Het Gerechtsgebouw Breda

Drie organisaties onder een dak
  • publieke gebouwen
    publieke gebouwen
  • PPS
    PPS

In samenwerking met Rob Hootsmans het consortium InBalans verwierven we de opdracht om het gerechtsgebouw voor Zeeland en West-Brabant te ontwerpen, te realiseren en het 30 jaar lang te beheren in een publiek-private samenwerking middels een DBFMO-contract. Het 15 verdiepingen hoge gebouw staat midden in het nieuwe Stationskwartier van Breda en vormt de nieuwe huisvesting voor de regionale organisaties van de rechtbank, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming.

Met het ontwerp brengen we het gebouw dichter bij de burger.
Gerechtsgebouw Breda 2

Een gezaghebbend, maar toegankelijk gebouw

We hadden het doel een aansprekend en eigentijds gerechtsgebouw te ontwerpen. Een samenhangend geheel voor drie afzonderlijke, maar herkenbare organisaties. Dit resulteerde in een gezagwekkend, maar toegankelijk gebouw. Zo bestaat het gerechtsgebouw uit drie op elkaar gestapelde lagen die naar boven toe slanker worden. De hoogte symboliseert het gezag van de rechtbank, de gelaagdheid staat voor de onafhankelijkheid van de organisaties en de grote raampartijen maken het gebouw transparant en open.

Gerechtsgebouw Breda 3

Fijn binnenklimaat met natuurlijke bronnen

Onze ambitie om alle gebruikers van het gerechtsgebouw op hun gemak te laten voelen en optimaal te laten functioneren heeft geleid tot een aangenaam binnenklimaat. Met het oog op de toekomst wilden we de milieu-impact van de rechtbank tot een minimum beperken. We stemden de vorm en oriëntatie van het gebouw af op de zonnestand, zodat het daglicht en de zonnewarmte goed worden benut. De glazen verdiepingen maken gebruik van een Hollandse klimaatgevel om energie te besparen. Ook door te koelen met het koude water uit rivier de Mark verminderen we het energieverbruik.

Gerechtsgebouw Breda 4
Gerechtsgebouw Breda 5

Geleid door akoestiek

Elke ruimte in het gerechtsgebouw vraagt om een andere akoestiek. In de zittingzalen wilden we de spraakverstaanbaarheid naar een hoger niveau tillen. De hoge, open wachtzones vragen juist om een goede afstemming tussen de absorptie, diffusie en reflectie van geluid. Daarnaast bedachten we een oplossing tegen geluidsoverlast afkomstig van weg- en treinverkeer. Door de zittingzalen in het midden van het gebouw te plaatsen, vormen de wachtruimtes een geluidsbuffer.

Project details

Gegevens

Bruto vloeroppervlak 33.000 m² exclusief een parkeervoorziening en terreininrichting
Programma Gerechtsgebouw met ruimte voor de rechtbank, het Openbaar Ministerie en Raad voor de Kinderbescherming
Start ontwerp Juli 2013
Start bouw Februari 2016
Oplevering Mei 2018

Ontwerpteam

Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf
Project architect Paul de Ruiter & Rob Hootsmans
Project team Marieke Sijm, Mark Homminga, Marlous Vriethoff
Adviseur constructie ARUP
Adviseur installaties HOMIJ technische installaties
Adviseur bouwfysica ARUP
Visuals A2 Studio