Het Polderblok

Natuurinclusief en duurzaam wonen aan de Polderweg
  • woningbouw
    woningbouw
  • energieproducerend
    energieproducerend

Net achter de Middenweg in de Amsterdamse Oostpoort bevindt zich Polderweg 1; een gebied dat door de Gemeente is aangeduid als ontwikkellocatie. Paul de Ruiter Architects ontwikkelt hier een complex met 54 huurappartementen van verschillende groottes in opdracht van De Maese Woningen. De woningen van het Polderblok zijn energiepositief en bieden dankzij een uniek groenconcept een verhoogde ecologische waarde en biodiversiteit.

Polderweg03

Verbindingsarchitectuur
Oostpoort is een levendige en dynamische Amsterdamse stadswijk die een rijke mix aan architectuur heeft met een grote differentiatie aan woningtypes. Het nieuwe gebouw maakt onderdeel uit van een reeks bestaande gebouwen langs de Polderweg, elk met geheel eigen uitstraling. Zo staat aan de ene kant het politiebureau; een stevig, bakstenen gebouw dat een grid van rechthoekige ramen heeft. Aan de andere kant staat het Montessori college van Anton Herzberger, dat een diepe horizontale geleding van de gevel heeft. In de opbouw van Polderweg 1 zoeken we de verbinding met deze gebouwen om op die manier een gevoel van samenhang te creëren.

Verschillende doelgroepen onder een dak
Het Polderblok wordt een thuis voor gezinnen, alleenstaande ouders, senioren en starters. Dit houdt in dat de diverse appartementen ook daadwerkelijk verschillend moeten zijn omdat ze per appartement aan een andere vraag moeten voldoen. Het Polderblok beantwoordt aan deze behoefte door een variatie aan appartementen te bieden. In het hart van het Polderblok is een gemeenschappelijke binnentuin met een waterspeelplaats en de entreehal is tevens een gedeelde huiskamer.

Polderblok01

Getrapte U-vorm
Het gebouw bestaat uit een getrapte U-vorm met 4 lagen aan de zijde van de Polderweg, oplopend tot 6 lagen aan de zijde van het Linneusplantsoen. De hoeken van het gebouw krijgen bijzondere aandacht: zo komt de entree van de fietsenstalling aan de zijde van het politiebureau en krijgt de aan de oostzijde gelegen entree van het Polderblok een open hoek met zicht op de groene binnenwereld. Het gevelontwerp bestaat uit een samenspel van horizontale en verticale geledingen dat geïnspireerd is op de naastgelegen gebouwen en krijgt een extra gelaagdheid mee door de begroeiing.

Een nieuwe manier van natuurinclusief bouwen
De buurtbewoners van de Polderweg zijn actief betrokken geweest bij het ontwerpproces en hadden één nadrukkelijke wens; meer groen in de buurt. Met dat in gedachten is er tijdens het ontwerp continu gezocht naar de balans tussen natuur en architectuur; “Hoe maak je een gebouw waarin mensen zich thuis voelen en waar tegelijkertijd de natuur haar gang kan gaan?” Het simpelweg toevoegen van klimplanten of nestkasten was hierbij onvoldoende en samen met DS Landschapsarchitecten en De Dakdokters zijn we opzoek gegaan naar nieuwe toepassingen en technieken.

Een uitgekiend beplantingsplan zorgt voor een gevarieerd gevelbeeld als een lappendeken van groen.
Polderblok03

Groene wereld door een unieke toepassing van klimplanten
Meer groen biedt veel verschillende kansen; het maakt gebouwen gezonder en vriendelijker, het verhoogd de ecologische waarde en het versterkt de stedelijke biodiversiteit van Oostpoort als geheel.
De meest bestendige manier om een gebouw met planten te laten begroeien is gebruik te maken van klimplanten die groeien in speciaal voor het Polderblok ontworpen diepe bakken. De planten groeien langs een raster van dun klimdraad; draad dat is gespannen in een per geveldeel wisselend patroon en dat de groeirichting van de klimplanten bepaalt. Een uitgekiend beplantingsplan zorgt voor een gevarieerd gevelbeeld met verschillende vlakken; als een levende en steeds veranderende groene lappendeken.
Klimplanten bieden naast nestgelegenheid ook schuilplaatsen en voedsel voor vogels en insecten, ze filteren zonlicht, reduceren geluid en vangen fijnstof en CO2 op. De oriëntatie van de gevels en de hoogten waarop verschillende dieren leven leidde tot een eigen uitstraling van elk van de vier gevels.
Om ervoor te zorgen dat er genoeg ruimte is voor daglicht en uitzicht zijn de draden bij de ramen achterweg gelaten of is er bij de uitstekende erkers gekozen voor een andere dichtheid. De bewatering van de planten gebeurd vanaf het dak waar regenwater wordt opgevangen en via een special afwateringssysteem naar de plantenbakken wordt geleid.

Groene binnenwereld
Waar de buitengevels gelieerd zijn aan de stedenbouwkundige context en de behoefte aan een groenere, natuurinclusieve omgeving, staat bij de binnenwereld van het Polderblok de leefkwaliteit van de bewoners centraal. De aan de gezamenlijke woonkamer grenzende binnentuin is een veilige afsluitbare ruimte met een waterspeelplaats en plek om te tuinieren. Het biedt de bewoners een extra mogelijkheid om te ontspannen of elkaar te ontmoeten.

Polderblok07

Project details

Gegevens

Adres Polderweg 1, Amsterdam
Bruto vloeroppervlak 3.650 m2 + fietsenstalling
Programma 54 appartementen
Start ontwerp Augustus 2018
Start bouw Voorjaar 2020
Oplevering 2021
Duurzaamheidskenmerken Energiepositief

Ontwerpteam

Opdrachtgever De Maese, CBRE
Project architect Noud Paes
Project team Joris Korbee, Sander Bakker, Milda Kulviciute, Sonia Cunha
Adviseur constructie Van der Vorm
Adviseur installaties Bikken de Wolf
Adviseur bouwfysica Buro Bouwfysica
Landschapsarchitect DS Landschapsarchitecten i.s.m. De Dakdokters
Begeleider tender Tenderboost