Martijn van Gameren
Martijn behaalde zijn Master in Architecture, Building Science and Urbanism aan de Technische Universiteit Delft. Voor zijn afstudeerproject – getiteld Vertical Publicness – heeft hij de mogelijkheden onderzocht van verticale publieke gelaagdheid in steden. Tijdens zijn studie was hij betrokken bij The PoroCity, het ongoing research project van The Why Factory, de Thinktank van MVRDV op de TU.
“Voor een jongen die altijd met Lego speelde was Bouwkunde studeren een soort droom. Na het afronden van mijn middelbare school kreeg ik de kans om een oriënterende stage te lopen bij een architectenbureau in Portugal. Toen was ik definitief om en wist ik zeker dat ik architect wilde worden.”
Inmiddels is Martijn bij Paul de Ruiter Architects betrokken bij het ontwerp en de begeleiding van diverse projecten die uiteenlopen van een multifunctioneel biobased kenniscentrum tot luxueuze, duurzame villa of volledig gerenoveerd monumentaal schoolgebouw.
“Ik hou van het scala aan typologieën en de pragmatische, rationele aanpak hier. Onze ontwerpen stralen rust uit, zonder poeha, maar hebben wel een onmiskenbare eigen identiteit.”
Voor Martijn is de kracht van een succesvol project samenwerking, waarbij de architect zowel flexibel als vasthoudend moet kunnen zijn als het gaat om zijn professionele visie op het ontwerp.
“Het BREEAM-Oustanding Biosintrum is daar een prachtig voorbeeld van. Om een dergelijk gebouw te kunnen realiseren is samenwerken een must. Je bent met elkaar aan het pionieren want er zijn nog weinig hedendaagse biobased gebouwen met behulp van moderne technieken ontwikkeld. De oplossing vind je dan eerder samen dan alleen. Door intensieve kennisuitwisseling tussen het bouwteam, de eindgebruikers en experts hebben we als team de grenzen opgezocht van wat er op dit moment met biobased bouwen mogelijk is. Dat heeft zowel procesmatig als projectmatig een prachtig resultaat opgeleverd. Ontzettend inspirerend om te zien wat we samen voor elkaar hebben gekregen.“