Ontwerpvragen en kansen
Het nieuwe entreegebied, een initiatief van projectontwikkelaar Yisheng Development, biedt grote kansen tot het creëren van een bijzondere plek en extra waarde voor de stad Leiden. Paul de Ruiter Architects en VenhoevenCS bouwen hier aan een gebied waar co-working spaces, grote open buitenruimtes, groene oases en binnentuinen ervoor zorgen dat het campusleven meer is dan alleen studeren, onderzoeken of wonen.
De vragen die ons in de ontwerpfase bezighielden waren “Hoe zorg je ervoor dat expats die voor een bepaalde periode naar Leiden komen zich direct welkom voelen en snel worden opgenomen in de gemeenschap? Hoe laat je een 18-jarige student die voor het eerst het warme nest van zijn ouders verlaat zich thuis voelen in het entreegebied? Hoe wordt dit gebied een onlosmakelijk deel van de stad en hoe creëer je een hechte gemeenschap uit een internationale verzameling studenten, docenten, expats en inwoners van de stad Leiden?”
Een levendige campus community
Het antwoord hierop is Park MORE. Een naam die verwijst naar het utopisch gedachtengoed van de 16-eeuwse filosoof en staatsman Thomas More én naar de gezamenlijke ambities van dit plan.
Park MORE omvat circa 1.100 huurwoningen en een hotel, vooral bestemd voor studenten, jonge carrièremakers en (internationale) medewerkers van de universiteit. Door de toevoeging van gedeelde functies en collectieve ruimtes, zowel in de gebouwen als buiten in het park of op de dakterrassen, ontstaat er een levendig buurtleven van studenten en bewoners dat ook voor werknemers en mensen uit de rest van Leiden aantrekkelijk is.
Ruimte voor licht en lucht
Omdat licht, lucht en ruimte essentieel zijn voor ieders woongenoot is gekozen voor maximale daglichttoetreding, optimale luchtkwaliteit door zoveel mogelijk natuurlijke ventilatie en warmteterugwinning in de winter plus vloerverwarming. De campus wordt een bijna volledig autovrij gebied, de woningen die in de buurt van de drukke Plesmanlaan komen te staan krijgen een geluidsabsorberende gevel. Tot slot worden de gebouwen zo geplaatst dat aantrekkelijke microklimaten ontstaan waarin niet alleen mensen maar ook flora en fauna zich lekker voelen.