Paul de Ruiter

Tuindorp de Bongerd

Leefbaarheid in de dichtbevolkte stad

3 Bongerd image3
1 Bongerd image
2 Bongerd image
3 Bongerd image1
3 Bongerd image2
3 Bongerd image4
4 Bongerd image1
4 Bongerd image2
1 / 8

Nu de grote steden in inwonersaantallen gestaag groeien staat de woningmarkt voor de uitdaging kwalitatief goede en leefbare woningen in gebieden met een hoge dichtheid te realiseren. Tegelijkertijd moet degradatie van woongebieden worden voorkomen door binnen wijken verscheidenheid te creëren in het woningaanbod. Paul de Ruiter Architects ontwierp hiervoor de oplossing in de vorm van een nieuwe wijk in Amsterdam Noord: Tuindorp de Bongerd. Een gemengde wijk met 1.600 woningen, waarvan 70% koopwoningen en 30% sociale huurwoningen. Door de verschillende woningtypes ontstaat een gemengde wijk met gezinnen, twee-verdieners, ouderen en jongeren.

Thema's:
Woningbouw

Vernieuwend woonconcept voor hoge woondichtheid

In de Bongerd introduceren we het nieuwe Tuindorp-concept, waarbij met kleine, grondgebonden woningen, een zeer hoge woondichtheid is gerealiseerd in een groene omgeving. Elke woning staat daardoor in direct contact met de straat en de buurt. We realiseerden 62 woningen per hectare, waar de VINEX-norm op 30 woningen per hectare ligt. Omdat iedereen tevens een eigen voordeur heeft is het niet nodig een Vereniging van Eigenaren op te richten.

Een speelse combinatie van zware en lichtere materialen paste het beste in het stedenbouwkundige beeld van een eigentijdse tuinstad. Hout en aluminium vormen daarom de basis.

De luxe van een tuin in de drukke stad

Ons uitgangspunt voor het ontwerp van het koop-woningtype met 4 woningen onder 1 kap was het maximaliseren van het privé-tuindomein. De eenvoudige basisvorm bestaat uit vier woningen in kwadrant, waardoor iedere woning drie woonlagen, een eigen dak en een eigen tuin heeft. De gevels maken veel lichtinval mogelijk en creëren openheid naar de tuinen. Daarnaast zijn delen van de gevels zo ontworpen dat ze binnen korte tijd begroeien met groenblijvende klimplanten.

Project details

Gegevens

Locatie Appelbuurt, Amsterdam Noord
Aantal woningen 1.600
Bruto vloeroppervlak Variërend van 80 m² tot 140 m² per woning
Programma Sociale huur en koopwoningen en blokken van 4 grondgebonden woningen onder 1 kap
Start ontwerp 2002
Start bouw 2005
Oplevering 2007

Ontwerpteam

Opdrachtgever Gemeente Amsterdam, stadsdeel Noord en Ontwikkelingscombinatie De Bongerd
Project architect Paul de Ruiter
Project team Helga Traksel, Dieter Blok
Adviseur constructie BAM Woningbouw
Adviseur installaties Reuser Technisch Adviesbureau
Landschapsarchitect Karres + Brands Landschapsarchitecten
Stedenbouwkundige Rudy Uytenhaak Architectenbureau
Aannemer BAM Woningbouw
Overige betrokkenen Sambeek & Van Veen, Heren 5 Architecten
Fotografie Pieter Kers

Deel deze pagina