziekenhuis dat werd uitgewerkt in BIM. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met deze vorm van virtueel bouwen en werkte ik intensief met het BIM-software programma Revit dat een multidisciplinair designproces op basis van samenwerking ondersteunt.”


Mark werd gefascineerd door de enorme voordelen van deze methodiek en besloot zich te specialiseren in Revit en BIM. Bij Paul de Ruiter Architects werkt hij nu als BIM Manager en bepaalt hij het BIM beleid bij diverse projecten.

“Let op mijn woorden: ‘bimmen’ wordt straks een nieuw werkwoord in het woordenboek, want virtueel bouwen heeft de toekomst. Maar de kwaliteit van het BIM model bepaalt uiteindelijk in hoeverre partijen met vertrouwen aan de uitvoering beginnen. Hoe netter het model, hoe beter het proces verloopt. Projecten waar ik op het gebied van BIM trots op ben zijn het Gerechtsgebouw Breda, Lelystad Airport, NPD Overvecht en Unilever. Bij Unilever zei de aannemer, Dura Vermeer, zelfs dat ze voor het eerst een model aangeleverd hadden gekregen waar ze gelijk mee verder konden. Kijk, daar doe ik het voor.”