Paul de Ruiter
PDR Mark 01 3000

Mark Spijkerman

Architect

“Architectuur is voor mij zo veel meer dan een vak. Een goed architectonisch ontwerp komt voort uit liefde, passie en volledige toewijding.”

Mark Spijkerman begon in 2020 als architect bij Paul de Ruiter Architects maar wist 15 jaar terug al dat hij bij dit bureau wilde werken.

“Techniek fascineert me. Paul de Ruiter Architects is altijd vooruitstrevend geweest in het ontwikkelen van technologische oplossingen om architectuur te verduurzamen. Die innovatieve manier van ontwerpen spreekt me aan.”

Na het afronden van zijn studie Bouwkunde in 2006 verhuisde Mark naar Barcelona waar hij als bouwkundig ontwerper bij het architectenbureau Alonso Balaguer Arquitectes werkte. Al snel werd hij de rechterhand van één van de partners.

“Er werd als voorwaarde gesteld dat ik eerst Spaans zou leren voordat ze mij in dienst namen. Dus leerde ik in no time Spaans. Die drive werd gewaardeerd en ik kreeg de gelegenheid om naast vormstudies steeds meer de grafische architectonische kant op te gaan.”

Na 2,5 jaar gewerkt te hebben aan diverse ambitieuse projecten, zoals een skiresort, expo, bodega en een stadion was Mark overtuigd van het feit dat zijn hart bij architectuur lag. In 2009 keerde Mark terug naar Nederland om aan zijn opleiding tot architect aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam te beginnen.

“Als je kiest voor de Academie van Bouwkunst staat je leven vier jaar lang zeven dagen per week volledig in het teken van architectuur en de Academie. Je combineert werk met studie waardoor je bij afronding van de opleiding ook een portfolio opbouwt. In deze periode werkte ik onder andere bij Claus en Kaan Architecten en Puurplus ontwerpers. Daarna bij Next Architects en Moke Architecten.”

Bij Paul de Ruiter Architects wil Mark zich verder verdiepen in de rol van techniek binnen de realisatie van een duurzaam gebouw. Als architect is hij aangesloten op uiteenlopende projecten waaronder een grootschalig woningbouwproject in Utrecht en de transformatie van een kantoorgebouw tot woongebouw in Emmen.

“Ik hou van de strakke ontwerpen, de focus op duurzaamheid en techniek en het oog voor detail van dit bureau. De architectuur zonder poespas en de gedrevenheid van het team dat net als ik met hart en ziel gaat voor het beste resultaat. ”