20200820 Emmen Bouwfoto1

Residential building Emmen

Transformation of office building into multi-sided oriented residential building
20201025 Emmen Render1
20200401 Emmen Foto Historie
20201025 Emmen Render2
20201025 Emmen Render3
20210311 Emmen Foto Bouw01
1643201292 21009 Ai Stp1 V02 Pdr
20201027 Concept Gevel
20200820 Emmen Bouwfoto1
20201025 Emmen Render1
20200401 Emmen Foto Historie
20201025 Emmen Render2
20201025 Emmen Render3
20210311 Emmen Foto Bouw01
1643201292 21009 Ai Stp1 V02 Pdr
20201027 Concept Gevel

/

For the tax building at the Raadhuisplein in Emmen, Paul de Ruiter Architects has made a design in which the 10-story building will be topped by 3 extra layers and transformed into a residential building with 82 rental apartments.

Themes: housing

Program

The existing office building will be transformed into a multi-sided oriented residential building with 13 floors (including the basement) with 74 apartments and 8 studios. The main entrance is located on the first floor with commercial functions on both sides. Access is via the main entrance on the Willinkplein that gives access to the elevator hall with 2 elevators and the main staircase. In the basement, there are parking facilities for bicycles and storage.

Location

The former tax building is located on the renovated city square Raadhuisplein. The square was completely transformed in 2014 from a large parking lot into a city square where recreation can take place. On the square is the shopping center the Weiert where the tax apartment is part of. On the north side is the Town Hall of Emmen and on the west side Wildlands, the zoo of Emmen. With these functions at the square, it is an important place for Emmen where residents and visitors come together. This means that the tax building with its central location on the square is also an attractive place to live.

Transformation

Part of the new shopping center De Weiert was a new tax office, which was built in the late 1960s. The high-rise, nine-story office building had been designed by the well-known Rotterdam architectural firm Van den Broek and Bakema. The office building was given an austere, business-like design, characteristic of that period. What is striking is that the glass facades are placed slightly backwards on the concrete floors, so that the building has a gallery annex balcony on every floor.

Over the years it has undergone various transformations, adding or removing elements. The main elements of the original design are still visible in the current state of the building.

Architecture

The horizontal lines of the floors are an important element of the design which fits the business design. Because the columns provide a supporting structure, the facade can be as transparent as possible which is also an important element of the design. In addition, the stairwell is placed on the facade so that the movement in the building is visible and the stairwell is part of the facade image.

The existing horizontal bands could not be reused and are returned in the new design as horizontal bands with contemporary architecture. The bands have the same height as the original bands only now made of aluminum and much lighter/fresher. The new elevation will have the same look only with slimmer bands. Between the horizontal bands, the facade is filled with a lot of glass and colorbel. The outdoor spaces of the apartments are integrated into the volume as loggias. The double-height plinth connects to the other buildings on the square and has a stately appearance due to a vertical colonnade of slim columns.

Project details

Information

Name and location Residential building Emmen
Address Raadhuisplein

Project Team

Client Saxum & Firmum Vastgoed
Project architect Paul de Ruiter
Project team Mark Spijkerman
Contractor Paas b.v.
Building services engineering 1232 Installatieadviseur
construction management Rap Bouwmanagement
Constructor Goudstikker De Vries Ingenieursbureau voor bouwtechniek
fire consultancy Harrie Munnik Brandadvies