Paul de Ruiter

Cartesius

Een duurzame, levendige stadswijk volop in ontwikkeling

PDR 06 Nicoya blok D binnentuin
PDR 03 Nicoya blok D Binnentuin
PDR 04 Nicoya blok A3 binnentuin
PDR 05 Nicoya blok A2 straat
PDR 07 Nicoya blok F straat
PDR 01 Nicoya Overzicht zuid west
PDR 02 Nicoya Plankaart Mecanoo
1 / 7

In het levendige hart van Utrecht wordt een nieuwe, duurzame en groene stadsoase ontwikkeld genaamd Cartesius. De Utrechtse stadswijk zal bestaan uit een mix van duurzame eengezinswoningen, appartementen en penthouses met fijne publieke ruimtes. Circulariteit is van groot belang met een oog voor de toekomst. Ook staat natuur met veel biodiversiteit hoog in het vaandel. Paul de Ruiter Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp voor deelgebied Nicoya

Thema's:
Woningbouw, Sociaal duurzaam, Energieneutraal

Een prominente plek in de Cartesius

Deelgebied Nicoya ligt op een prominente plek in de Cartesius en heeft een mooie connectie met het Cartesiuspark. Het is ontworpen als een halfopen bouwblok dat zich aan de oostzijde opent naar het groene Cartesiuspark waardoor bewoners vanuit het park direct naar hun eigen collectieve binnentuin kunnen wandelen. Het bouwblok is verdeeld over 4 woonblokken met 213 appartementen en 25 grondgebonden woningen. Elk blok heeft zijn eigen architectuur en kenmerken, die samen een mooi geheel vormen. De woningen hebben een directe connectie met een grote groene binnentuin. Deze binnentuin ligt verhoogd zodat auto’s en fietsen van de bewoners uit het zicht geparkeerd kunnen worden op maaiveldniveau. De ovale gaten over de parkeerlaag zorgen voor een directe connectie met de binnentuin met daglicht en ventilatie naar de parkeerlaag.


Veel rekening met biodiversiteit

De collectieve binnentuin heeft een informele overgang met de privétuinen en kan voor bewoners worden gezien als verlengstuk van hun privé-buitenruimte. Rondom deze privé-buitenruimte is een bescheiden hek of begroeiing geplaatst voor privacy. Op die manier worden de tuinen onderdeel van het gebied, wat zorgt voor verbondenheid tussen de bewoners. In de collectieve binnentuin kunnen bewoners sporten, chillen en vrienden of medebewoners ontmoeten. Ook is er voor het ontwerp veel rekening gehouden met biodiversiteit. Zo is er huisvesting voor vleermuizen, gierzwaluwen, huismussen en bijen.


Aansluiting met industrieel verleden

De architectuur sluit aan bij het industriële verleden van het gebied en krijgt tegelijkertijd een nieuwe identiteit met lichte terughoudende kleuren en zo veel mogelijk glas. Aan de straatzijde komen stoere blokken met een stedelijk karakter en een mix aan materialen (baksteen, composiet, aluminium en hout). De binnentuin gevels krijgen een ietwat zachtere look met veel groen aan de gevels.

Elk blok krijgt een eigen uitstraling met een uniek karakter: de één is stoer met een spel van balkons boven elkaar en de ander is strakker qua vormgeving met groene gevels. Samen vormt dit een prachtige eenheid, verbonden door de groene collectieve binnentuin.

Project details

Gegevens

Naam en plaats Cartesius, Utrecht
Programma Appartementen, stadswoningen, horeca en parkeergarage
Duurzaamheidskenmerken Energieneutraal EPC = 0,0 en de MPG 0,43

Ontwerpteam

Opdrachtgever Ballast Nedam Development
Ontwerp Paul de Ruiter Architects
Project architect Raymond van Sabben en Mark Spijkerman
Aannemer Ballast Nedam West
Adviseur installaties Traject, H.Ek
Adviseur bouwfysica Peutz
Landschapsarchitect Donkergroen
Constructeur Pieters Bouwtechniek

Deel deze pagina