New Wst Urban Block

Optimizing the dense city
  • housing
    housing
  • education
    education
  • interior
    interior
  • energy neutral
    energy neutral
  • utilisation sunlight
    utilisation sunlight

To improve social cohesion and employment in the western suburbs of Amsterdam, the City of Amsterdam asked us to turn the Delflandplein area into an attractive living environment once again. Our studio was asked to design an urban block with a community school and a wide range of high-quality social housing types.

Bouwblok Nw 2 1
Bouwblok Nw 2 2
Bouwblok Nw 2 3
Bouwblok Nw 2 4

Our design consists of 71 social and handicap-accessible housing units overlooking the Fiep Westendorp community school that includes a gymnasium, a kindergarten and nursery, a music studio, a community centre and a youth centre.

Bouwblok Nw 3 1
Bouwblok Nw 3 2
Bouwblok Nw 3 3 Jpg

The building consists of three layers, of which each layer is characterized by a different type of material. For example the plinth, where we located the school is made of a prefab timber FSC-certified construction that functions as a supportive system for vegetation. During the summer this ensures cooling of the building, optimal ventilation and CO2 absorption. We gave the apartments a contrasting aluminum façade and exchanged this with floor to ceiling windows to let daylight in as much as possible. We created a distinguishing superstructure by applying plating and deep terraces.

Bouwblok Nw 4 1
Bouwblok Nw 4 2
Bouwblok Nw 4 3
Bouwblok Nw 4 4
Community school Fiep Westendorp as a new impulse given to the neighborhood.

Fiep Westendorp community school as social meeting hub

Besides offering a stimulating learning environment, the Fiep Westendorp community school is a social meeting hub for the neighbourhood’s inhabitants, and includes parents’ meeting rooms, a neighbourhood meeting area and a multifunctional space for community activities. The school shares some of its facilities with the neighbourhood, such as the main hall, the kitchen and the gym. The central hall is located near the entrance area, where the concierge keeps an eye on who's entering the building. The school is in a prominent spot opposite the public square, which partially serves as a playground. In short, the school raises the overall liveability of the neighbourhood, and the neighbourhood is, in turn, an important source of support for the school.

Bouwblok Nw 5

Learning in a healthy environment overlooking a courtyard

We paid a lot of attention to the importance of daylight and a healthy indoor climate. We therefore made certain there would be plenty of fresh air everywhere in the building by means of an excellent air conditioning system and large windows that open to allow direct contact with the outdoors. The classrooms were made very pleasant places to be. In the middle of the complex we realized a safe and green playground that has subsequently been identified by the Municipality of Amsterdam as a good example of a green and stimulating playground.

Project details

Information

Location Overschiestraat, Amsterdam
Gross floor area 4.000 m² community school, 71 units of circa 90 m² (total of circa 6.500 m²)
Program Community school with a primary school (18 rooms, 2 sports halls and 2 extra rooms), childcare (4 rooms), a pre-school (2 rooms), a post-school (no rooms of its own, 2 groups), a meeting room for the community and a multifunctional room, central facilities and a security centre, combined with welfare services and 71 social housing units and 118 owner-occupied residences (to realize in a second phase)
Completion July 2012

Project Team

Client City of Amsterdam, district Slotervaart; De Principaal; Far West; KBA Nieuw West Foundation
Design Paul de Ruiter Architects
Project architect Paul de Ruiter
Project leader Marlous Vriethoff
Project team Noud Paes, Richard Buijs, Haik Hanemaaijer, Marieke Sijm, Annika Hermann, Willeke Smit, Dieter Blok
Bouwmanagement De Key-Principaal
Adviseur constructie Bouwadvies bureau Strackee
Adviseur installaties Nieman-Valk technisch adviesbureau
Landsschapsontwerp Stadsdeel Nieuw West (schoolplein)
Aannemer Waal Bouw
Photography Sónia Arrepia