Paul de Ruiter

B'Mine Toren

Wonen op grote hoogte

1 B Mine Web Patrick coerse
2 B Mine Web Patrick Coerse
B Mine Web Patrick Coerse
59 B Mine Web Ossip van Duivenbode
11 B Mine Web Ossip van Duivenbode
49 B Mine Web Ossip van Duivenbode
48 B Mine Web Ossip van Duivenbode
Bmine slide 1 0
Bmine slide 1 3
1 / 9

Geïnspireerd op de bestaande bouw aan het IJ en anticiperend op de toekomstige ontwikkeling van het gebied, ontwierp Paul de Ruiter Architects de 75 meter hoge energiezuinige woontoren B’Mine in Amsterdam Noord. De woontoren biedt ruimte aan 147 appartementen en ligt in het hart van de nieuwe creatieve hub van Amsterdam, naast de A’DAM Toren, het EYE Filmmuseum en de voormalige Shell laboratoria A-Lab waar nu kleine creatieve bedrijfjes gevestigd zijn. Een ligging die de toren met zijn strakke vormgeving medebepalend maakt voor de skyline van de Noordzijde van het IJ, aan de overkant van het Amsterdams Centraal station.

Thema's:
Woningbouw

Van Luxe Penthouse tot Friends-concept

Met commerciële ruimtes op de begane grond, een 2 laagse inpandige garage, een inpandige fietsenstalling en 147 appartementen heeft de B’Mine Toren een multifunctionele invulling gekregen. De appartementen zijn volgens verschillende concepten vormgegeven en lopen uiteen van 4 luxe penthouses met spectaculair uitzicht over de stad tot 50 huurappartementen in het middensegment, tevens met adembenemend panorama. Paul de Ruiter Architects ontwierp 52 woningen volgens het nieuwe door gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en MN ontwikkelde Friends-concept. Deze appartementen zijn geschikt voor twee eenpersoonshuishoudens. De indeling is zo ontworpen dat de bewoners beschikken over twee ruime gelijkwaardige slaapkamers en een gemeenschappelijke woonkamer, keuken en badkamer. Naast de penthouses, de middelhuur woningen en de Friends appartementen huisvest de B’Mine Toren nog eens 41 appartementen in de vrije huur sector. Door deze verschillende huurconcepten te combineren speelt B’Mine in op de hedendaagse diversiteit aan woonbehoeften en geeft de woontoren vorm aan de nieuwe grootstedelijk ontwikkeling van Amsterdam Noord.

De voornamelijk uit glas bestaande gevel zorgt voor een moderne leefsfeer waar natuurlijk daglicht vrij spel heeft.

Wooncomfort

Voor de vormgeving van de B’Mine Toren liet Paul de Ruiter Architects zich inspireren door de New Yorkse skyscrapers waarbij wooncomfort en uitzicht centraal staan. De voornamelijk uit glas bestaande gevel zorgt voor een moderne leefsfeer waar natuurlijk daglicht vrij spel heeft. Zo is elk appartement voorzien van verdiepingshoge ramen en glazen puien waardoor de bewoners vanuit alle kamers optimaal kunnen genieten van het fenomenale uitzicht. Een royaal ontworpen balkon biedt iedere woning tevens de beschikking over een ruime, eigen buitenruimte uit de wind. Voor een aangenaam binnenklimaat zijn de appartementen voorzien van vloerverwarming en een geïntegreerd ventilatiesysteem dat zorgt voor de klimaatregulatie. Het groendak op de achtste verdieping geeft het gebouw een natuurlijk speels accent, als oase van rust in de drukke stad Amsterdam.

Project details

Gegevens

Bruto vloeroppervlak 21.740 m²
Inhoud 67.876 m³
Programma Wonen, parkeren, commerciële ruimte
Start ontwerp Oktober 2013
Start bouw Mei 2015
Oplevering Mei 2017

Ontwerpteam

Project architect Paul de Ruiter
Project team Marieke Sijm, Mark Maas, Giorgio Carella, Richard Buijs, Wouter Oostendorp, Noud Paes
Adviseur constructie BAM Advies & Engineering
Adviseur installaties DWA
Adviseur bouwfysica DWA
Aannemer BAM Wonen Speciale Projecten
Initiatiefnemer AM & MN
Eigenaar Pensioenfonds Metaal en Techniek
Projectleider Raymond van Sabben
Fotograaf Ossip van Duivenbove & Patrick Coerse

Deel deze pagina