Paul de Ruiter

Dukdalf

Voormalig schoolgebouw maakt plaats voor natuurinclusief woongebouw

4 Frontaal
6 Side Facade
1 Zoom
5 Binnentuin
2 Oranjeboomstraat
1 / 5

Op de kop van de Persoonsstraat in de wijk Feijenoord ontwierp Paul de Ruiter Architects een natuur inclusief woongebouw van baksteen met een elegante uitstraling. De nieuwbouw bestaat straks uit 96 woningen, met groene gevels en een hoogwaardige horecavoorziening aan het plein.

Thema's:
Woningbouw, Sociaal duurzaam

Levendige plint, herkenbare overgangen

Het gebouw valt op door de getrapte gevels. De hoofdentree van de hoger gelegen woningen in het blok zijn transparant, zichtbaar en herkenbaar vanaf de aangrenzende straat. Centraal in de toren ligt het trappenhuis met de liften. De hoger gelegen woningen worden ontsloten via ruime hallen, breed genoeg voor rollators, buggy’s, en boodschappen. De horeca biedt een ideale plek voor samenkomst en ontmoetingen tussen de buurtbewoners. En de vele grondgebonden woningen met voordeur aan de straat versterken dit buurtgevoel en zorgen voor een veilige dynamische woonomgeving zonder dichte gevels of donkere nissen.

De bakstenen gevels worden rijkelijk bekleed door klimplanten. Zo ontstaat een groene oase midden in de stad.

Mobiliteit als integraal onderdeel

De entree van Dukdalf is hoog, transparant en prominent aanwezig. Vanuit de entree hebben de bewoners direct toegang tot de gemeenschappelijke fietsenstalling. De stalling is comfortabel en voorzien van een elektronische toegang. Auto’s kunnen geparkeerd worden in de inpandige parkeergarage op de beganegrond en, middels een hellingbaan, op de eerste verdieping.
Naast de parkeermogelijkheden voor de bewoners komt er een Mobility Hub. Deze wordt direct vanaf de straat bereikt en biedt ruimte aan (elektrische) deelscooters, deelfietsen, deelbakfietsen en deelauto’s.

Multifunctioneel gebruik van gevels en daken

De wijk Feijenoord staat bekend om de problematiek omtrent wateroverlast na hevige regenbuien. Deze problematiek wordt tegengegaan met een aantal oplossingen. Zo wordt er een polderdak met zonnepanelen op de 8e verdieping geïnstalleerd. Op de 2de verdieping komt een polderdak met daktuin en de rest van de daken zijn mos-sedum daken.

De groene gevels bieden niet alleen een plek aan flora en fauna. Door het toepassen van veel groen wordt tevens de waterbuffering vergroot en daarmee de wateroverlast verkleint. Het regenwater wordt opgevangen via een slim-daksysteem, namelijk een zelfregulerende waterretentiedak waar water wordt gebufferd. Zo is het nieuw gebouw van Woonstad Rotterdam straks natuur inclusief en klaar voor de toekomst.

Project details

Gegevens

Naam en plaats Dukdalf - Rotterdam Feyenoord
Bruto vloeroppervlak 10.000 m2
Programma 96 woningen, horeca, parkeergarage, mobilityhub
Start ontwerp juni 2020

Ontwerpteam

Opdrachtgever Woonstad Rotterdam
Project architect Paul de Ruiter en Martijn van Gameren
Project team Sylvia Hendriks, Richard Buijs, Nico de Waard, Vera Leitão
Landschapsarchitect DS landschapsarchitecten
Constructeur IMd ingenieursbureau
Installatieadviseur ABT adviseurs
Bouwfysisch adviseur ABT adviseurs
Overige betrokken partijen Metropolder company

Deel deze pagina