Paul de Ruiter

Morspoort parkeergarage

Herbruikbare en energiezuinige parkeerfaciliteit

Morspoort 1
Morspoort 2
Morspoort 3
Morspoort 4
Morspoort 5 1
Morspoort 5 2
Morspoort 5 3
1 / 7

In opdracht van de Gemeente Leiden hebben we in samenwerking met Bouwbedrijf Aan de Stegge onze krachten gebundeld in een Design & Build formatie. Het resultaat is een tijdelijke, demonteerbare en duurzame parkeergarage aan de Morssingel.

Thema's:
Parkeren

Duurzaam en demontabel

De Morspoort parkeergarage is gerealiseerd op een terrein tegenover de westelijke stadspoort van Leiden, op loopafstand van het station en de binnenstad. De garage bevat 390 parkeerplaatsen, verdeeld over vier bouwlagen. Het gebouw wordt in een periode van tien jaar geëxploiteerd door de gemeente, in afwachting van de stedelijke ontwikkeling van het gebied.

Tijdelijke architectuur

Doordat we vanaf de ontwerpfase hebben samengewerkt in een Design & Build formatie is een volledig demontabel, duurzaam gebouw van hoogwaardige architectonische kwaliteit ontstaan. Ondanks dat het tijdelijke functioneren van het gebouw is gebruik gemaakt van duurzame materialen. Doordat de grote bouwonderdelen geprefabriceerd zijn is de bouwtijd gereduceerd en is de hoeveelheid bouwafval beperkt. De garage kan na afloop van de exploitatietermijn eenvoudig worden gedemonteerd en elders weer worden opgebouwd, eventueel in een andere configuratie.

De parkeergarage kan eenvoudig worden gedemonteerd en ergens anders weer worden opgebouwd.

Sociale veiligheid en gebruikersgemak

We bedachten een strikte scheiding van voetgangers en auto’s, waardoor de gebruikers zich prettig en veilig voelen. Ook de entrees en de trappenhuizen zijn gescheiden, waardoor er voldoende afstand is tussen de voetgangers en passerende auto’s. De parkeerlagen zijn overzichtelijk ingedeeld, voor het parkeergemak zijn de parkeerplaatsen onder een hoek van tachtig graden gedraaid. Door de licht- en luchtdoorlatende gevelbekleding is vanuit de garage goed zicht op de omgeving, dit bevordert de oriëntatie van de bezoekers. We kozen, naar wens van de bewoners, voor een gaasdoek van duurzame en recyclebare kunststoffen op de gevels.

In samenspraak met de bewoners kozen we voor duurzame oplossingen voor de tijdelijke parkeergarage.

Energiezuinig

In de Morspoort parkeergarage creëerden we aanzienlijke energiebesparing door middel van natuurlijke ventilatie door de luchtdoorlatende gevelbekleding. Daarnaast bedachten we een slim verlichtingsplan met dynamische signalering en bewegwijzering, bewegingsmelders, ruime toetreding van daglicht, daglichtgestuurde lampen en zeer energiezuinige verlichtingsarmaturen. Nog meer energie wordt bespaard met de klimaatinstallatie van de portiersloge op basis van een warmte terugwinning systeem en een warmtepomp.

Project details

Gegevens

Locatie Leiden
Bruto vloeroppervlak 12.700 m²
Inhoud 32.200 m³
Programma Tijdelijke parkeergarage voor 390 auto’s
Start ontwerp Februari 2010
Start bouw April 2012
Oplevering September 2012

Ontwerpteam

Opdrachtgever Gemeente Leiden
Ontwerp Paul de Ruiter Architects
Project architect Paul de Ruiter
Project team Noud Paes, Chris Collaris, Christian Quesada van Beresteyn, Niels Groeneveld
Adviseur constructie JVZ Ingenieurs
Aannemer Bouwbedrijf Aan de Stegge, Twello
Parkeerspecialist Continental Car Parks
Fotografie Pieter Kers

Deel deze pagina