Paul de Ruiter
PDR portretten Mattijs V1

Matthijs Engele

Architect

Matthijs liep tijdens zijn studie Architectuur aan de Technische Universiteit Delft al stage bij Paul de Ruiter Architects en besloot na zijn afstuderen in 2019 terug te keren. In de tussentijd volgde hij tweemaal een semester in het buitenland – tijdens zijn Bachelor aan de University of Melbourne en tijdens zijn Master aan de Royal Academy of Fine Arts in Kopenhagen – ook deed hij ervaring op bij Bjarke Ingels Group in New York.

“Het bijzondere aan architectuur vind ik dat je door middel van een ontwerp de bebouwde omgeving verbetert en zo invloed hebt op het dagelijkse leven van de vele (indirecte) gebruikers. Daarnaast heeft architectuur veel overlap met andere disciplines - van interieur ontwerpen en landschapsarchitectuur tot product design en kunst - waardoor geen project hetzelfde is en elk project zijn eigen uitdagingen met zich meebrengt. Dat houdt het vak voor mij interessant en spannend.”

Matthijs’ sterke kanten liggen bij het ontwerpen van publieke gebouwen. Het geeft hem veel voldoening om de vraag achter de vraag te ontdekken en een complex vraagstuk te verwerken in een simpel ogend, gestructureerd en functioneel sterk ontwerp. Hier vindt hij aansluiting bij Paul de Ruiter Architects.


“De projecten bij Paul de Ruiter Architects laten zien dat duurzaamheid en esthetiek bij elkaar horen; dat je niet hoeft te kiezen voor het een of het ander. Op kantoor worden bij elk project opnieuw de mogelijkheden verkent en de grenzen opgezocht. Die betrokkenheid en zucht naar innovatie zorgen ervoor dat alle betrokken gepusht worden om tot het uiterste te gaan, met name op het gebied van duurzaamheid. De grote diversiteit van de typologieën en opdrachtgevers gecombineerd met een duidelijke stijl en herkenbare visie vind ik ook aantrekkelijk.”

“Bij Paul de Ruiter Architects word je bij alle fasen van een ontwerp betrokken wat zeer leerzaam is. Doordat er veel wordt samengewerkt en kennis wordt uitgewisseld is het een heel energieke en inspirerende werkomgeving en krijg je steeds een andere kijk op het ontwerpproces.”