Paul de Ruiter

Amsterdamse Poort

Duurzame transformatie in centrumgebied Amsterdam Zuidoost

1825 AP C7 Render 01 Winkelstraat website
1825 AP C7 Render Hoogoorddreef LQ
1825 AP C7 Render 03 Woonerf website
1825 AP C7 Render Binnentuin LQ
1825 AP C7 Render Flierbosdreef LQ
1825 AP C7 Render Kroon LQ
1825 AP C7 Render Galerij LQ
1825 AP C7 Render 06 Woonerf Flierbosdreef MQ
1825 AP C7 Render woonerf LQ
1825 AP C7 Render setback LQ
1825 AP VO fase 1 2 IMP G Winkelplint website
Amsterdaamse poort before and after 3 times smaller cropped
1825 AP C7 Render woning 1 LQ
1825 AP C7 woning 2 LQ
1 / 14

Amsterdamse Poort is een winkelgebied in Amsterdam Zuidoost met een variatie aan winkels, kantoren en woningen. Het gebied ligt ten oosten van station BijlmerArena en bestaat uit meerdere clusters die getransformeerd zullen worden tot een modern winkelgebied met een bruisende mix van wonen, winkelen en werken.

Paul de Ruiter Architects is verantwoordelijk voor de transformatie en ontwerp van het grootste deel van Cluster 7. Hierbij worden de winkels op maaiveld gemoderniseerd, zal het huidige parkeerdek plaats maken voor grote groene binnentuinen en komen er 400 nieuwe woningen. Een duurzame, groene en sociaal veilige woonomgeving is het uitgangpunt van het ontwerp.

Thema's:
Woningbouw, BREEAM, Circulair

Transformatie winkelgebied.

Het huidige winkelgebied uit de jaren 80 is verouderd en wordt in het plan getransformeerd. De winkels en de plint worden vernieuwd waarbij veel aandacht is besteed aan mooie en duurzame materialen die de kwaliteit en variatie van de huidige winkels goed laat uitkomen. Boven de winkelplint komt een doorlopende plantenbak met klimplanten die op de bovengelegen bestaande gevel groeien. Deze groenelementen in de gevel en de klimplanten zullen het winkelgebied vergroenen waardoor de biodiversiteit in het gebied wordt vergroot.

Een duurzame leefomgeving

Het huidige Cluster 7 bestaat grotendeels uit (leegstaande) winkels op de begane grond met daarboven een groot parkeerdek. Het huidige parkeerdek verdwijnt en maakt plaats voor woningbouw en grote groene binnentuinen. De constructie van het huidige parkeerdek zal worden hergebruikten de nieuwe en huidige bewoners zullen elkaar straks in de binnentuinen kunnen ontmoeten, een boek lezen en genieten van een plek waar volop groen groeit.

In de nieuwbouwblokken rond deze binnentuinen staat leefkwaliteit en wooncomfort centraal. Bij de binnentuinen komt een brede houten leefgalerij die met buitentrappen direct in verbinding staat met de binnentuinen. Hierdoor ontstaat een eenvoudige en snelle verbinding tussen de woningen en de binnentuinen. Daarnaast is binnen het project veel aandacht voor de menselijke schaal en wordt er een mix aan woningtypes gemaakt die aansluit bij verschillende doelgroepen. De bouwblokken kenmerken zich door een stedelijke en stoere laagbouw en een lichte hoogbouw. Met deze typologie sluit het ontwerp aan op de andere nieuwbouwontwikkelingen in het gebied.

Natuurinclusief: het gebouw als een rotslandschap

In het huidige Cluster 7 is weinig groen te vinden. Het naastgelegen Bijlmerpark biedt echter mogelijkheden om groen en de biodiversiteit het cluster in te trekken. Om dit mogelijk te maken is het gebouw ontworpen als een rotslandschap. Op verschillende hoogtes worden groene plekke gemaakt en op delen van de gevel komen klimplanten. Via dit ‘stepping stone’ principe kunnen verschillende vogels en vlinders de binnentuinen betreden. Samen met de nestkasten in de gevels zal hierdoor de biodiversiteit in het gebied vergroot worden. Verschillende groen adviseurs zijn bij het plan betrokken om te zorgen dat alle planten en bomen straks voldoende ruimte krijgen om te groeien. Onder de groendaken wordt regenwater opgevangen in waterkratten waarmee de binnentuinen van water voorzien kunnen worden.

Een integraal en duurzaam ontwerp.

Het plan voldoet aan de strengere Amsterdamse BENG eisen. Duurzame energiebronnen worden ingezet en de restwarmte van de winkels wordt gebuikt om de woningen te verwarmen. De transformatie plannen worden gecertificeerd met BREEAM-in-use excellent certificaat.

Samen met de gemeente en verschillende groen-adviesbureaus is gekeken hoe het plan uitgewerkt kan worden. De huidige bewoners zijn betrokken bij het ontwerp van de binnentuinen die uitgewerkt worden door Arcadis Landschap. Het masterplan van de Amsterdamse Poort is gemaakt door MVSA Architects en het derde blok op de kavel is een ontwerp van BurtonHamfelt Urban Architecture.

Project details

Gegevens

Naam en plaats Amsterdamse Poort
Adres Cluster 7, Amsterdamse Poort
Bruto vloeroppervlak 35.000 m2 BVO wonen en 15.000 m2 commercieel
Start ontwerp najaar 2018
Duurzaamheidskenmerken Duurzame leefomgeving, circulaire transformatie, natuurinclusief, voldoet aan Amsterdamse BENG, BREEAM-in-use excellent

Ontwerpteam

Opdrachtgever CBRE Investment Management / 3W Real Estate
Project architect Paul de Ruiter
Projectleider Joris Korbee
Project team Matthijs Engele, Tim Bakker, Murat Yavuzoglu, Alex Pieterse, Paul Bordei, Yamoh Rasa, Vera Laitão
Aannemer Hurks
Landschapsarchitect Arcadis Landscape architecture
Constructeur IMd Raadgevende Ingenieurs
Overige betrokken partijen Hiensch Engineering - Installatie, BENG en BREEAM adviseur Blonk Advies - Bouwfysica Akoestiek Brandveiligheid Koninklijke Ginkel Groep - groenadvies Bartenbach - lichtadviseur

Deel deze pagina